Cele mai mari companii miniere de cărbune din lume și-au triplat profiturile în acest an, ajungând la un total de peste 97 de miliarde de dolari, sfidând așteptările pentru o industrie despre care se credea că este în declin terminal.
Pe măsură ce cererea globală pentru acest combustibil a crescut la niveluri record, veniturile totale obținute din operațiunile cu cărbune la cele mai mari 20 de companii din lume au atins 97,7 miliarde de dolari în cea mai recentă perioadă de 12 luni pentru care sunt disponibile informații financiare, comparativ cu 28,2 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unei cercetări a Financial Times și datelor S&P Capital IQ.
Cei mai mari generatori de bani au fost Glencore, ale cărui venituri din cărbune au fost de 13,2 miliarde de dolari; China Shenhua, care a obținut 12,2 miliarde de dolari și BHP, cu 9,5 miliarde de dolari, în principal din producția de cărbune metalurgic.
La doar un an după ce la summitul COP26 al ONU privind clima politicienii s-a angajat să „elimine treptat” cărbunele, cererea pentru acest combustibil fosil a crescut în schimb, stimulată de prețurile ridicate la gaze și de criza energetică europeană.
Cererea globală de cărbune a crescut cu 1,2% pentru a atinge un nivel record în acest an, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
În 2022, prețul de referință pentru cărbunele termic de înaltă calitate în Europa a fost în medie de 295 de dolari – dublu față de nivelurile din anul precedent și de aproape patru ori mai mare decât prețul mediu înregistrat între 2010 și 2020.
Divizia de cărbune a Anglo American, al cincilea producător mondial, în afara Chinei, a trecut de la pierderi de 34 milioane de dolari în 2021 la un profit de 2,5 miliarde de dolari un an mai târziu.
Cea mai mare creștere a profiturilor a fost înregistrată la BHP, cu 3.200%, de la 288 de milioane de dolari în 2021 la 9,5 miliarde de dolari. La Glencore, câștigurile au crescut la 13,2 miliarde de dolari, față de 1,2 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului precedent.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.