X

Criză serioasă ruso-israeliană din cauza Ierusalimului – Putin către Bennett: ” Readuceți Curtea și Biserica lui Alexandru sub control rusesc”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De cel puțin o săptămână se observă o deteriorare rapidă a relațiilor dintre Israel și Rusia din cauza unei serii de probleme apărute, principala fiind cea a bisericii Alexander Nevsky. 

Președintele rus Vladimir Putin a cerut premierului israelian Neftali Bennett să transfere imediat în proprietatea Rusiei Curtea lui Alexandru Nevski și biserica sa, care se află la 100 de metri de Sfântul Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Biserica Alexander Nevsky este un element valoros al Bisericii Ortodoxe Ruse din Ierusalim și este situată în centrul Cartierului Creștin.

Această biserică, care poartă numele unui sfânt al Bisericii Ortodoxe, un prinț războinic din secolul al XIII-lea, celebru pentru victoriile sale împotriva invadatorilor suedezi, este cunoscută și sub numele de Curtea lui Alexandru.

Această problemă ar putea chiar declanșa un nou conflict în regiune, în condițiile în care Israelul este supus unor atacuri teroriste constante, soldate cu morți și răniți. Situația nu este bună.

Pentru prima dată avem parte de caracterizări dure ale Rusiei la adresa Israelului. Surse israeliene vorbesc despre relații Putin-Benet care acum sunt inexistente.

Scrisoare din partea lui Vladimir Putin către N. Bennett

Mai exact, președintele rus Vladimir Putin i-a trimis o scrisoare premierului Naftali Bennett în care îi cere Israelului să predea controlul asupra proprietăților bisericești din Orașul Vechi din Ierusalim.

Scrisoarea a fost dezvăluită de Serghei Stepashin, un fost prim-ministru rus care este președintele Societății Imperiale Ortodoxe Palestiniene, care supraveghează proprietățile rusești din regiune.

Stepashin se află într-o vizită în Israel și a ridicat problema în timpul unei adunări la Misiunea Sfântul Serghie din Ierusalim, o altă proprietate care a fost cedată Rusiei în urmă cu un deceniu.

Stepashin a declarat că Rusia a furnizat toate documentele necesare pentru a demonstra că este proprietarul legal al complexului Alexander, dar apoi a început conflictul din Ucraina și, între timp, autoritățile israeliene „nu au făcut nimic pentru a decide”.

Stepashin a declarat că Rusia va aplica presiuni diplomatice dacă va fi necesar pentru a obține ceea ce își dorește.

În 1859, țarul Alexandru al II-lea a cumpărat terenul pe care a fost construită Curtea lui Alexandru – cunoscută și sub numele de Biserica Alexandru Nevski. Până la Revoluția rusă din 1917, zona s-a aflat sub controlul guvernului imperial rus.

A fost promisiunea lui Netanyahu față de Putin – Decizia Curții a fost anulată

Luna trecută, Curtea Districtuală din Ierusalim a anulat o hotărâre judecătorească care a acordat guvernului rus controlul asupra Curții lui Alexandru.

Verdictul Tribunalului Districtual din Ierusalim a fost pronunțat la cererea Societății Ortodoxe Palestiniene din Țara Sfântă, care a deținut proprietatea până anul trecut.

Fostul premier Benjamin Netanyahu a aprobat concesionarea complexului Alexander Nevsky către Rusia în 2020. Măsura a fost văzută ca un gest de bunăvoință după eliberarea din Rusia a lui Naama Issachar, o tânără israeliană care a fost încarcerată după ce în rucsacul ei a fost găsită o cantitate mică de marijuana în timpul unui sejur la Moscova.

În timpul vizitei sale în Israel, Stepashin a criticat Israelul pentru status quo-ul în disputa bisericească din cauza războiului din Ucraina.

„Acum ne luptăm pentru a returna complexul și este foarte dificil, suntem aproape acolo, lucrăm de cinci ani, am găsit toate documentele istorice, dar există situația din Ucraina și Israelul se comportă așa cum o face adesea, jucând ping-pong cu toată lumea”, a declarat un oficial rus.

După ce guvernul rus s-a înregistrat ca proprietar legal al bisericii, comisarul pentru terenuri a răspuns la o serie de apeluri împotriva mutării, explicând că Federația Rusă a fost recunoscută de organizațiile internaționale și de statul Israel ca fiind un „stat care continuă” Imperiul Rus.

În hotărârea sa privind recursul, judecătorul Mordechai Qadouri a decis că, din moment ce Netanyahu a desemnat Curtea lui Alexandru drept „loc sfânt”, singurul organism care poate decide în această privință este guvernul israelian, având în vedere diverse considerente religioase și politice.

Bennett a creat o comisie pe această temă în iulie anul trecut, dar aceasta nu s-a întrunit încă.

 

 

Rusia: În Palestina are loc cea mai mare ocupație din istoria postbelică a lumii

Între timp, Rusia l-a chemat duminică pe ambasadorul Israelului la Moscova, Alexander Ben Zvi, pentru o explicație, în condițiile în care Israelul a susținut săptămâna trecută expulzarea Moscovei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din cauza războiului din Ucraina.

Ministerul rus de Externe l-a acuzat vineri, într-un comunicat, pe ministrul israelian de externe Yair Lapid de un „atac antirusesc”, în timp ce acesta a apărat votul țării sale de suspendare a participării Moscovei la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Ministerul rus de Externe a calificat declarația lui Lapid drept „regretabilă” și a acuzat Israelul că se folosește de conflictul din Ucraina pentru a distrage atenția de la conflictul israeliano-palestinian.

„Am luat notă de declarația agresivă a ministrului israelian de externe Yair Lapid”, a declarat Ministerul rus de Externe, potrivit Tass.

„Regretăm declarațiile ministrului israelian de Externe și le respingem.

A existat o încercare prost camuflată de a exploata situația din Ucraina pentru a distrage atenția comunității internaționale de la unul dintre cele mai vechi conflicte nerezolvate – cel palestiniano-israelian.”

Moscova a condamnat, de asemenea, Israelul pentru ocuparea Cisiordaniei și blocada din Fâșia Gaza, care, a precizat ea, este susținută de Statele Unite.

„De asemenea, este demn de remarcat faptul că … cea mai mare ocupație din istoria mondială postbelică se desfășoară cu acordul tacit al principalelor țări occidentale și cu sprijinul real al Statelor Unite”, se arată în declarația rusă.

Lapid a declarat că „uciderea civililor nevinovați” a fost motivul pentru care Israelul a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU.

Declarația acuză Israelul de „ocupație ilegală și anexare treptată a teritoriilor palestiniene”.

Comunicare Putin-Abbas: criticarea politicilor israeliene la Moscheea Al-Aqsa

În același timp, președintele rus Vladimir Putin a avut luni o conversație telefonică cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre tensiunile de la Ierusalim și despre negocierile dintre Rusia și Ucraina.

Putin l-a informat pe Abbas cu privire la „operațiunea militară specială a Rusiei pentru apărarea regiunii Donbass” din estul Ucrainei. Apelul telefonic ar fi avut loc la cererea liderului palestinian.

În contextul în care războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial, Putin l-a asigurat pe Abbas, în timpul convorbirii telefonice, că Moscova le va furniza palestinienilor „cereale, materiale și recolte rusești”.

„Putin ne sprijină”

Agenția oficială palestiniană de știri Wafa a relatat că Putin „a subliniat poziția fermă a Rusiei în sprijinul drepturilor poporului palestinian și că Rusia va continua să ofere sprijin politic pentru cauza palestiniană în toate forumurile internaționale, precum și ceea ce se întâmplă la Ierusalim și la Moscheea Al Aqsa”.

De asemenea, Wafa a relatat că liderul rus a respins „practicile israeliene care împiedică accesul liber al credincioșilor la Moscheea Al-Aqsa”, adăugând că Israelul trebuie să „respecte status quo-ul istoric existent” la locul sfânt.

Rusia este de mult timp un susținător al cauzei palestiniene, iar AP speră că Moscova va juca un rol mai important în medierea dintre ea și Israel.

Abbas l-a informat pe Putin cu privire la „incursiunile zilnice în Moscheea Al Aqsa ale israelienilor extremiști sub protecția forțelor de ocupație israeliene”, potrivit Wafa.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Recent Poliția Israeliană a intervint violent în chiar Interiorul Moscheii Al-Aqsa folosind gaze lacrimogene. Pe t
    Telegram au circulat clipuri filmate. Ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană au provocat în acest conflict 153 de răniți și aproape 400 de arestați la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, pe fondul tensiunii crescânde din ultimele săptămâni între Israel și Palestina.
    ISRAEL VISEAZĂ DE MULȚI ANI LA RECONSTRUIREA TEMPLULUI DIN IERUSALIM, DAR NU O POT FACE ATÂT TIMP CÂT PE TERENUL RESPECTIV SE AFLĂ MOSCHEIA PALESTINIANĂ.
    Proorociile Apocaliptice spun că Antichristul va fi încoronat si înscăunat în Templul din Ierusalim.

    Sanctuarul islamic -Moschea Al-Aqsa a fost construită pe locul unde se crede că au fost ruinele celui de-al doilea templu iudeu din Ierusalim (templul lui Irod), care a fost distrus de romani în anul 70 d.Hr,  împlinindu-se astfel cele proorocite de Mântuitorul Iisus Christos, când a zis ucenicilor săi: “Vedeţi toate acestea? Adevărat grăiesc vouă: Nu va rămâne aici piatră pe piatră, care să nu se risipească.” (Matei 24, 2)
    După tradiția evreiască, a rămas din templul lui Irod un zid exterior de Vest, cunoscut de mulți ca Zidul plângerii, aflat în apropierea Moscheii Al-Aqsa.
    (Primul templu iudeu a fost construit în vremea lui Solomon si a fost distrus de babilonieni in 587 î.Hr.)

  2. Dumnezeu ocrotește și Israelul și Russia așa că diferendul se va rezolva cu prietenie și respect.
    „Fă bine Doamne întru bunăvoirea ta Sionului și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot. Atunci vor pune pe altarul tău viței.”

  3. Cum este la surf, Israel este pe val și se apropie de țărm. Însă încă nu vede că în față este un recif și valul mai are puțin de parcurs până în porțiunea în care începe să rostogolească și să se spargă de țărm. Spuma albă arată că este reciful aproape de suprafața apei și este un semnal de avertizare asupra pericolului, însă este ignorat.
    Dacă Rusia ca reprezentant al ortodoxiei și ca aliat al musulmanilor ( care sunt majoritari în câteva republici fost sovietice) se aliază cu țările Arabe, atunci Israel o să cunoască semnificația cuvântului jihad.
    Putin prin rubla legată de aur și vânzarea de resurse ” pe alese” face ca economia SUA să înceapă să se prăbușească accelerat. SUA o să prioritizeze resursele către zona asiatică, zona europeana, iar Israel cade pe ultimul loc, iar când este nevoie de ajutor masiv, nu-l mai primește. Poate să fie un semn că se pregătesc de mutare în westul Ucrainei după cum declara Elensky, despre proiect?

  4. in spatele “razboiului” stau zionishtii: rothschild, sorosh, schwab. din 2014 se chinuiesc sa ne atraga in acest “razboi”. Interesul direct al Israelului, care vrea sa stapaneasca tarile bogate. iudeii resping zi onis mul – miscare (satanica) financiara de expansiune mondiala – au inceput prin 1900. eio se inchina la un demon – moloch – caruia ii jertfesc copiii.
    https://www.jewishvirtuallibrary.org/the-cult-of-moloch

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button