X

Grupuri de șovini maghiari și-au dat foc la trăsuri pentru a cere aberanta autonomie

Focuri de veghe în peste 100 de localități din Timutul Secuiesc pentru a cere autonomia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Neam de huni și de sălbatici de prin stepele Asiei, iredentiștii maghiari ce s-au aciuat pe la noi, profitând de bunătatea poporului român, ne provoacă din nou, cu aceleași aberații.  Duminică seara au aprins focuri de veghe în peste o sută de localităţi din inexistentul ținut secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei.

La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citită o ‘proclamaţie’, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.

Documentul subliniază: autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii în ținutul secuiesc. De asemenea, se afirmă că populaţia ținutului secuiesc solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus, după toate tensiunile vieţii internaţionale.

“Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor” – se arată în documentul remis agenţiei ungare de presă MTI.

Proclamaţia a evidenţiat încă o dată faptul că oamenii adunaţi în jurul focurilor de veghe cer autonomia teritorială a inexistentului ținut secuiesc, aşa cum a fost formulată de CNS în statutul său privind autonomia.

Principalul organizator al focurilor de veghe, Zoltán Gazda, a declarat agenţiei MTI: citirea proclamaţiei a fost un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot şi un caracter local. În unele cazuri, au luat cuvântul şi vorbitori locali, în timp ce în altele aprinderea focurilor a fost însoţită de o slujbă religioasă sau un program cultural. În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Nu știe necuratul cum să facă rost de un conflict interetnic! Au și găsit momentul! Acum, când avem în țară atâția străini veniți să… ne apere, firește!!! Formatorii de opinie vor să mai moară niște oameni. În aceste vremuri în care se răspândește ura împotriva omului ne vom mântui respectând întocmai poruncile evanghelice: iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Dumnezeu să-i aducă la pocăință pe toți cei care încalcă poruncile evanghelice!

  2. Să se ducă la mă-sa-n Mongolia ( călare pe cai) Să ceară drepturi, autonomie, și poate un loc în guvernul mongol, poate așa va auzi planeta că mai există o țară între
    China și Rusia .
    Amin
    Ungurii au băgat Turcii în Europa
    De asta nu-i suportă Grecii
    Ungurii au executat Țarii și datorită lor a venit Comunismul
    Ungurii sunt musafiri în Europa și tre să TACĂ.
    Amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button