X

[AUDIO] Cum a fost obligat părintele Ioanichie să închidă biserica de la Frăsinei: „Semnează acolo! Părinte, haide, semnați. De ce ești așa, vrei să mă faci de rușine?”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Publicăm două înregistrări aparute pe internet care dovedesc presiunile formidabile care s-au exercitat asupra staretului Manastirii Frasinei, parintele Ioanichie (82 de ani), pentru a fi de acord cu inchiderea „bisericii din vale”, în care și femeile puteau sa intre si sa se roage.

Presiunile au fost exercitate de un reprezentant al Mitropoliei Olteniei. Parintele Ioanichie si membrii Consiliului Duhovnicesc al Manastirii Frasinei, „Athosul Romaniei”, au fost fortati sa semneze un document prin care sunt de acord cu inchiderea bisericii deoarece aceasta „s-a făcut din neascultare si incalcarea blestemului Sfântului Calinic”.

Conform inregistrarii, atat parintele Ioanichie cat si ceilalti preoti din manastire incearca in zadar sa se opuna presiunilor celui trimis de mitropolie. „Sunt femei care vin din Germania, unde sa se duca?”, spune unul dintre parinti.

„N-ai inteles? Acum degeaba, ce sa… pui apa in fantana? Trebuie sa punem stavila parintilor de aici!”, a replicat reprezentantul mitropoliei.

„Este o presiune asupra noastra. Daca doriti sa faceti lucrul asta, il faceti, va asumati, dar nu ne obligati pe noi sa semnam”, a reactionat parintele de la Frasinei.

Iata si cum parintele Ioanichie a fost fortat sa semneze:  „Semneaza acolo! (…) Parinte, haide, semnati, nu ma faceti aici sa rosesc in fata oamenilor. De ce esti asa, vrei sa ma faci de rusine? Eu te-am facut preot, eu te-am facut duhovnic, si matale…”.

„Constiinta nu ma lasa sa semnez”, a replicat parintele Ioanichie.

„Uite, dedesubt aici”, insista reprezentantul mitropoliei.

„Fortat, fortat. Am semnat, dar totusi, constiinta nu…”, a continuat parintele Ioanichie.

Reprezentantul mitropoliei incearca apoi sa ii linisteasca pe parintii de la Frasinei, ingrijorati ca biserica va deveni „muzeu”:  „Ce, in Grecia toate bisericile se slujesc de ele (de lacasurile de cult)? Ce, ca mergeti in Grecia, in toate bisericile se slujeste? Te duci acolo, te inchini, ai plecat”.

„Semnezi?”, este apoi intrebat inca un membru al Consiliului Duhovnicesc al Manastirii Frasinei.

„Lasati-ma sa ma rog, sa imi asum”, a raspuns acesta.

„Uite, fa-ti rugaciunea pana terminam”, a reactionat dur reprezentantul mitropoliei.

„Este presiune, inaltpreasfinte, ati spus la inceput ca ne lasati sa ne hotaram, o zi, doua. (…) Ca sa opresc slujbele la biserica este peste puterea mea”, a spus parintele.

„Aici este legamantul sfantului Calinic, nu mai facem aici nicio dezlegare, Doamne fereste, ca ne ducem in fundul iadului”, a avertizat reprezentantul mitropoliei.

Ulterior, dupa ce cei mai multi dintre membrii Consiliului Duhovnicesc au semnat, reprezentantul mitropoliei a tinut sa isi manifeste satisfactia.

„Asadar, sfintiile voastre ati semnat cat ati semnat, ramane aici documentul. Eu o sa fac o fotocopie si o duc inaltpreasfintitului ca sa stie despre hotararea noastra. Nu va dati seama parintilor, vreau sa va spun o chestie foarte importanta. Este un timp istoric asta, este un moment de istorie, reparatie morala. Nu va dati seama ce facem noi astazi, este un document istoric. Reparatia morala a legamantului sfantului Calinic. Veti ramane in milostivirea sfantului Calinic”, a sustinut reprezentantul mitropoliei.

Citiți si: Ieromonah Grigorie Sanda: Lămuriri cu privire la ‘documentul cu blestem’ elaborat de IPS Irineu al Olteniei

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

22 comentarii

 1. Slavă Domnului că a apărut înregistrarea asta!Ca să se vadă mafia din BOR! Venerabile pfDaniel,vreun cuvințel?Despre preoții și românii din Ucraina prigoniți de jidanonaziștii lui Zdrelenschi,nici o vorbă preafericite??

  1. Din ambiție sau din răzbunare, prostie sau bună voință… cert e că acesta e singurul lucru ce l-a făcut bun mitropolitul Irineu în ultima vreme! Pentru a duce la bun sfârșit “reparația duhovnicească” e nevoie ca el să fie exemplu bun de arhiereu, să scoată din minte atașamentul sentimentalist al călugărilor amețiți de fustele îndrăznețelor femei și să desființeze complet locul cu pricina în care au fost deja probleme cu morala creștină. Mai jos, în locul exact unde a fost pusă piatra de legământ de către Sf Calinic să fie angajat un paznic, gardian (ca la Sf. Munte Athos), pusă o barieră la drum și verificată orice mașină care urcă înspre mănăstire. Numai așa totul va fi cum a fost la început între anii 1867-1946. Mănăstirea Frăsinei și atât! Iar călugării atașați de femei să fie trimiși de ascultare la mănăstiri de maici, deși ar fi mai bine pentru ei să se trezească din vrajă… La Frasinei încă mai sunt și călugări adevărați care n-au mai văzut femei de 30-40 de ani! Femeile au la dispoziție o sumedenie de biserici de mir și mănăstiri de maici, unde se pot duce cu smerenie și frică de Dumnezeu. De ce ar trage ambiționate cu duh și atitudine protestatară tocmai la locul în care le este interzis de către un sfânt!? Purtând în sine iluzia de mari credincioase, de fapt s-au dovedit a fi doar niște ispite! Eve actuale care trag la pomul interzis! Doamne ajută și luminează pe toată lumea!

   1. razboiul asta il veti pierde …Satana nu e in minte sau in suflet , v a patruns in ADN si nu mai iese de acolo … persistati in greseala si veti avea suficient timp sa va ganditi cat de rataciti sunteti … fereasca Dumnezeu sa ai de a face cu asemenea indivizi ! niste satanisti care se dau drept credinciosi ! mai rau de atat ce poate fi !

 2. Pentru astfel de momente trebuie să ne antrenăm. Poate fi vorba de o fracțiune de secundă în care ni se poate pune în joc însăși mântuirea!

  Monahii au fost luați prin surprindere, nu li s-a dat timp de gândire pentru a analiza toate aspectele. E foarte greu să pricepi dintr-odată ceea ce s-a clocit într-o minte pătimașă de mult timp.

  S-a mers pe ideea falsă că biserica din vale este rodul neascultării. Această îndoială o avusese părintele Ioanichie în trecut, când părintele Lavrentie slujea acolo. Cu acest lucru a fost șantajat.

  Când s-a pus problema dărâmării Bisericii ,,Bucur Ciobanul” din București, preotul paroh a spus că se va așeza în fața buldozerului. Comuniștii au zis că ,,popa-i într-o doagă”, dar biserica a rămas, iar preotul a slujit în ea mult și bine.

  ,,Munții înalți sunt loviți de trăsnete.” – spune un proverb latin. Părintele Ioanichie este un bun duhovnic, dar este mult prea în vârstă pentru a purta povara stăreției. Cu toate acestea, sau poate chiar de aceea a fost numit stareț pentru un timp. În plus, este mult prea firav pentru a face față unor astfel de presiuni. Cineva a profitat efectiv de renumele pe care acest duhovnic și l-a creat în zeci de ani de nevoință. Acum IPS Irineu, dacă nu ar exista această înregistrare, ar putea arăta că pe un trofeu documentul semnat chiar de părintele Ioanichie! În ochii lumii, această semnătură i-ar consfinți și lui infailibilitatea dorită pentru următoarele sale proiecte! De acum încolo, nu mai are nevoie de părintele Ioanichie… Doar de semnătură a avut nevoie. Și a obținut-o! Cum? ,,Benevol”, firește! Nu întâmplător cei care țin isonul Patriarhiei cu privire la validitatea acestui document-blestem susțin că monahii sunt mulțumiți de acest document și de actuala situație…

  Din păcate, IPS Irineu va trebui să roșească pentru ce a făcut nu numai în fața oamenilor, ci și în fața lui Dumnezeu. Biserica din vale s-a construit în urma unei descoperiri dumnezeiești din inițiativa monahilor, nu din inițiativa mirenilor. Nu toți monahii au știut acest lucru. Sau poate că au fost dezinformați unii…

  Nu avem voie să hulim Duhul Sfânt. Sfântul Calinic s-a supus Duhului Sfânt. Biserica din vale a fost construită și sfințită fără probleme. Dintr-odată cineva vine cu ideea că trebuie să ascultăm de Sfântul Calinic mai mult decât de Dumnezeu. Ca să ce? Aici e aici?

  Oare Sfântul Calinic ar fi fost de acord să nu se săvârșească Sfânta Liturghie într-o biserică deja sfințită? A cui voie s-a făcut?

  1. Nu are treabă cu Blestemul Sfântului Calinic, căci ctitorii sunt din cadrul Mănăstirii Frăsinei și chiar patriarhul de atunci.

   1. Patriarhul de atunci e cel care a dat afara ulterior calugari din toate manastirile din tara? Dupa tine a facut bine?

  2. nimic mai fals … acolo e un loc sfintit si sfintitor … toate femeile care au tinut post si au facut rugaciuni de a lungul timpului au contribuit si ele cu o farama la sfintenia locului , de aceea au primit atatea binefaceri in viata lor … Sfantul Calinic a pus decat o bariera sa nu mergi mai sus , nu a blestemat locul , preotii , oamenii , monahii ,,, acolo monahii au primit prin revelatie indemnuri , dupa zile de post si rugaciuni de noapte … voi cei care il reinterpretati pe Sf Calinic sunteti imbuibati de luxul vremurilor noastre si aveti putina rugaciune de noapte , sunteti incapabili sa intelegeti oamenii si sa aveti dragoste pentru neputintele lor …

 3. Ce om normal la cap umblă cu astfel de șmecherii, cu înregistrări pe furiș?!
  E clar că se produceau sminteli printre monahii care coborau in acel loc și femeile băgau zâzanie. Dar voi trebuie să faceți din țânțar armăsar și iarăși teoria conspirației fiindcă… asta vă împlinește sufletește.

  1. aceste inregistrari sunt menite sa va trezeasca pe cei adormiti ,care nu credeti , care nu auziti nici cand aveti auz , care nu vedeti nici cand aveti ochi … nu vedeti cum ni se confisca Frasaneiul sub atatea false argumente?… anul trecut , in noiembrie decembrie au vrut s o faca biserica de mir , au adus o pila de a lor preot cu preoteasa lui si acum au descoperit o alta chichita teologica … nu le este rusine ?! vai de sufletul lor !

   1. parintele Irineu si a semnat singur condamnarea … e nascut in Valcea si s a pus la dispozitia celor care fac rau bisericii … ne face de rusine ! e un lup in turma lui Hristos , flamand si nesatul si si a ales bine momentul : postul bucuriei cand toti crediciosii merg la duhovnicii lor … sa nu si imagineze vreo clipa ca va avea castig de cauza , indiferent cat timp va dura aceasta prigoana … el va dezlega blestemul , speram sa iasa curand din ratacire … opera lui nu e demna de tot dispretul pentru ca e mitropolit , e demna de dispret pentru ca se pretindea un intelectual , un profesor … in fapt s a facut de rusine …cum va mai da ochii cu oamenii dupa aceasta rusine …

 4. . “Şi s-au fălit cei ce Te urăsc pe Tine în mijlocul locului de prăznuire al Tău, pus-au semnele lor drept semne;” -psalmi 73.
  Si cei ce s-au unit cu Core tot din spirit de turma au fost inghițiți de pământ.

 5. Nimeni nu face legatura cu faptul ca ani de zile se mergea destul de greu la Frasanei , drumul era ingust , plin de ostacole , neasfaltat … De curand cu sprijinul autoritatilor locale drumul s a largit , s a modernizat , pot veni acum acolo si autocare … Frasaneiul a devenit accesibil cat mai multor oameni , credinciosi ori ba … era mandria ortodoxa a Valcii , Athosul nostru … merg de ani de zile acolo si nu am deranjat obstea de monahi , te rogi si te inchini la biserica din vale si numai cand preotii coboara participi la rugaciuni de obste si la slujbe … acum s au gandit sa l confiste , sa beneficieze numai ei de acest loc sfintit si prin rugaciunile noastre … nu vor reusi si vor purta in vecii vecilor rusinea asta , indiferent cat ne vor tine departe … va veni o zi cand prigoana asta scandaloasa se va sfarsi … si au turnat singuri plumb in sufletele lor si asta atarna greu … ar trebui sa plece in pustie ca sa si dea seama cat de rataciti si eretici sunt …

 6. În unele articole vorbiți despre pecetea potrivnicului;
  E bine din acest articol se vede că monahii semnează ca popa;
  Deci se vor și pecetlui;
  Păi dacă acum în fața unui frate de-al lor în fața unuia care cunoaște cat decât mediu călugăresc monahii nu mărturisesc și nu se opună când va veni vicleanul vor întoarce armele de partea lui

  1. Astia cu ordinul e unitate de la Securitate au participat la orele de gramatica sau doar la cele de razboi subversiv ?!

   Razboiul cu voi o sa mearga mai departe, eu va recomand sa NU va prea bazati pe tehnologia voastra, pana acum mai mult ati fost afundati in negura.

   Hristos Adevaratul Nostru Dumnezeu!

   Niciodata capul plecat in fata voastra!

  2. Pentru 17.40

   Vezi ca sunt ore online de limba romana, chiar gratuite. Alea de inteligenta nu se gasesc, dar ordinele de la securisti orice gugustiuc le executa. Nu va mai infiltrati unde nu aveti habar. Ala cu care va razboiti voi NU se va pleca niciodata! Nu cunoasteti voi ce stie el de voi, iar voi despre el nimic!
   Sa va ierte Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button