X

Cele nouă mari mistere ale C0vid

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

coronavirus vs.  virusul gripei ( NP )

Publicat : iunie 2022

De la originile virusului până la paradoxul nordic: cele nouă mari mistere ale covidului.

1) Originea coronavirusului

Dovezile genetice sugerează cu tărie că SARS-CoV-2 are o origine legată de laborator. Acest lucru se datorează mai multor proprietăți genetice unice legate de așa-numitul site de sciziune al furinei (FCS), cum ar fi un codon dublu de arginină codificat CGG („smoking gun, conform virologului american David Baltimore, câștigător al Premiului Nobel), un amino acid secvență identică cu subunitatea proteinei umane alfa-ENaC și un site de clonare fără sudură numit Golden Gate chiar lângă FCS. În plus, investigațiile ample atât în ​​interiorul, cât și în afara Chinei nu au găsit nicio origine animală a SARS-CoV-2.

O astfel de origine relaționată cu laboratorul este în concordanță cu o scurgere de laborator în China sau SUA, sau cu o eliberare deliberată a virusului (similar cu scrisorile cu antrax americane din 2001 ). De fapt, documentele filtrate arată că în anii care au precedat focarul din 2019, Institutul de Virulogie din Wuhan (WIV), mai multe laboratoare din SUA și contratistul Pentagon „EcoHealth Alliance” lucrau sau luau în considerare inserarea unui FCS în SARS. – coronavirusuri înrudite pentru a „dezactiva amenințarea coronavirușilor transmise de lilieci” (proiectul DEFUSE).

Afirmatii că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să aibă o origine de laborator (de către unii virusologi americani/occidentali legați de directorul NIAID, Dr. Anthony Fauci), sau că o scurgere de laborator ar fi putut avea loc numai în Wuhan (de exemplu, de către fostul sef de informații britanice Richard Dearlove), sunt nefondate din punct de vedere științific sau induc în eroare.

Foto: Cercetători americani și chinezi despre coronavirus la un simpozion din 2018 la Wuhan

2) Valul de boli respiratorii din SUA din 2019

La mijlocul și sfârșitul anului 2019, SUA au trecut prin mai multe evenimente misterioase și nerezolvate care pot fi sau nu legate între ele și de originea SARS-CoV-2.

De exemplu, la începutul lunii iulie 2019, CDC din SUA a închis laboratorul de cercetare în domeniul bioapărării de la Fort Detrick din cauza „infracțiunilor de izolare”” și „preocupări de siguranță”.

Tot în iulie 2019, unele case de bătrâni din nordul Virginiei, la aproximativ 50 de mile de Fort Detrick, au raportat un focar de „boală respiratorie misteriaosă””, de obicei „începând cu o tuse”, care a luat mai multe vieți. La acea vreme, CDC din SUA nu a putut identifica agentul patogen care provoacă boala respiratorie. În 2020, atât CDC, cât și casele de bătrâni au respins cererile de re-investigare a agentului patogen care a provocat focarele misterioase.

Începând din iunie 2019, SUA s-a confruntat cu un val misterios de boli respiratorii, denumit mai târziu „EVALI”, cu simptome aproape identicce cu covid inclusiv pneumonie chiar și la tineri. Explicația oficială a „acetatului de vitamina E” ca umplutură în vaporizatoarele ilegale de THC nu a fost convingătoare, deoarece adăugarea acestei substanțe nu fusese un fenomen nou. Mai mult, „EVALI” a dispărut în esență în paralel cu debutul pandemiei covid la începutul anului 2020. Cu toate acestea, CDC nu a re-investigat niciodată (public) cazurile „EVALI” din 2019 pentru prezența SARS-CoV-2.

Pe 18 octombrie 2019, la Wuhan au avut loc Jocurile Mondiale Militare, în timpul cărora mai mulți participanți au contractat o boală asemănătoare covid-ului, potrivit informelor posterioare. China va susține mai târziu că SARS-CoV-2 ar fi putut fi importat în Wuhan de către participanții americani la jocurile militare.

Tot pe 18 octombrie 2019, a avut loc în New York City un exercițiu de simulare a pandemiei de coronavirus de o zi numit Evenimentul 201. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Securitatea Sănătății al Universității Johns Hopkins și a fost sponsorizat de Fundația Gates și Forumul Economic Mondial.

Când medicii din Wuhan au observat cazuri neobișnuite de pneumonie la tineri, au bănuit rapid că ar putea fi un alt focar de coronavirus SARS. În schimb, când medicii nordamericani au observat cazuri foarte asemănătoare cu câteva luni mai devreme, s-au gândit mai întâi la droguri ilegale.

Imagine: focare de boli respiratorii din azilul de bătrâni din iulie 2019 și biolaboratoare militare din SUA

Focare de boli respiratorii din azilul de bătrâni din iulie 2019 și laboratoare medicale militare din SUA ( sursa )

3) Blocarea Wuhan

Succesul aparent al blocării de la Wuhan din ianuarie 2020 a fost esențial în justificarea numeroaselor blocaje eșuate și extrem de perturbatoare din alte țări. Numai în 2022, China a impus noi blocări în orașe mari precum Shenzhen, Shanghai și Beijing.

Blocarea Wuhan din ianuarie 2020 a pus într-adevăr capăt infecțiilor cu coronavirus în oraș sau valul de covid de iarnă din Wuhan s-a încheiat de la sine, așa cum a făcut în multe alte țări? Dar de ce nu s-a întors covid la Wuhan în 2020 sau 2021, spre deosebire de majoritatea altor țări? Și de ce s-a răspândit coronavirusul la nivel internațional, dar nu inițial în China, chiar dacă Wuhan a fost un centru de călătorie în timpul Anului Nou Chinezesc în ianuarie 2020? Începând cu primăvara anului 2020, mai puțin de 5 %dintre cetățenii din Wuhan aveau anticorpi SARS-CoV-2, comparativ cu aproximativ 25% dintre cetățenii orașului New York.

De asemenea, cine s-a aflat în spatele creării și distribuției de videocliuri și fotografii false despre care se presupune că persoane infectate cu coronavirus „se prăbușesc” pe străzile din Wuhan? În ianuarie 2020, aproximativ o duzină dintre aceste videoclipuri și fotografii au fost distribuite de agențiile de știri occidentale, mass-media și rețelele sociale, adăugând frică și panică în primele zile ale pandemiei.

Imagine: Fotografia AFP a unui „barbat mort pe străzile din Wuhan”.

Wuhan: un bărbat zace mort în stradă” ( AFP/Getty, 30 de enero de 2020 )

4) Originea Omicron

În noiembrie 2021, așa-numita variantă omicron a SARS-CoV-2 a apărut în Africa de Sud. Spre deosebire de variantele anterioare de coronavirus, dovezile genetice indică puternic că omicronul nu a evoluat în mod natural din variantele anterioare, ci a apărut din cercetarea virusologică sau a vaccinurilor. De fapt, varianta omicron se întoarce la cea mai veche tulpină de coronavirus și include aproximativ două duzini de mutații misterios „copiate din publicații științifice”. Omicron s-a dovedit a fi foarte infecțios și puternic imun evaziv, dar mult mai blând decât variantele anterioare SARS-CoV-2.

5) Transmiterea coronavirusului (la scară mică)

Inițial, majoritatea autorităților sanitare au susținut că SARS-CoV-2 a fost transmis în principal prin picături respiratorii („purtați masca”) și prin suprafețele obiectelor („spălați-vă pe mâini”). În realitate, acestea sunt probabil cele mai puțin importante moduri de transmitere. În schimb, aerosolii respiratori din interior au apărut ca cel mai important mod de transmitere, în ciuda negărilor de către majoritatea autorităților sanitare de peste un an.

Transmiterea cu aerosoli explică probabil de ce măștile de față și chiar măștile N95 / FFP2 (dacă sunt purtate de neprofesioniști) nu au avut în esență niciun efect asupra ratelor de infecție.

Cu toate acestea, mai multe întrebări importante referitoare la modurile de transmitere rămân nerezolvate.

De exemplu, de ce sunt extrem de rare infecțiile în aer liber, chiar dacă oamenii stau foarte aproape unul de celălalt și cântă sau strigă? Este din cauza diluarii aerosolilor?

De ce este virusul infecțios măsurabil timp de ore sau chiar zile pe multe suprafețe (în studiile de laborator), dar infecțiile reale prin suprafețe par a fi extrem de rare în majoritatea studiilor din lumea reală? Oare pentru că transmiterea prin mâini și suprafețe este mult mai puțin eficientă decât prin aerosoli respiratori?

În cele din urmă, ce rol joacă temutul mod de transmitere a aerosolului fecal (de exemplu, prin toalete publice, aer condiționat sau sisteme de canalizare)? Este bine cunoscut faptul că coronavirusul infecțios este excretat prin scaun pentru perioade mai lungi decât prin respirație, dar numai China a luat în serios acest mod potențial de transmitere (de exemplu, prin aplicarea dezinfectării toaletei și a infamelor „tampoane anale”).

Imagine : Mandate de mască din SUA fără beneficii

United States: mask mandates without benefit ( IanMSC )

6) Transmiterea coronavirusului (la scară largă)

Încă de la descoperirea virusului gripal la începutul anilor 1930, întrebările fundamentale referitoare la epidemiologia virusului respirator au rămas fără răspuns.

În timpul pandemiei coronavirus, s-a observat că SARS-CoV-2 a înlocuit complet virușii gripali și mulți alți viruși respiratori. Virușii gripali au revenit doar după ce o țară a atins o rată de infectare a populației cu SARS-CoV-2 de aproximativ 75%, indiferent de intervenții precum măștile faciale sau blocajele. În mod similar, noile variante SARS-CoV-2 au înlocuit în mod repetat variantele anterioare, adesea în câteva săptămâni.

Deja în timpul pandemiilor anterioare de gripă, noile tulpini de gripă au înlocuit definitiv tulpinile anterioare de gripă. Cum funcționează interferența virală și deplasarea virală? De ce acești viruși nu coexistă în paralel? Se pare că există un fel de principiu „câștigătorul ia totul”, posibil legat de transmiterea exponențial mediată prin aerosoli și proprietățile imunității gazdei. Oricare ar fi mecanismul, viteza deplasării virale globale este cu adevărat uluitoare.

Transmiterea virusului respirator pe sezon este, de asemenea, în mare parte neexplicată. Este determinată de temperatură, umiditatea aerului, starea vitaminei D sau alți factori? De ce există sezonalitate în zonele cu climă temperată de nord și de sud, dar nu și în zonele cu climă tropicală și subtropicală? De ce unii viruși rup tiparele sezoniere, cum ar fi virusul gripei porcine în 2009 și variantele SARS-CoV-2 delta și omicron în 2021/2022? Poate avea de-a face din nou cu transmiterea aerosolilor și cu caracterul relativ infecțios al unui virus.

Există, de asemenea, modele misterioase de transmitere a virusului la scară continentală. De exemplu, în Europa, atât valurile de gripă, cât și valurile SARS-CoV-2 încep de obicei la capătul vestic al continentului (de exemplu, în Portugalia, Spania și Marea Britanie) și se deplasează spre est. În SUA, infecțiile cu SARS-CoV-2 au oscilat între statele din sud-est (de exemplu, Florida) și din nord-vest (de exemplu, Washington și Montana). Aceste modele misterioase, dar naturale, au provocat confuzie, deoarece, întâmplător, ratele de vaccinare covid au fost mai mari în vestul Europei decât în ​​estul Europei și mai mari în statele din nordul SUA decât în ​​statele din sudul SUA.

Un alt mister profund este motivul pentru care valurile de infecție cu virus respirator se termină de la sine, cu mult înainte să fi infectat întreaga populație a unei țări sau regiuni. Acesta este un fenomen care este cunoscut de multe decenii (sau chiar de secole), dar, în timpul pandemiei de coronavirus, multe autorități sanitare au crezut sau au afirmat în mod fals că, fără intervenții precum blocajele, infecțiile ar continua să crească exponențial. Unii cercetători au susținut că virușii respiratori circulă în rețelele sociale (de exemplu, gospodării și școli) și că transmiterea se întrerupe de îndată ce o rețea a fost epuizată.

Imagine: Deplasarea și revenirea gripei în India

Flu waves in India ( WHO FluNet )

7) Paradoxul Asiei Orientale

Până la sosirea variantei omicron, majoritatea țărilor din Asia de Est și unele țări din Asia de Sud-Est au evitat valuri majore de coronavirus. În țări precum Coreea de Nord, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan, s-ar putea argumenta că acest lucru s-a datorat unor controale rapide și stricte la frontieră. Dar asta nu explică cazul Japoniei, care a găzduit Jocurile Olimpice de vară în 2021 și nu a introdus niciodată restricții majore asupra vieții sociale și de afaceri. De asemenea, nu explică cazul țărilor din Indochina cu rate foarte scăzute de infectare și decee înainte de 2022.

Inițial, s-a crezut că măștile marcau diferența, dar măștile au eșuat peste tot și, de asemenea, au eșuat în Asia de Est odată cu apariția variantelor delta și omicron. Mai mult, au eșuat în timpul epidemilor anterioare de gripă din țările din Asia de Est.

O altă explicație a fost un tip de imunitate preexistentă împotriva coronavirușilor similare cu SARS-CoV-2. Dar o astfel de imunitate preexistentă nu ar putea fi niciodată confirmată și nu ar fi neapărat de așteptat în țări foarte urbane, cum ar fi Japonia, Taiwan și Coreea de Sud. Inclusiv în Laos, de unde provin coronavirușii de la lilieci legate de SARS, un studiu a descoperit anticorpi reactivi încrucișați (dar nu neapărat neutralizanți) la doar 5% din populația generală și la aproximativ 20% dintre persoanele care au contact direct cu liliecii și animalele sălbatice.

Alte explicații includ diferențe genetice sau metabolice. De exemplu, s-a observat că țările cele mai rezistente împotriva SARS-CoV-2 sunt chiar țările cu cele mai scăzute rate de obezitate din lume, în timp ce țările cu rate ridicate de obezitate au fost cel mai grav afectate de covid (de exemplu, în Europa și SUA , America Latină, Africa de Sud și țările arabe), cu excepția cazului în care au aplicat controale stricte la frontieră (de exemplu, Australia, Noua Zeelandă, Canada). Într-adevăr, obezitatea poate contribui nu doar la boala coronavirus, ci și la transmiterea coronavirusului (prin încărcături virale mai mari și niveluri mai ridicate de bioaerosoli expirați).

Deja în 2020 s-a observat că, în medie, doar 10% dintre persoanele infectate erau responsabile pentru aproximativ 80 % din transmiterea coronavirusului (așa-numitul factor de supradispersie, k), iar ratele de infecție secundară inclusiv în cadrul gospodăriilor, au fost de cel mult 15%. Chiar și mici diferențe ale acestor parametri între populații – din cauza ratelor de obezitate sau a altor factori – pot avea un impact major asupra dinamicii transmiterii.

Oricare ar fi cauza sau cauzele paradoxului, varianta omicronului extrem de infecțioasă și imun-evazivă a copleșit în cele din urmă inclusiv țările din Asia de Est.

Imaginea : Conformitatea măștii și infecțiile în Taiwan

Mask compliance and infections in Taiwan ( IanMSC )

8) Paradoxul nordic

Paradoxul scandinav sau nordic nu se referă la o Suedia fără izolare, deoarece Suedia a arătat o mortalitate excesivă din cauza pandemiei foarte similară (sau chiar mai mică) decât alte țări din Europa de Vest. Astfel, Suedia nici nu a „eșuat” și nici nu a avut „excesul de mortalitate mai mic din Europa”.

Mai degrabă, paradoxul scandinav sau nordic se referă la ratele foarte scăzute de infecție cu covid pre-omicron și de deces în alte țări nordice, adică Islanda, Danemarca, Norvegia și Finlanda. Paradoxul apare deoarece în cea mai mare parte a pandemiei, aceste țări au avut mai puține restricții interne decât majoritatea altor țări occidentale, inclusiv Suedia.

S-ar putea argumenta că în toate aceste țări, distanța geografică și controalele timpurii la frontieră, susținute de blocaje preventive, ar fi putut juca un rol cheie în menținerea infecțiilor interne la niveluri foarte scăzute. În plus, Islanda, Norvegia și Finlanda – dar nu și Danemarca – au de departe cele mai scăzute densități ponderate ale populației dintre țările europene (de aproximativ patru ori mai mici decât Suedia, care este destul de similară cu alte țări europene, precum Belgia și Germania). Acest lucru ar fi putut ajuta la încetinirea transmiterii interne a coronavirusului.

Cu toate acestea, paradoxul nordic s-ar putea să nu fie încă pe deplin rezolvat. Ar fi putut Suedia să fie „ca Finlanda”? Ar fi putut alte țări europene să fie „ca Norvegia”?

Imaginea: Mortalitatea din cauza Covid în țările europene

Covid mortality in European countries (OWD )

9) Covid și copii

Spre deosebire de multe alte infecții cu virus, copiii au fost cel mai puțin afectați de SARS-CoV-2. Mai mult decât atât, înainte de delta și omicron, copiii mici aveau o rată semnificativ mai mică de infecție și transmitere decât adulții, deoarece rata de transmitere a crescut liniar cu vârsta până la vârsta de 20 de ani.

S-a propus că expresia mai scăzută a receptorilor celulari ACE2 sau un răspuns imun diferit ar fi explicat aceste diferențe, dar întrebarea nu a fost niciodată rezolvată cu adevărat. De asemenea, cineva se poate întreba dacă rata mai scăzută de transmitere la copiii (vestici) și la persoanele din Asia de Est (înainte de omicron) ar fi putut avea aceeași cauză biologică.

În orice caz, faptul că covid-ul rămâne în general ușor la copii și că școlile nu au fost „motoare ale pandemiei”, înseamnă că închiderea școlilor a fost una dintre cele mai grave gafe ale răspunsului la pandemie.

Imagine: Infecție/transmitere covid scăzută la copii (pre-delta/omic

Ați citit: Cele nouă mari mistere Covid.
O analiză realizată de Swiss Policy Research și tradusă de Karen Smith

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button