X

Guvernul Ciucă pe urmele partidului comunist chinez: aruncă zeci de milioane de euro pentru “Supravegherea publică generalizată, nediscriminată și nelimitată” asupra cetățenilor!

China e aici! Guvernul Ciucă aruncă zeci de milioane de euro pentru "Supravegherea publică generalizată, nediscriminată și nelimitată" asupra cetatenilor!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Supravegherea publică generalizată, nediscriminată și nelimitată” la care sistemele CCTV vor contribui presupune că toți suntem, în principiu, suspecți. Aceasta, în contextul în care statul român va instala camere de supraveghere „în toate locurile posibile”, conform deciziei guvernului care va pune in aplicare directiva.

Ca lucrurile să fie și mai rele pentru cetățean, puterea aruncă în joc o falsă dilemă: trebuie să alegi între libertate și siguranță. Dacă vrei să trăiești într-un mediu public sigur, trebuie să accepți supravegherea, poate ca pe un „rău necesar”. Dar lucrurile nu stau chiar așa cum se văd prin ocheanul puterii.

Nu e nevoie să pui în opoziție siguranța și libertatea sau sfera privată. De fapt, cele două se susțin reciproc. O lume mai sigură este lumea în care respectăm fiecăruia un spațiu de non-intruziune (fizică, informațională, psihologică etc.), acordăm fiecăruia o prezumție de nevinovăție. E o lume în care tratăm cu respect și învestim o încredere inițială în toți, asumăm că scopurile lor sunt o expresie rezonabilă a libertății”, a explicat cadrul universitar Constantin Vică de la Facultatea de Filosofie din Bucuresti.

Acesta consideră că amplasarea generalizată a camerelor de supraveghere „cu un exces de zel demn de o cauză mai bună (vezi aceste hărți) ne tratează pe toți în mod egal. Dar o fac impersonal și astfel inuman. Ne transformă în niște entități care trebuie urmărite indiferent de intențiile lor (pe care nu le pot deduce din comportament) și de statutul lor, indiferent de contextul viețuirii publice.

Depersonalizarea aceasta atrage după sine o dezumanizare. Astfel, toți ajungem forme pixelate într-un registru numeric, care poate fi oricând manevrat fără cunoștința noastră.” Constantin Vică se întreabă dacă nu cumva ne îndreptăm spre sistemul de credit social, folosit în țări cu regimuri dictatoriale, precum China.

„Sistemul de credit social din China, metodă de control al populației care folosește, printre altele, peste 200 de milioane de camere de supraveghere, dar și sisteme de recunoaștere facială bazate pe inteligența artificială, intră în contradicție cu principiile democrațiilor liberale. La fel am putea spune că se întâmplă și cu sistemul de supraveghere continuă, nu cu scopuri educaționale, nici punitive, ci comerciale, al platformelor de social media sau al lumilor virtuale din jocuri.

Desigur, supravegherea stradală, cel puțin în România, nu are o sferă atât de largă, nu e nici măcar standardizată sau egal răspândită în toate localitățile, după cum arată cercetarea realizată în cadrul proiectului Supravegherea spațiului public. Ne dorim un spațiu public de încredere. Cum reușesc camerele video să realizeze acest lucru, prin simpla lor existență, rămâne un mister.

Lipsa de integrare într-un sistem investigabil, transparent, responsabil, care se poate (auto)corecta și în care garanțiile privind libertățile sunt reale, nu doar stipulate legal, face ca întregul demers să fie chestionabil”, a menționat autorul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Din pacate acesta este mersul lucrurilor totul se digitalizeaza in diferite domenii ca mai apoi sa se centralizeze . In austria am vazut anul acesta multi copaci cu coduri de bare pe ei . In Norvegia nu prea este cash , totul e electronic . Tot ce e in occident vine si la noi . Doar o minune va opri procesul acest proces

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button