X

Rolul României în tranzitul de arme către Ucraina, dezvăluit de presa de la Kiev

Rolul României în tranzitul de arme către Ucraina, dezvăluit de presa de la Kiev

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Una dintre țările al căror ajutor important merită atenția Ucrainei este România, care sprijină și ajută ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile de război, subliniază publicația Kyiv Post.

România este una dintre țările lider în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme și echipamente.

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodimir Zelenski, Iohannis l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil, notează sursa citată.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei arme letale din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la rezoluția guvernamentală care să permită furnizarea de arme nu numai țărilor NATO, ci și aliaților și partenerilor Alianței.

România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le folosește, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS fabricate în SUA. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical și dezinfectanți. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina.

Încă din primele zile ale invaziei Rusiei, guvernul român și comunitatea română din Bucovina, sud-vestul Ucrainei, au trimis arme, produse alimentare și alte lucruri esențiale soldaților ucraineni care luptă pe linia frontului.

În plus, voluntarii au înființat un punct de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaților ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la hrană și îmbrăcăminte până la transport și cazare. România a acceptat peste un milion de refugiați ucraineni care sunt liberi să intre în țară prin orice puncte oficiale de trecere a frontierei.

Prin intermediul organizației neguvernamentale „Cod pentru România”, creată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență a MAI, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național pentru Afacerile Refugiaților, civili care fug de războiul din Ucraina și caută refugiu în România pot găsi toate informațiile necesare de care au nevoie. Ucrainenii pot urma, de asemenea, studii medii, superioare și superioare în România, cu predare în limba ucraineană disponibilă la 45 de școli și cinci universități.

De asemenea, guvernul român a oferit ucrainenilor transport public gratuit și servicii medicale, a lansat programe speciale de întreținere a copiilor și a extins oportunitățile de angajare pentru ucraineni. Acum, ucrainenii nu trebuie să obțină un permis de muncă separat dacă vor rămâne în țară mai puțin de nouă luni.

Refugiații ucraineni primesc ajutor substanțial de la Asociația locală a Ucrainenilor, care îi găzduiește în sediul propriu, precum și în satele și orașele cu comunități etnice ucrainene, precum și de la numeroase ONG-uri, biserici, proprietari de hoteluri și români de rând din toată țara.

Voluntarii organizează în mod activ o varietate de evenimente de strângere de fonduri și de caritate. În timpul unui concert de la Arena Națională din București, au fost strânși peste 750.000 de euro pentru a ajuta ucrainenii.

Pentru a facilita tranzitul refugiaților ucraineni prin România, zborurile către Moldova au fost reluate acum. Guvernul a declarat, de asemenea, că este pregătit să trateze soldații ucraineni răniți în spitalele din România.

UE a desemnat România drept centru pentru ajutorul civil pentru Ucraina. Acest ajutor, odată colectat în UE, ajunge în Ucraina prin punctele de trecere a frontierei, iar organizația de caritate Help Ukraine a deschis recent un centru umanitar în orașul Khust, regiunea Transcarpatia, pentru sprijinirea regiunilor sudice ale Ucrainei. Un alt centru de ajutor situat în Suceava, România, primește în mod regulat camioane cu ajutor umanitar, precum și vehicule medicale și de pompieri din România și alte țări UE.

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat reparații majore la șinele de cale ferată dintre satul moldovenesc Giurgiulești și portul românesc Galați pentru transportul cerealelor ucrainene și al altor exporturi.

În prezent, sunt în desfășurare discuții politice cu privire la propunerea de utilizare a portului românesc Constanța pentru exporturile ucrainene. De asemenea, România cooperează activ cu Turcia în deminarea Mării Negre și și-a închis porturile maritime pentru navele rusești, precum și spațiul aerian și aeroporturile companiilor aeriene ruse.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Oameni buni, cumparati-va urgent undeva o casa oricat de modesta(desi stiu ca preturile de-acum sunt la un maxim absolut), departe de Bucuresti, Deveselu, Mihail Kogalniceanu, Campia Turzii, Borcea si Cincu si retrageti-va acolo un timp, caci in curand s-ar putea sa ajungeti cenusa radioactiva, din cauza bestiilor tradatoare si criminale care ne conduc, carora nu le-a fost de ajuns Genocidul vaccinal, caci acum ni-l pregatesc si pe cel nuclear!   Desigur, stiu ce imi veti spune unii dintre voi: pleaca ba de-aici, ca ne apara NATO in virtutea Articolului 5!   Si partial, chiar ati avea dreptate! Pt ca baietii masoni de la NATO vor trece la aparea Romaniei, dar doar dupa ce rusii vor curata teritoriul ei de mamaligari, pt ca esentiale pt vestici sunt resursele naturale inestimabile ale Romaniei(exista in acest sens, in celebru Articol 5 un paragraf smecher care spune ca tarile NATO atacate trebuie sa reziste si ele un timp in fatza invadatorului, pana sosesc trupele NATO, care or sa se grabeasca nu gluma cand e vorba de mamaligari)!  De fapt,  loviturile nucleare pe care le-ar putea da aici rusii,  le-ar fi putut da oricand chiar NATO  pt a lichida ”populatia de maimute ortodoxe”(asa cum suntem pt ei) si a pune mana pe resurse, insa daca nu o fac, este pt ca tin mult la imaginea lor internationala de ”Alianta defensiva si a pacii”(hahaha)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button