X

Ilie Șerbănescu: ”Statul va vinde tot, ca să scape de faliment”. Oare va scăpa?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

România se află deja în faliment, din cauza datoriilor uriașe acumulate în ultimii doi ani, susține analistul economic Ilie Șerbănescu.  Pentru a evita declararea oficială a falimentului, statul va trece la vânzarea tuturor companiilor pe care le mai deține, mai arată analistul. Interdicția de doi ani pentru vânzarea acțiunilor firmelor de stat a expirat luna aceasta, astfel că Guvernul are undă verde pentru înstrăinarea acestora.

Cea mai simplă modalitate pentru pierderea controlului statului la o companie listată la bursă este majorarea de capital făcută de acționarii străini, lucru care se va întâmpla imediat după listarea la bursă a pachetului de 49% din compania Salrom, deținut de Fondul Proprietatea, atrag atenția analiștii. În fapt, acesta va fi doar începutul, pentru că statul român va fi obligat să vândă tot ce mai deține în portofoliu, pentru a achita datoriile enorme acumulate, nejustificat, în ultimii doi ani, consideră analistul economic Ilie Șerbănescu.

”La o singură majorare de capital, se pierde controlul asupra companiei. Sau pot să o bage în faliment fără niciun fel de problemă. Cum s-a făcut cu toate companiile românești, le-a fost organizat falimentul și s-a pierdut controlul statului. România este o colonie, acesta este un adevăr incontestabil și nu înțeleg de ce nu s-au vândut încă celelalte companii. Așa cum a vrut tovarășul Ponta, care bate darabana acum, că vai, ce se întâmplă cu România. Pe vremea lui Ponta toate erau gata scoase la licitație, și Poșta Română, și Loteria Română. Dar nu numai pe bursă se pot vinde companiile românești. Când am vândut Petromul nu era nicio bursă, a fost ordin din afară. Acum, însă, statul român va vinde companiile românești ca să nu dea faliment. Pentru că statul român este în faliment. Altfel, nu are cum să-și plătească datoria publică. De aceea este mărită fără griji datoria publică, pentru că sunt deja montate aceste vânzări. Credeți că Hidroelectrica o să mai fie a statului român? Nu o să mai fie, și asta cât de curând”, ne-a declarat analistul economic Ilie Șerbănescu.

Au bătut palma

Premierul Nicolae Ciucă a primit luni, la Palatul Victoria, o delegație a Fondului Proprietatea. La întâlnire a fost analizată evoluția investițiilor gestionate de Fondul Proprietatea și a fost prezentat stadiul pregătirilor pentru listarea la bursă a acțiunilor pe care acest fond le deține la companiile Hidroelectrica, 20%, și Salrom, 49%. “Listarea celor două companii la Bursa de Valori București, susținută de Guvernul României, face parte din viziunea implementată la nivelul Executivului, pentru a îmbunătăți guvernanța și transparența companiilor pe care le deține. Acest demers va contribui la dezvoltarea pieței locale de capital, care are un rol fundamental în dezvoltarea companiilor românești și accesul lor la finanțare care să le poată dinamiza investițiile. Consolidarea investițiilor va întări economia”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă. Finalizarea cu succes a listării unui pachet consistent din acțiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori București va permite României să îndeplinească la termen obiectivul stabilit în cadrul PNRR, la sfârșitul primului semestru al anului viitor, precizează Guvernul.

Listare duală?

Deși Guvernul amintește doar de o listare la Bursa de Valori București, Fondul Proprietatea s-a arătat decis să nu accepte altceva decât o listare duală, adică atât pe Bursa de Valori București, cât și pe o piață internațională. Astfel, Fondul Proprietatea susține că listarea duală ar trebui privită ca o decizie tehnică pentru a asigura succesul Ofertei Publice Inițiale (IPO) și a minimiza riscul, fiind o oportunitate de a atrage noi investitori în companiile românești.

”Listarea duală transmite și un mesaj de deschidere a mediului de afaceri românesc față de capitalul internațional.  Evaluarea potențial mai mare a Hidroelectrica printr-o listare duală va aduce beneficii Guvernului României, precum și acționarilor Fondului Proprietatea, inclusiv celor 8.000 de investitori individuali români și fondurilor de pensii românești cu peste 8 milioane de participanți”, se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Sloganul Iudelor dambovitene este: ”Aproape totul pt straini, o parte consistenta si pt vanzatori(adica cei 30 de arginti) si nimic pt romani”! De fapt, este si pt popor ceva pus deoparte, si anume, sclavia totala a Marii Resetari”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button