X

În Capadocia s-a descoperit cel mai mare oraș subteran din lume locuit de circa 60-70.000 de creștini refugiați din calea persecuțiilor romane!

S-a descoperit cel mai mare oraș subteran din lume locuit de circa 60-70.000 de creștini refugiați din calea persecuțiilor romane!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O echipă de arheologi de la Muzeul din Mardin a descoperit un oraș subteran gigant, locuit în trecut de creștini, poate cel mai mare din lume, conform Jerusalem Post., care citează Daily Sabah. Descoperirea extraordinară este comentată și de Art Majeur, care oferă și filmarea de mai jos:

Este vorba despre un oraș unde s-au refugiat familiile de creștini pentru a scăpa de persecuții în secolele 2-3. Acesta a fost sculptat în roca calcaroasă, specifică regiunii Capadocia, fiind construit astfel un întreg sistem subteran de peșteri și tuneluri, ascuns Imperiului Roman.

Arheologii care au escavat în orașul Midyat au descoperit mai întâi o peșteră de unde apoi au dat la iveală nenumărate pasaje și coridoare, lăcașuri de cult ascunse, silozuri pentru alimente și fântâni de apă. Obiectele găsite datează cu precădere din secolul al II-lea și al III-lea d.Hr, dinainte de apariția Imperiului Bizantin și acceptarea credinței creștine în imperiu. Gani Tarkan este directorul Muzeului Mardin și totodată coordonator al acestor săpături. El a declarat că în regiune au mai fost găsite orașe subterane, dar nu de dimesiunea acestuia.

„Estimarea mea este că vorbim despre un oraș de cel puțin 60.000-70.000 de locuitori ce trăiau ascunși în catacombe”, a spus coordonatorul șantierului arheologic. „Midyat a fost construit pentru prima dată ca o ascunzătoare sau tuneluri de evacuare. Creștinismul nu era religie acceptată în secolul al II-lea”, a explicat el.

Istoria regiunii creștine Capadocia merge până în perioada apostolică. Apostolul Pavel venise la Filipi din tinuturile Cezareei (Capadocia), unde predicase cuvântul Domnului. Mulți s-au creștinat aici încă din secolul I, biserica de aici devenind însemnată.

În perioada bizantină Capadocia a devenit un important centru spiritual creștin. Sfântul Vasile cel Mare a fost episcopul Cezareei. Împreună cu fratele său, Sfântul Grigore de Nissa și Sfântul Grigore de Nazianz au pus fondat aici primele mănăstiri care pregăteau creștini misionari.

În Valea Goreme din Capadocia s-au descoperit anterior cincisprezece biserici dintre care zece sunt deschise spre vizitare. Este deosebită arhitectura lor, felul în care au fost gândite, săpate la baza coifurilor de rocă. Se estimează existența a peste 300 de biserici săpate în piatră, la Goreme, Zelve, Ihlara și în alte . În acestea era celebrat cultul creștin pentru comunități mai mari sau mai mici, dar foarte puternic legate prin credință, model pentru parohiile de astăzi.

Din păcate această regiune a fost părăsită treptat de creștini în secolul al XVI-lea din cauza presiunilor din partea imperiului otoman, care îi obliga pe creștini să plătească un impozit/ haraci sau să se convertească la islam, obligați să-și de a copiii ca ieniceri în armata otomană. Ultimii creștini au plecat în 1923 în Grecia, în urma unui schimb de populații.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

 1. Publicati si dovezile istorice cum ca ”imperiului otoman, care îi obliga pe creștini să plătească un impozit/ haraci sau să se convertească la islam, obligați să-și de a copiii ca ieniceri în armata otomană.”
  Poate pentru ca Imperiul Otoman nu i-a vrut pe crestini, in Romania sintem inca ortodocsi si nu am auzit de vreo biserica distrusa de otomani ?!
  Asteptam sa publicati dovezile, altfel sinteti mincinosi !

  1. Confunzi lucrurile. Spurcații de otomani au luat și din România f mulți copii și i-au transformat în ieniceri. Un caz celebru este chiar Vlad Țepeș, care nu s-a lăsat reeducat.
   E drept că bisericile nu le-au distrus, le-au transformat în moschei.

 2. 1. Posibil, dar de ce Sf Ioan Gura e Aur si Sf Vasile cel Mare nu pomenesc despe acest oras ?
  Daca orasul a fost creea exclusiv pt a rezista imtriva islamului ?
  2. Ce spun sursele bizantine ? Ce spun Vietile Sfintilor ?

 3. Stire “bomba” din partea Dr. Kouvela:

  “Intenția producătorilor de a opri procesul de licențiere definitiva a vaxxinurilor este deja în curs de aplicare…”

  O stire “bombă” a fost aruncată de profesorul de farmacologie clinică de la Universitatea Aristotel din Salonic, Dimitris Kouvelas, printr-o postare pe Facebook.

  D. Kouvelas a anunțat că “companiile iau în considerare retragerea cererilor de autorizare de introducere pe piață a vaccinurilor pentru Covid-19, ceea ce înseamnă, în esență, că vaccinurile cu care miliarde de cetățeni s-au vaccinat nu vor primi niciodată o licență de utilizare definitiva”!
  “Intenția companiilor producătoare de a opri procesul de acordare a licențelor finale prin retragerea cererilor de autorizație de introducere pe piață este deja în curs de aplicare!
  Nu știu câți oameni înțeleg exact ce înseamnă asta…”, a scris el.

  Povestea se termină… Motivul pentru care companiile ar fi decis să nu continue această acțiune este din cauza milioanelor de efecte secundare.
  Potrivit datelor din baza de date a UE EudraVigilance din 23 aprilie 2022, după vaccinarea împotriva coronavirusului au fost înregistrate 43 898 de decese și
  4 190 493 de efecte secundare, aproximativ jumătate dintre efectele secundare fiind grave, și anume
  1 914 927.

  Βόμβα Κούβελα: «Ήδη διαφαίνεται η πρόθεση των κατασκευαστριών εταιρειών να σταματήσουν τη διαδικασία τελικής αδειοδότησης των μπολιών…» | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
  https://tasthyras.wordpress.com/2022/05/02/%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%b1-%ce%ae%ce%b4%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b8/#more-49490

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE