X

Astăzi populația globului a depășit 8 miliarde. Resursele pământului pot susține de sute de ori mai mult

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

15 noiembrie 2022 – aceasta este ziua în care planeta noastră schimbă prefixul și vom ajunge să fim 8 miliarde de suflete. 

Totodată, se accentuează și inegalitățile de pe glob. Dacă europenii și americanii îmbătrânesc, africanii și asiaticii, în special indienii, ajung la populații record.

7.000 de ani. De atât a fost nevoie pentru ca populația lumii să ajungă la un miliard de locuitori.

În 1804 s-a născut pământeanul cu numărul 1 miliard. Revoluția industrială, dar și creșterea calității sistemului medical au făcut ca 80 de ani mai târziu, în 1927, populația globului să se dubleze. Și, de aici încolo, am fost tot mai mulți, într-un ritm susținut.

Practic, în doar 200 de ani am ajuns de la un miliard la șapte miliarde, iar acum suntem la o nouă aniversare.

Ultima „aniversare” a fost acum 11 ani, pe 31 octombrie 2011, atunci când s-a născut locuitorul cu numărul 7 miliarde, o fetiță din Filipine.
Pentru cifrele de acum, o mare parte din creștere a provenit din țările în curs de dezvoltare din Africa. Printre acestea se numără și Nigeria. Și în următoarele trei decenii, populația națiunii vest-africane este de așteptat să crească și mai mult: de la 216 milioane în acest an la 375 milioane, spune ONU. Asta va face din Nigeria a patra cea mai populată țară din lume, după India, China și Statele Unite.
Se estimează că populația lumii va ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în 2030, 9,7 miliarde în 2050 și 10,4 miliarde în 2100.

Populația SUA este acum în jur de 333 de milioane, conform datelor Biroului de Recensământ al SUA. Rata de creștere a populației în 2021 a fost de doar 0,1%, cea mai scăzută in istoria țării. „În viitor, vom avea o creștere mai lentă – întrebarea este, cât de lent?” a spus William Frey, demograf la Brookings Institution.

„Adevărata provocare pentru SUA și multe alte țări dezvoltate este imigrația”, a punctat el, conform AFP.

Speranța de viață

Un factor important al acestei creșteri este și speranța de viață tot mai mare. În 1.800, un om trăia în medie doar 30 de ani. 100 de ani mai târziu, logevitatea la nivel mondial a ajuns la 72,3 ani, iar pentru 2050, demografii estimează că va crește cu încă 5.

Adrian Dan, sociolog, Universitatea din București: „Coincide până la urmă cu producția masivă de bunuri generată de revoluția industrială, dar și cu apariția tiparului, educarea populației, educația de masă, sporirea avansului tehnicilor medicale, îmbunătățirea condițiilor de trai. Toți acești factori au dus la creșterea speranței de viață. Favorabil pentru producția de bunuri care va creste și economia”.

Potrivit cercetătorilor, în prezent, populația lumii crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace. Însă, în timp ce în statele dezvoltate sunt tot mai puține nașteri, mai mult de jumătate din creșterea demografică așteptată în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări, toate din Africa.

De altfel, anul viitor ONU estimează că India va depăși China, deși are o suprafață de trei ori mai mică, și va ajunge să fie cea mai populată țară din lume, cu peste 1 miliard 350 de milioane de locuitori.

Prof. Vladimir Alexandrescu, consilierul președintelui Institutului Național de Statistică: „Sunt singurele două zone din lume unde indicele de fertilitate, care ne spune câți copii naște o femeie în perioada fertilă, depășește 2,1. În Africa, acest indice este la 4,24. ”.

România este într-o continuă scădere a populației tinere

Inclusiv România este într-o continuă scădere a populației tinere, accentuată pe de-o parte de scăderea natalității, dar și a migrației.

Anul trecut am înregistrat cele mai puține nașteri din ultimul secol, în schimb românii care locuiesc în alte țări au adus pe lume tot mai mulți copii.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Suntem prea multi in opinia Ocultei, asa ca slugile ei de la ONU cauta cu infrigurare solutii pt reducerea drastica a populatiei! Una deja au gasit-o si au aplicat-o: injectarea mortala “anti-Covid”! Celelalte sunt molimele, foametea si frigul, otravurile din alimente si medicamente, undele ucigase, dar mai ales Razboiul Mondial!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button