X

Sinodul Mitropoliei Olteniei a decis excluderea unor monahi din obștea mănăstirii Frăsinei și condamnă implicarea politicienilor în activitatea bisericească

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În data de 26 ianuarie 2023, membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei s-au întrunit în şedinţă de lucru, la Facultatea de Teologie din Craiova, pentru stabilirea mai multor hotărâri în vederea unei mai bune organizări a vieţii bisericeşti din mănăstirile oltene în general, şi din Mănăstirea Frăsinei, în mod particular, după cum urmează:

 1. Au fost reafirmate vechile rânduieli de vieţuire călugărească, alese şi fixate de Sfântul Ierarh Calinic, la Sfânta Mănăstire Frăsinei. În acest sens, s-a hotărât „respectarea vechilor rânduieli athonite” în Mănăstirea Frăsinei şi „întărirea Legământului Sfântului Ierarh Calinic, potrivit canoanelor sale”. Totodată, membrii Sinodului Mitropolitan au decis că Documentul redactat de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, în data de 10 ianuarie 2023, „constituie o lămurire canonică în termeni bisericești a Legământului Sfântului Ierarh Calinic”. Astfel, în acord cu Rânduiala monahală, s-a stabilit ca obligație pentru monahii din obşte să nu coboare și să nu participe la slujbe în „biserica de jos” sau în altă parte, în afara mănăstirii.

În contextul situaţiei tensionate de la Mănăstirea Frăsinei, generate în special de atitudinea morală neconformă şi de comportamentul necanonic al unor vieţuitori din obşte, care au adus grave prejudicii de imagine Bisericii şi au generat sminteli și tulburare în rândul credincioşilor, Sinodul Mitropolitan a hotărât ca „monahii și ieromonahii care au încălcat rânduiala călugărească și au produs sminteală prin neascultare și sperjur, să fie excluși din obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei și canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului”. De asemenea, toţi monahii din Mitropolia Olteniei (hirotoniţi sau simpli vieţuitori în obşte) „care vor încălca de acum înainte rânduiala canonică, jurămintele și voturile călugărești, vor fi sancționați conform Sfintelor Canoane, Rânduielilor Bisericești și Regulamentului vieții monahale”.

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei au hotărât, de asemenea, în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, ridicată anterior de la locul ei în condiții de constrângere comunist-atee, să fie reașezată la locul inițial. Se va executa de asemenea „o lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei a reafirmat că potrivit statutului BOR „în baza autonomiei bisericești, problemele de la nivel local sunt analizate la nivel eparhial sau mitropolitan”.

De asemenea s-a subliniat, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (nr. 10.793/29 octombrie 2019), „obligația clericilor de a păstra neutralitatea politică. S-a solicitat oamenilor politici să nu se folosească în scopuri partinice sau personale de slujitorii bisericeşti, de spațiile bisericești, de slujbe și de însemnele religioase”.

 1. Pentru „întărirea disciplinei monahale în Mitropolia Olteniei”, membrii Sinodului Mitropolitan au decis ca toţi monahii şi monahiile din cuprinsul eparhiilor păstorite să respecte în mod desăvârşit: „Sfintele Canoane, Regulile monahale ale Sfinților Părinți, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Regulile Sfântului Calinic”. Totodată, în acord cu specificul local al zonei, membrii Sinodului Mitropolitan au reconfirmat necesitatea respectării „hotărârilor Sinaxei Stareților și Starețelor, organizată la Mănăstirea Tismana, în data de 6 octombrie 2011”.
 2. S-au stabilit calendarele privind organizarea: Cursurilor clericale de Definitivat şi Gradul II clerical (21 august – 1 septembrie 2023), Gradului I în preoţie cu tematica aferentă, Cursurilor de asimilare pentru cântăreţii bisericeşti din Mitropolia Olteniei (iulie 2023) şi Examenelor de Capacitate preoţească (sesiunile: 6-10 martie şi 25-29 septembrie).
 3. S-au aprobat textele liturgice pentru slujbele de Vecernie, Utrenie şi Acatist la Cuvioşii Părinţi Mărturisitori Gherasim Iscu de la Tismana şi Visarion Toia de la Lainici, propuşi spre canonizare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2025.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

14 comentarii

 1. Sfintii parinti, slujitori ai manastirii Frasinei, au slujit si au ajutat, ani de-a randul enoriasii veniti din toata tara, la manastirea Muereasca. Rusine Irineu, vanzator de frati!

 2. Matei 6:24-34
  ” Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni: căci ori îl va urî pe unul şi-l va iubi pe celălalt, ori îi va fi devotat unuia şi-l va dispreţui pe celălalt. Nu puteţi sluji şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona”
  ” B. Indemnizaţiile personalului din conducerea cultelor recunoscute şi a unităţilor centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică
  Funcţia: Arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte)
  Funcţia cu care se asimilează: Ministru ”
  sursa https://lege5.ro/gratuit/ge3dkmzyga3a/culte-lege-153-2017?dp=giydanzzga3damq

 3. Sa facem milostenie, sa adunam fonduri si sa cumparam un teren pt o noua manastire Frasinei si bisericuta in vale pentru femei, total independenta de mamona.

 4. Trebuia făcut deja acum 30 de ani.
  De e după regulile athonite fără plai cu boi că “hormonu’ bate neuronu'”
  Multă sminteală au făcut.
  Mai bine mai târziu decât niciodată

 5. Ca la Rāzboiul Stelelor : partea a doua: Imperiul contraatacā!
  The Ecumenist Empire of eretics archibishops strikes back!
  Satana contraatacā la Manastirea Frāsinei.
  Daca NU se va redrschide Biserica din Vale pentru femei, cu sau fara “blestem” de Sf.Calinuc, va interveni DUMNEZEU in favoarea calugarilor carecau slujit acolo SFÂNTA LITURGHIE! Si PreaSfânta Nāscātoare de DUMNEZEU va interveni in favoarea monahilor prigoniti!
  S-a crāpat soseaua catre Mān.Frāsinei. Se vor crāpa si altele, poate si masinile de lux, Volvo si Mercedes are arhiereilor tradatori de HRISTOS, in frunte cu Craiova si Irineu apostatul. Ce e mai de pret?!! Ca monahii sa rupa hârtia semnata abuziv cu “blestemul” absolut fals si sā-si salveze sufletele, sau sā facā facultatea de teologie, gen completare studii?!!
  Luptati fratilor ! Luptati pentru HRISTOS!
  Vā avem si noi in rugāciunile noastre umile!
  DUMNEZEU VA AVEA ULTIMUL CUVÂNT!

  Doamne ajutā sa se redeschida Bisericuta din Vale si sa se slujeasca acolo iar Sfanta Liturghie de monahii de la Frasinei!

  Ce “smintealā” au facut ei?!! Au facut exorcizari ale satanei si au ajutat suflete nevinovate de femei si copii venite la Sf.Maslu acolo la Biserica din Vale.

  Monahii NU TREBUIE IZOLATI DE OAMENI.
  Nu trebuie sa se lase intimidati. Sunt vremurile de cernere. Sa luptām pentru HRISTOS!

  Arhiereii eretici si ecumenisti îsi vor lua negresit pedeapsa!
  NU TE PUI IMPOTRIVA LUI HRISTOS si a SOLDATILOR LUI HRISTOS!

  DOAMNE AJUTĀ!

  1. Monahi nu trebuie izolați de oameni ci trebuie ocrotiți și feriți de oameni;
   Călugărul a murit pentru lume și a ales să se desăvârșească pe o cale îngerească deci nu are nevoie de ispite lumești, de feromoni și nu are nevoie nici măcar să asculte mărturisiri spovedanii care pot tulbura pacea fragilă sufletească.

 6. Cum sunt dati afară acei oameni?!
  Este inadmisibil asa ceva.
  Ii obliga sa plece in societate, caci unde vor fi trimisi poate unii nu doresc sa meargă acolo. Motivul real este sa scape de ei. Acestia sunt “canonisiti”, dar pe sefi cine ii mai poate “canonisi”!?
  Mare bataie de joc!

  1. … sint repartizati la alte manastiri unii, “provocatorii”.

   Foarte interesant, … intr-o tara in care nu se grabeste poporul sa sustina “familia” cum scrie “la carte”, in singura ocazie din istoria sa… vezi la tot pasul talcuitori, responsabili – genii teologice si administrative care stiu ce e mai bine in ograda altcuiva, de fapt!

  2. … să fie excluși din obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei și canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului

   Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei au hotărât, de asemenea, în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, ridicată anterior de la locul ei în condiții de constrângere comunist-atee, să fie reașezată la locul inițial. Se va executa de asemenea „o lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”.

   Mai sus Unul spunea: E clar si cu sinodul…
   Eu, prin ceea ce au zis aici mai sus membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, boldat de mine, spun ca e drept si bine ce au hotarat, fiindca asta a statuat si Sfntul Calinic.

    1. Ca sa vezi, n-a mai ramas nimeni drept in lume, afara de unu… altu….
     Dar ce zici, surparea drumului spre manastirea Frasinei imediat dupa reinoirea blestemului ce inseamna ? Toata lumea recunoaste ca-i o minune, tu ce zici ca inseamna ?

 7. Se “joacă” la două capete, adică se merge pe o idee care să vină din dorința Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, aceea ca monahii să ajungă la desăvârșire, dar nu desăvârșirea monahilor o urmăresc înaltele fețe bisericești precum Irineu, ci distrugerea cuibului de Cuvioși Părinți și prin ei a tuturor celor care ar îndrăzni să se opună activității ecumeniste a BOR, activitate reprezentată prin: apartenența la Consiliul Mondial al Bisericilor, semnarea hotărârilor pseudo-Sinodului din Creta, săptămâna de rugăciune în comun cu ereticii și alte hotărâri care urmează a fi luate și care sunt sau vor fi tot atât de “drepte” precum acestea enumerate deja. Vor ca astfel să își asigure liniștea pentru actele lor de trădare a lui Hristos, dar nu credem că vor reuși să ne prostească pe toți. Ba mai mult acum își vor arăta adevărata lor față pe care o va vedea și cel mai orb dintre ortodocși. Tare m-aș bucura să nu am dreptate. Tăcerea în astfel de probleme, când se pretextează că se urmărește adevărul, când de fapt se urmărește demolarea adevărului, este lepădare de adevăr, adică de Hristos. Își vor păzi funcțiile și automat salariile, dar se vor lepăda de Hristos. A fost mai greu începutul cu prosteala poporului român ortodox, acum deja și-au intrat în mână și vor face lucruri și mai gogonate, fiindcă “interesul poartă fesul”. Repet, tare m-aș bucura să nu am dreptate.

 8. Interesant e ca doar parintii care aveau cel mai mult acces (priza) la bani au fost exclusi. Deci totul e de la bani. Si razbunarea lui Irineu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button