X

Declarația Sinodului Bisericii Ortodoxe din America (OCA) cu privire la relațiile dintre persoanele de același sex și identitatea sexuală

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O propunere de hotărâre pentru a evidenția poziția Bisericii cu privire la relațiile dintre persoane de același sex și identitatea sexuală ne-a fost înaintată.  Această chestiune nu intră, însă, sub jurisdicția Consiliului OCA (organism lărgit de conducere al OCA – n.t.), ci în cea a Sfântului Sinod, deoarece în conformitate cu Statutul OCA „toate chestiunile implicând doctrina, ordinea canonică, morala și practica liturgică”, intră în competența sa. În aceste condiții, Sfântul Sinod, întrunit sub președinția Preafericitului Mitropolit Tihon, a emis următoarea declarație:

Biserica Ortodoxă învață că uniunea dintre un bărbat și o femeie în taina căsătoriei reflectă uniunea dintre Hristos și Biserica Sa (Efeseni 5). Ca atare, prin aceasta, căsătoria este monogamă și heterosexuală. În cadrul acestei căsătorii, relațiile sexuale dintre soț și soție sunt o expresie al iubirii lor care a fost binecuvântată de Dumnezeu. Acesta este planul lui Dumnezeu pentru bărbat, și femeie, creat în chipul și asemănarea Sa, de la începutul și până la sfârșitul vremurilor. Orice altă formă de manifestare sexuală este prin natura sa anormală și nu poate fi binecuvântată de Biserică în niciun mod, fie direct sau indirect.

Acestea fiind spuse, Sfântul Sinod al Episcopilor își exprimă preocuparea pastorală și dragostea părintească pentru toți aceia care doresc să vină la Hristos, și care se lupta cu propriile patimi, ispite și păcate asemănătoare, oricare ar fi acestea. Biserica este un spital pentru cei bolnavi iar Domnul nostru a venit ca un Doctor care să vindece pe cei suferinzi. Imitând pe Mântuitorul nostru care și-a întins brațele Sale pe cruce și noi primim cu brațele deschise pe toți aceia care-și doresc o viață de pocăință în Hristos.

De-a lungul ultimilor ani, Preafericitul Mitropolit Tihon și Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Americane (OCA) au formulat numeroase puncte de vedere care au afirmat învățătura creștin ortodoxă cu privire la căsătorie și sexualitate. La cel de-al 18-lea Consiliu al OCA care a avut loc la Atlanta, la 20 iulie 2015, în cuvântul său de deschidere, Mitropolitul Tihon a declarat că:

„Biserica Ortodoxă trebuie să continue să proclame ceea ce întotdeauna a învățat: căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie iar Biserica Ortodoxă Americană nu poate devia în niciun fel de la această învățătură …”

Printre declarațiile Sfântului Sinod cu privire la această învățătură se numără „Declarația Sinodală despre Căsătorie, Familie, Sexualitate și Sfințenie a Vieții”, emisa la al 10-lea Consiliu OCA, care a avut loc la Miami, în Florida, în perioada 26-31 iulie, 1992; „Reconfirmarea Sinodală a Declarației SCOBA (Conferința Episcopilor Canonici Ortodocși din America – n.t.) intitulată „Cu privire la criză morală în națiunea noastră”, emisă la data de 17 mai, 2004; și hotărârea sinodală „Declarația sinodală privind decizia Curții Supreme din SUA”, emisă la data de 28 iunie 2015.

În consecință, în conformitate cu planul etern al lui Dumnezeu, Creatorul nostru, învățătura neschimbată a Mântuitorului Hristos vestită prin sfinții Săi apostoli și succesorii lor, și cu mărturia consecventă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din America, Sfântul Sinod întărește cele afirmate în mod clar și deschis de Sfânta Scriptură, iar Sfinții Părinți mărturisesc fără greșeală, și anume că: Dumnezeu a făcut ființele umane în două sexe, bărbat și femeie, după chipul Său, iar abstinența și relațiile sexuale curate sunt rezervate bărbatului și femeii în uniunea căsătoriei.

Prin urmare, declarăm că relațiile sexuale sunt binecuvântate numai în contextul unei căsătorii dintre un bărbat și o femeie. Motivați de iubire și de grija sinceră pentru suflete, chemăm pe toți aceia care suferă în urma patimei atracției pentru persoane de același sex să se întoarcă la o viață de neprihănire și pocăință, o viață de neprihănire și pocăință, în Hristos, la care este chemată întreaga omenire.

Facem apel la tot clerul, teologii, profesorii, și laicii din cadrul Bisericii Ortodoxe din America ca să nu se opună vreodată acestor învățături, fie prin propovăduire sau predare împotriva poziției morale clare a Bisericii, fie prin publicarea de cărți, reviste sau articole cu același scop, sau prin producerea sau publicarea online a unor materiale asemănătoare. Respingem orice încercare de creare a unui cadru teologic care are ca scop normalizarea relațiilor erotice între persoane de același sex, sau de distorsionare a identității sexuale date de Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel scrie că asemenea învățături vor „conduce la o și mai mare nelegiuire”, și că un astfel de „mesaj se va răspândi ca o cangrenă.” (2 Timotei 2: 16-17), inducând în eroare pe credincioși și pe căutătorii de adevăr.

Orice membru al clerului, teolog, profesor, sau laic care se opune directivei noastre subminează, deci, autoritatea Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe din America, nesocotind astfel învățătura consistentă și consecventă a Sfântului Sinod în ceea ce privește aceste chestiuni. Facem apel la toate aceste persoane să înceteze orice activități perturbatoare care amenință pacea și liniștea Bisericii Ortodoxe din America, care provoacă scandal și incertitudine, și ispitesc pe acei care se luptă împotriva patimilor lor nefirești poticnindu-i. În consecință toți acei care învață aceste neadevăruri devin participanți la păcatele celor pe care i-au smintit, sau pe care nu au reușit sa-i îndrepte și, de aceea, ar trebui să caute iertare prin intermediul sfintei spovedanii. Toți acei care refuză îndreptarea vor fi disciplinați eclesiastic.

În consecință, noi, Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe din America, concluzionăm prin confirmarea, încă o dată, că tot clerul, teologii, profesorii și laicii din Biserica Ortodoxă Americană nu ar trebui să învețe nimic altceva decât plinătatea credinței ortodoxe, care este plinătatea adevărului mântuitor.

Le reamintim credincioșilor noștri și clerului că fiecare persoană de bună credință este binevenită să viziteze parohiile noastre. Oricum, acceptarea în Biserică, împărtășirea continuă cu Hristos din sfântul potir, este rezervată acelora care se străduiesc să trăiască o viață în pocăință și smerenie, în lumina adevărurilor date de Dumnezeu, conformându-se poruncilor lui Dumnezeu, ca si o singură modalitate de mântuire în Hristos. Toți suntem păcătoși și de aceea, cu siguranță, Domnul nostru Iisus Hristos ne cheamă „pocăiți-vă și credeți în Evanghelie, că Împărăția lui Dumnezeu este aproape.” (Marcu 1:15)

Sursa de aici o vedeți mai jos:



Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button