Părintele Emanuel Ganciu a murit, în această joi seara, după o lungă suferință, relatează R3media. Preotul suferea de câțiva ani de cancer.
Acesta a trecut prin necazuri în ultimii doi ani, pe care le-a înfruntat cu demnitate: mai întâi, i-a luat foc casa în 2020.
Ulterior, a descoperit că suferă de această boală nemiloasă. Pasionat de istorie, lingvistică și antropologie, părintele Ganciu a fost un mare iubitor al poporului român, pentru care a luptat cu fiecare fibră.
El a fost unul dintre preoții care au protestat, în ultimii doi ani, împotriva măsurilor impuse de autorități. De asemenea, părintele Ganciu a redactat o scrisoare deschisă adresată Patriarhului Daniel pe tema neimplicării României în războiul din Ucraina.
Mărturia colectivului de la Starea de Libertate:
La aproape fiecare actiune a noastra il sunam: „Sarutmana… puteti veni… sa ne spuneti macar un Tatal Nostru … de inceput…”.
Intotdeauna raspunsul a venit prompt „Vin!” sau „Veneam oricum!” sau „Prezent!”. Nu ne-a refuzat nici ultima data – cand cu greu suporta calatorii mai lungi de o ora in afara casei.
El a fost parintele Pietei Universitatii (si -mai rar- al Pietei Victoriei…).
Parintele marsurilor si Parintele comemorarilor (vezi foto de la un 15 Ianuarie la mormantul lui Eminescu).
Parintele care a luptat ca nimeni altul anii astia pentru Libertatea si Demnitatea românilor.
Un om de o noblete sufleteasca si de o capacitate de lupta nemaivazute. Axios!
Doamne, primeste-l in bratele Tale parintesti pe Vrednicul de pomenire parintele Emanuel Ganciu! Noi ii vom purta mereu amintirea in suflet!
Parcă doarme și zâmbește discret…n-are paloare cadaverică.
Dumnezeu să îl ierte!
Am avut prilejul sa fac cunostiinta cu Părintele Emanuel Florin Ganciu cu mai mulți ani în urma. Vreau sa ii aduc un ultim omagiu.pe aceasta cale. și sa exprim întreaga mea stima pt. Omul și pt. Slujitorul lui Dumnezeu Emanuel Florin Ganciu. Ma înclin cu respe t înaintea memoriei sale spunând Tatăl nostru. Nascatoare de Dumneze și psalmul De Profundis. Dumnezeu sa îl ierte. Sper ça apropiații să-i vor avea grija de a scrie biografia sa și a o da spre citire tinerelor generații.