X

VIDEO | Preotul Calistrat, acuzat că a lovit o femeie, se apără spunând că a reacționat după ce sora femeii i-a pus piedică. Cele două au agresat verbal alți enoriași

Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, este acuzat de către o femeie că a lovit-o, atât pe ea cât și pe sora ei, informează Libertatea.

În spațiul public au apărut imagini video în care se vede cum o preot o lovește pe o femeie în curtea unui lăcaș de cult. Sursa citată precizează că ar fi vorba despre părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni.

Contactați de Libertatea, oficiali ai IPJ Iași confirmă că cercetează cazul după ce două femei au depus plângere aseară împotriva preotului Calistrat. „La data de 09 noiembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie, despre faptul că atât ea cât și sora sa au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult. În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

Părintele Calistrat Chifan a reacționat, afirmând că a fost agresat primul de către femeia respectivă și sora sa: mai întâi verbal, iar apoi i-au pus piedică. Părintele spune că femeile făceau scandal printre enoriașii prezenți la slujbă, la Sfântul Maslu.

„Mare problemă nu s-a întâmplat. Unu. Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriaşi din afară şi îşi iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviaţii de comportament sau puţină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioşii de la biserică. Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui.

Eu le-am interzis, în paraclis cât stau eu aici şi spovedesc, voi nu mai aveţi ce căuta aici. Eu le-am provocat la discuţii, să vorbim corect.

La un moment dat, au început să agaţe femeile din biserică. Dar ce fel de femei? Femei care au o mai mare apropiere de preoţi. Noi acolo unde spovedim, totul e transparent. Şi le-am spus, aici nu mai intraţi şi atunci s-au luat de Haralambie. Apoi de Petrachim. Şi părintele le-a spus să nu mai filmeze, să nu mai fotografieze. Şi le-au luat la rând, pe o profesoară de matematică i-au stricat oglinda, o alteia i-a spus că de ce pune aghiazma în sticluţă… După aia s-au luat de unul domn Bogdan care cânta la strană…

Eu le-am zis, călugării nu se însoară, nu fac copii, să se ducă, că mai sunt bărbați în oraș.

Şi au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea. Una a zis că mă dă în judecată, că e magistrat din ăsta… Şi apoi au început să scoată oamenii din Biserică.

Mi-e jenă de ele, că sunt două femei cu probleme de comportament… Dumnezeu să le lumineze!
Aseară au scos o avocată din biserică de la Maslu, şi i-au spus ‘Cârpo, o să ştergem cu tine pe jos! Iar ai venit?’

Eu citeam moliftele sfântului Vasile şi erau clar că erau pregătite de isterie. Şi eu le-am explicat cele 4 puncte conform legiii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, să se ia de lume, să jignească persoane. Si mi-au zis ‘Ştii tu, gunoiule, legea!’

Și au început să mă filmeze. Şi am luat o pe una şi am împins-o. Şi au ieşit afară şi mi-au spus că mă blesteamă.

Eu m-am dus în continuare la spovedit, şi între timp a venit agentul de poliţie, chemat tot de ele. Şi oamenii care erau acolo au dat declaraţii. Dar ele au mai făcut scandal şi în altă parte. Că ele au reclamat că nu e drept dealul în cimitir.

Eu am crezut că e o chestie banală, nu ştiam că a ajuns şi pe aici.

Nu vreau să acuz pe nimeni, poate să fie şi un aranjament sau o simplă coincidenţă.

Facem teatru în faţa oamenilor şi nu a mai călcat de atunci. Am 60 de ani, tu eşti o mucoasă, nu sunt bărbatul tău. Vii în ograda manăstirii şi ţii autoritate tutelară de stăpân. Dumnezeu să o ierte şi cei ce s-au uitat să nu creadă vreo prostie. Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar mă scoţi din papuci dacă eşti aşa. Aseară şi-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacţionam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil şi ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat şi au zis că dau toţi declaraţii.

Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficţiune”, a spus părintele Calistrat pentru BZI Iași.

Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor a comentat astfel incidentul: „Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

10 comentarii

  1. Când intri într-o biserică, nu ești șef acolo. Șeful este Hristos. Și trebuie să-I accepte regulile și femeile, bărbații, și preotul. După ce tu, ca femeie, ai încălcat niște reguli, ai participat la păcate străine, adică în fața lui Dumnezeu ai comis și tu un păcat care trebuie spovedit.
    Dacă îndemni pe cineva să facă avort și îndemnul îți este ascultat, ai participat la păcat străin. Dacă provoci mânia cuiva, de asemenea ai participat la păcat străin.
    Dacă se pune problema pedepsirii, nici femeile care au provocat neorânduială nu trebuie scutite de pedeapsă.
    Hristos a folosit și biciul pentru cei care făceau neorânduială în templu. Indiferent câte păcate personale are părintele Calistrat, în biserica în care slujește răspunde de buna rânduială. Există și situații delicate în care e greu de stabilit care e victima și care e agresorul… Cei care vor cerceta vor avea o misiune grea.

    1. Că bine ziceți!Nici preotul nu e șef deși s-a comportat ca un stăpân dar lăsând la o parte poveste și contextul ,rămâne fapta.Iar fapta e că a lovit o femeie încat a pus-o la pământ și nici nu regreta fapta ,nici nu o recunoaște cu toate că se vede clar pe filmare ,el declară că a impins-o.Daca a mințit în legătură cu fapta de ce sa credem totuși detaliile?

      1. Da’ cine vrei sa apere IN FAPT mersul Bisericii in Biserica?
        Vrei cumva contriol la intrare si militieni inauntru?

        Posedarea cere forta fizica de opunere.
        Daca nu stii, lasa filozofia si incerca sa te mai dumiresti.

  2. Lucrurile se leagă. Există o prigoană împotriva călugărilor care, chiar dacă mai fac unele compromisuri, mai spun și adevărul. Nu e greu să găsești niște inși ideologizați (bărbați sau femei) care să facă tulburări în mănăstiri pentru a le transforma în duhul noii religii mondiale.
    La Frasinei, s-a intervenit în forță, din câte am aflat:
    https://t.me/c/1504740139/23285

  3. Mesaj preluat reluat de pe grupul… FRASINEI

    Mesaj din online de la o personă anonimă:
    „Mănăstirea Frăsinei are nevoie de ajutor!
    Dragi oameni, frați creștini și surori creștine, ce urmează să vă transmit nu va fi ușor de citit, dar este necesar. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, sperăm să trecem și peste această cumpănă, dar depinde mult de noi.
    Mănăstirea Frăsinei este pe cale să se schimbe foarte mult și întru totul, întrucât Arhiepiscopul Vâlcei Varsanfuie și Mitropolitul Craiovei Irineu, vor să dezbine această Mănăstire și randuiala acesteia.
    Ca frate creștin, trebuie să mărturiesc cele întâmplate și știute, din păcate, pentru a nu afecta pe nimeni, nu voi putea să îmi dezvălui adevarata identitate, nu pentru binele meu și pentru binele tuturor.
    Părinții de la Sfânta Mănăstire Frăsinei, au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată, sunt
    neajutorați, și este momentul în care noi, creștinii, care ne-am folosit atat de rugăciunile Mănăstirii
    Frăsinei cât și de sfatul Părinților din Mănăstire, să venim în ajutorul și sprijinul acestora.
    Doar noi creștinii și credincioșii, care am primit bucuriile duhovnicești, atât prin ajutorul lui Dumnezeu cât și prin ajutorul părinților din Mănăstire, pentru a nu o pierde cu totul, trebuie să o sprijinim cu toată forța noastră și cu toată puterea noastră, pentru minunile de care cu toții am avut parte și le-am trăit, prin ajutorul oamenilor lui Dumnezeu.
    Odată cu schimbarea Starețului Mănăstirii Frăsinei, lucrurile s-au schimbat major.
    Povestea schimbării starețului:
    Totul a început înainte cu câteva săptămâni, Mănăstirea Frăsinei, a fost “atacată” de niște persoane,
    trimise direct de Arhipiescopie, pentru a îl înlătura pe Părintele Ioanichie. La ora 9 dimineața, 8 bărbați, în haine preoțești, cu comportament interlopesc, trimiși însuși de Arhiepisocul Varsanufie, au făcut tulburare în Mănăstire, încercând să acuze direct/indirect pe părintele Ioanichie și pe alți părinți de diferite lucruri pentru a îi putea scoate din Mănăstire. Cu ajutorul lui Dumnezeu aceștia nu au reușit, întrucât „lovitura de stat” pusă la cale de ei, a fost încurcată de Dumnezeu.
    Totuși în contextual neschimbabil de înlocuire a starețului (neschimbabil, deoarece ordinele erau clare de sus), s-a realizat un proces de votare pentru a pune alt stareț, părintele Ioanichie întrucât datorită vârstei sale înainte dorea deja să se retragă, s-a realizat acest procedeu, fiind forțat de împrejurări și de Arhiepiscop și Mitropolit. În urma voturilor care și acestea au fost măsluite, a fost pus un stareț în legătură directă de rudenie cu Arhiepiscopul Varsanufie, totuși nu au reușit să îl instaureze pe acesta, deoarece părintele ales nu a vrut să îndeplinească jocurile oculte ale acestora și a părăsit mănăstirea fără să se mai cunoască ceva despre acesta.
    Doresc să vă informez sau să vă readuc aminte, că Mănăstirea Frăsinei, până la momentul actual, a fost independentă, recunoscută de BOR, dar în rânduiala sa fără să fie realizate mutări ale părinților după bunul plac sau avuții ale mănăstirii vândute după bunul plac al Arhiepiscopiei sau pentru jocuri de interese personale.
    Toate acestea au fost posibile până în prezent deoarece, Sfântul Ierarh Calinic, pe vremea acestuia, a fost convocat un sinod cu toți Arhierii vremii, unde s-a stabilit printr-un act official, prin votul tuturor membrilor din sinod că nicio persoană Arhierească, nu va avea putere de decize asupra mănăstirii sau să intervină în rânduiala acesteia, acest document a fost semnat și oficializat de către Arhierii vremii și recunoscut de însuși domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind un act fundamental al funcționării mănăstirii, stabilit pe durată nelimitată.
    În urma presiunilor constante, după câteva săptămâni, aceștia au reușit să instaureze un nou stareț, inițial au avut o propunere cu care însuși părintele Ioanichie nu a fost de accord, fiind refuzat de călugării mănăstirii la o a doua tură de votare. Abia în a 3-a tură de voturi, acestea au fost din nou măsluite de către Mitropolit însuși, reușind să schimbe oficial starețul.

    Părintele pus ca stareț nu este recunoscut de către obștea mănăstirii, datorită modului în care acesta a fost ales, nu datorită vieții sale duhovnicești, pe care nu avem cum să o cunoaștem și trebuie să fim corecți, neputând la această oră afirmă ca părintele este vrednic sau nu, va depinde de cine ascultă, de Dumnezeu sau de oculți.
    Ce se întămplă acuma:
    În atenția tuturor creștinilor ortodocși care iubesc Sfânta Mănăstire Frăsinei, și care s-au folosit duhovniceste de darurile lui Dumnezeu prin părinții de la Mănăstirea Frăsinei, trebuie să știți una și bună.
    Odată cu aceste schimbări, doresc să vă informez că mulți călugări vor fi siliți și forțați prin diferite moduri meschine să plece, rânduiala slujbelor posibil să fie schimbată și Mănăstirea din Vale desființată.
    În urma informațiilor primite, pentru aceste două personaje menționate mai sus, nu contează că poate o soră creștină are un duhovnic de 1-5-10 ani, ei consideră că sunt și în orașe și că femeile nu mai au ce să caute în Mănăstirea din Vale, aceasta va fi închisă.
    Acum câteva zile, am încercat împreună cu soția mea să rămână cazată peste noapte și mi s-a transmis că nu mai este posibil întrucât nu mai pot face cazări la Mănăstirea din Vale și că niciun duhovnic nu va mai putea coborî. Auzind toate acestea și fiind tulburat, am încercat să primesc răspunsuri de la călugării din Mănăstire, nereușind de altfel, am căutat răspunsurile în satul dinainte mănăstirii, aflând toate acestea de la săteni + că însuși călugării, dupa 10-20-30 de ani de slujire lui Dumnezeu și nevoință, dacă vor mărturisi și nu vor respecta cele transmise mai sus, vor fi dați afară din Monahism.
    Nu vedeți? Cât de clar să fie, dacă până și Athos-ul României este deja atacat de acești oculți care îndeplinesc diferite jocuri și planuri, încă mai credeți că Biserica Ortodoxă Română este atacată degebea? Nu vedeți căci campaniile împotriva acesteia sunt din ce în ce mai agresive și smintite? Din pandemie încoace totul ia o întorsătură negativă.
    Ce este de făcut?
    Pentru că părinții din Mănăstirea Frăsinei, nu au nicio putere, un lucru este clar, dacă noi vom pierde această Mănăstire, îi vom pierde și pe părinții și pe duhovnicii acestia, întrucât mulți o vor părăsi, nevrând să primească altceva înafară de calea Domnului.
    Aduceti-vă aminte cât de mult v-ați folosit de sfaturile părinților din Mănăstirea Frăsinei. Nu cred că doriți pierderea Mănăstirii Frăsinei, aceasta fiind ultimul bastion, prin care noi ne-am regăsit, prin duhonivicii și călugării mănăstirii, schimbându-ne radical din viața noastră cea rea în cea bună.
    Personal eu și cu soția mea, am crescut duhovnicește în această mănăstire, am trecut cu ajutorul, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Măntuitorului nostru Iisus Hristos, prin duhovnicii mănăstirii Frăsinei, de la o viață destrăbălată și pierzătoare, am fost salvați atât duhovnicește cât și trupește prin minunea vindecării unui început de leucemie.
    Consider că în această situație, Dumnezeu ne pune credința, implicarea, iubirea, curajul de a mărturisi și acționa la încercare, consider că pentru ce EL și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ne-au oferit, este timpul ca și noi, creștinii ortodocși să întoarcem ceva la schimb, mulți nu știți ce se petrece, dar doar cu ajutorul nostru și implicarea noastră, se va putea face ceva.
    Cerem ca Mănăstirea Frăsinei să rămână așa cum este ea, cu rânduielile care au fost până acuma conform sinodului înființat de Sfântul Ierarh Calinic.

  4. CANONUL 27 Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, ce va bate pe credincioşii care ar păcătui ori pe necredincioşii ce ar fi nedreptăţit ori prin unele ca acestea ar voi a-i înfricoşa, poruncim să se caterisească. Că nicăieri Domnul ne-a învăţat aceasta. Ci dimpotrivă, el bătut fiind, nu bătea, ocărându-se, nu ocărârea, pătimind, nu îngrozea. [Sinod 1 şi 2, can. 9; Antiohia, can. 5; Cartagina, can. 57, 62, 76, 83, 99, 100, 106, 107; Epistola 1 Petru, can. 2, 22]

  5. Mie mi se pare ca e o campanie de denigrare a preoților populari pe facebook, cum sunt Visarion Alexa și pr Calistrat. Oricine te poate enerva și apio sa te filmeze sa zică Ia uitați ce face și ce îmi poate zice preotul asta. Parca vad ca vor urma preoții care și-au creat o vizibilitate mare cum ar fi Vasile Ioana și Necula. Un fel de a zice Uitați câte vizualizări au din partea voastră și, dar lăsați sa vedeți ca ii vom și denigra ca să va dezamăgească sa nu va mai puneți speranța în preoți și nici în biserica. Poate greșesc și ei ca își fac asa popularitatea

  6. În vremuri nu chiar atât de demult apuse, o scatoalcă pentru neascultare de la un bătrân călugăr și duhovnic era socotită o binecuvântare, dacă nu și de către primitorii ucenici călugări sau mireni, măcar de mai marii cu scaun la cap din oricare ramură a societății, cu atât mai mult din ramura bisericească.
    Zic cronicile că, la ungerea Părintelui Cleopa Ilie ca stareț al Sfintei Mănăstiri Sihăstria, ierarhul i-ar fi spus: „Primește acest toiag, Părinte! Cine va asculta de el, de Dumnezeu ascultă! Iar cine nu va asculta, poți să-l bați cu toată pădurea, că om din el nu mai iese!”
    Se pare că sunt unii, chiar dintre ucenicii Părintelui Cleopa, care, încețoșați de fumurile corectitudinii politice care și-a croit drum până și în Sfânta Biserică, au cam uitat de menirea și puterea toiagului cu pricina!
    Ne rugăm pentru Părintele Calistrat ca să dea, până la urmă, gândul cel bun conducătorilor Bisericii și Părintele să iasă cu bine din ispita aceasta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Cookies settings
Accept
Politica de confidențialitate
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings