Numai prin dureri și suferințe se mai mântuiesc astăzi oamenii. Iar una din cele mai dureroase și cumplite boli de pe fața pământului este acum cancerul.

Cancerul a umplut raiul de sfinți, spunea Sfântul Paisie Aghioritul.

Raiul este plin de bolnavi de cancer – Sfantul Paisie Aghioritul

Raiul este plin de bolnavi de cancer – Sfantul Paisie Aghioritul

Această perspectivă ortodoxă aruncă o rază de lumină și de speranță supra acestei înfricoșate maladii.

Cancerul este perceput ca o realitate tristă, sumbră, dramatică. Ni se rupe inima când vedem bolnavii de cancer cum se chinuiesc. Mai ales când aceștia sunt copii.

Ne întristăm pentru ei, pentru familiile lor și pentru rudele lor. Ne rugăm pentru ei, iar acesta este lucrul cel mai important.

Cu toate acestea, trebuie să privim cu ochi duhovnicești și să vedem ce se află dincolo de suferință.

Dumnezeu nu vrea ca noi să suferim. Nu El este Cel Care aduce boala în viața noastră. Boala a intrat în om după cădere, din cauza neascultării și a păcatului strămoșesc. La fel și moartea.

„Boala și moartea nu sunt create de Dumnezeu. Dragostea Lui și pronia Lui divină le acoperă. Deși vedem durerea în exterior, Dumnezeu lucrează în inima acelor oameni pentru a-i sfinți și a-i pregăti pentru Împărăția Sa”.

Este foarte important să știm acest lucru. Însă Sfântul Paisie Aghioritul a spus că a văzut Raiul plin cu bolnavi de cancer.

„Perspectiva pământească este foarte dureroasă. Însă perspectiva cerească este una bucuroasă. Nu lăsați ca moartea să fie un obstacol! Priviți la viața ce va veni în Iisus Hristos Care a înviat din morți”.

Domnul ne spune că nu trupul are importanță primordială, ci sufletul. De aceea ne sfătuiește să nu ne ocupăm de trup peste măsură, ci mai mult să ne îngrijim de suflet.

La încheierea vieții biologice, trupul se întoarce în pământ, pe când sufletul iese ca dintr-o colivie și se întoarce la Dumnezeu, acolo de unde și-a luat viață.

Sufletul este suflarea de viață care nu se stinge niciodată. Nici măcar moartea trupului nu o poate înăbuși. Ci dimpotrivă, moartea eliberează sufletul din temnița trupului și îl aduce la viața cea adevărată și nestricăcioasă, care nu se sfârșește niciodată.

Cu alte cuvinte, Mântuitorul ne spune că nu este important să fii sănătos trupește, ci sufletește. Trebuie să fim atenți la starea sufletului nostru. La curăția sufletului și a minții.

Arhiepiscopul Hristofor din Iordania spune că omul nu trebuie să se teamă de bolile și durerile care cuprind trupul.

„Ceea ce contează este inima, mintea și starea ta duhovnicească”.

Bolile trupului se vindecă mai ușor, însă cele ale sufletului mai greu.

Cât timp sufletul bolește din pricina păcatelor, trupul nu se vindecă și omul nu se poate face deplin sănătos.

Primirea iertării păcatelor este cheia însănătoșirii omului. Aceasta o arată Mântuitorul. Absolvirea de păcate se face prin spovedanie. Aceasta nu este o simplă formalitate, ci o mare taină.

Când preotul pune epitrahilul pe capul tău la finalul mărturisirii, Domnul îți spune tainic:

„Mergi în pace. Nu mai avea grijă de păcatele pe care le-ai mărturisit. Acestea ți-au fost iertate”.

Oricine se mărturisește sincer poate simți această eliberare, această ușurare a sufletului.

„Nu este pacea mai mare decât pacea pe care o primești după ce te spovedești. Este pacea lui Hristos, pe care nimeni nu o poate lua din inima ta”.

Mântuitorul ne întreabă pe toți ca pe acel slăbănog:

„Ce este mai ușor: să mergi la părintele tău duhovnic și să primești iertarea păcatelor, sau să te duci la doctor să te tratezi de boala ta trupească?”

Cu siguranță trebuie să te duci la medici și să te vindeci cu tratamentele lor.

Însă pe primul loc este sănătatea sufletului. Înainte de a merge la medic, spovedește-te. Acolo începe procesul de vindecare. Mărturisirea îți va fi de folos și sufletului și trupului.

Sursă articol: Orthodox Teaching of the Elders, Met. Hristofor: Raiul este plin de bolnavi de cancer: https://www.youtube.com/watch?v=7I52vxwz8iY, traducere: LaTaifas.ro