X

Fraudă uriașă: Datele personale a milioane de români pot fi văzute ușor în platforma Coronaforms

Datele personale a milioane de români pot fi văzute ușor în platforma Coronaforms. Posibilitățile de fraudă sunt uriașe!!

Date sensibile privind milioane de români pot fi accesate de oricine are dreptul să intre pe platforma Coronaforms. Orice persoană cu cont şi parolă de acces în sistem poate să vadă CNP-ul, adresa şi numărul de telefon ale oricărui pacient înregistrat în platforma oficială.
Mai mulţi medici de familie, care au în evidență bolnavi cu Covid şi care fac teste rapide, au descoperit întâmplător că oricine are acces la platforma Coronaforms poate vedea datele personale ale unor pacienţi cu care n-are nicio legătură. De o săptămână se străduiau să găsească un format în care să introducă listele cu bolnavii monitorizaţi, pentru decontarea serviciilor oferite.
Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Merg pe fişe de monitorizare, dau pe a doua posibilitate de filtrare, aleg varianta vindecat, merg jos la calendar şi aleg perioada. Medicii au urmat paşii, dar surpriză: au constatat cu stupoare că le apar datele unor pacienţi de care nu s-au ocupat.

Dr. Daciana Toma, medic de familie, secretar SNMF: „Am fost cu toţii descumpăniţi că stai, că nu e în regulă, de ce să-mi vezi tu fişele mele de pacienţi. Eu nu am încercat niciodată să văd fişele altcuiva. Nici nu mi-am pus problema că aş avea posibilitatea să văd altceva decât ceea ce am de lucru. Nu am avut curiozotăţi din astea până s-a întâmplat aseară lucrul ăsta. Colegii erau absolut disperaţi”, a spus ea pentru TVR.

„Toţi cei care testăm, atunci când dorim să introducem testul, dacă facem o cătare cu numele pacientului, găsim toţi oamenii din România care sunt înregistraţi în Coronaforms cu acelaşi nume, cu CNP, seria şi numărul buletinului, adresa”, a adăugat Dr. Raluca Zoițanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Am rugat-o pe doamna doctor care nu-mi este medic de familie să introducă şi numele meu şi, surpriză: au apărut toate datele mele din cartea de identitate, inclusiv adresa de domiciliu, şi aceasta fără să introducă şi codul numeric personal. În platforma oficială Coronaforms apar date personale privind milioane de români. Sunt înregistraţi nu doar cei aproape 3,2 milioane de pacienţi confirmaţi cu Covid, ci şi cei care au avut doar teste negative.

„Dacă tastăm şi căutăm un nume pe platformă, deşi am cod de acces, şi îmi apare o listă întreagă de persoane, e foarte grav. Trebuie doar să avem o cheie, să aibă acces doar persoana desemnată pe un anumit episod de boală şi de evaluare a stării de sănătate a mea. Să se blocheze orice acces urgent”, a menționat Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

Platforma poate fi accesată doar pe bază de cont personal şi semnătură digitală, de către specialiştii desemnaţi de Ministerul Sănătăţii. Sunt cei care se ocupă de testări, de tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu Covid, precum şi de anchetele epidemiologice. Numai medici de familie sunt în jur de zece mii.

„Sunt date extrem de sensibile la care nu ar trebui să avem acces astfel doar pe baza numelui, doar când avem pacientul cu buletinul în faţă să identificăm pacientul în sistem. Este o problemă destul de gravă. Noi suntem flataţi că statul are încredere în noi, în medici, în personalul din laboratoarele de analize unde se mai testează, de la Ambulanță, că doar noi accesăm aceste date, dar chiar şi noi nu ar trebui să avem acces la atât de multe date despre orice pacient”, a spus Dr. Raluca Zoițanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Nu ştiu dacă cineva care lucrează în sistem are vreo treabă să controleze pacienţii cu care nu lucrează în momentul ăla. Pentru mine, ca medic care utilizez Coronaforms, care testez, care monitorizez, faptul că în momentul în care introduc un CNP îmi arată datele pacientului este o facilitate” a comentat Dr. Daciana Toma, medic de familie, secretar SNMF.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care a realizat platforma, ne-a transmis că a respectat cerinţele primite de la autorităţile sanitare. Platforma trebuie să respecte cerinţele privind protecţia datelor personale, arată autoritatea în domeniu, care cere Ministerului Sănătății să ia măsurile necesare. Regulamentul european în domeniu prevede, între altele, că, pentru a asigura un nivel de securitate corespunzător, trebuie criptate informaţiile şi asigurată confidenţialitatea.

Ministerul Sănătății ne-a transmis că respectă toate prevederile legale și că îmbunătățește în permanență gradul de securitate al aplicației. În plus, a explicat că a fost nevoie ca personalul medical, singurul care are acces, să poată căuta un pacient doar în baza numelui pentru că au fost mulți oameni testați fără CNP sau documente de identificare. „Corona-forms” reprezintă singura sursă prin care sunt gestionate informațiile privind testările și infectările cu virusul SARS-CoV-2. Reamintim că avocatul Gheorghe Piperea a avertizat, încă din luna iunie, că datele introduse în sistem pentru cei infectați cu noul virus sunt vulnerabile.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Bună treabă. Cine devine incomod i se publică fișa medicală, eventual modificată. Să tot faci campanie electorală.

  2. Asta-i grija(iubirea) statului de azi față de membrii(copiii) săi. Ce ar trebui să facem noi când vedem datele noastre personale făcute publice, să-l iubim sau să-l contestăm? Dacă judecăm cum trebuie, căci statul procedând așa, adică făcând publice datele noastre personale, de fapt își bate joc de noi, ar trebui să-l contestăm la unison. Acum mai rămâne de descoperit cine este statul azi? Statul este reprezentat de cei pe care poporul român i-a votat. Și atunci cine-i de vină? Și, și.
    Fără o modificare a sistemului de alegere a celor din fruntea țării, adică fără ca alegerea lor să se facă după vrednicie, așa cum a formulat-o Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, adică cel ales să fie musai dintre aceia care vor fi propuși de toți duhovnicii creștin-ortodocși români, pe bază de examene(teste), deci dacă nu se va face așa, nu vom avea cum să ieșim din groapa în care ne aflăm. Cine este om drept nu are cum să refuze un astfel de mod de alegere a celor din vârful țării. Iar Dumnezeu știm că îi iubește (cel mai) mult pe cei drepți; doar lor, adică celor drepți, le aude rugăciunile. Așadar se poate, dacă vrem, să fim și noi drepți măcar acum spre sfârșit de veac. Trebuie doar să ne deșteptăm, adică să nu mai dormim. Iar de nu o vom face de/cu bună voie, sigur o vom face de nevoie. Altă cale spre dreptatea divină nu există, decât să domnească peste noi cei mai buni dintre cei mai buni. Atunci de abia vom ieși cu toții la lumină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button