Mai multi parlamentari AUR au initiat un proiect de lege care prevede ca salariul minim brut pe economie garantat in plata sa fie de 3.000 de lei. Este vorba despre propunerea legislativa privind modificarea si completarea art.164 din Legea 53/2003 – Codul Muncii, cu privire la stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata la valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent.
Potrivit expunerii de motive, in raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la munca, lansat la inceputul anului, se arata ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienti, avand in vedere ca valoarea cosului minim de consum pentru o persoana adulta singura este de 2.708 lei.
„Salariul minim brut este de 2.550 lei, cuantum pe care il consideram insuficient, avand in vedere necesitatile vietii de zi cu zi. Stabilirea unui salariu mediu minim brut pe tara decent ar contribui la reducerea numarului persoanelor care traiesc in prag de saracie. Salariul minim net sa fie cel putin egal cu valoarea cosului minim pentru un trai decent”, a declarat Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului, potrivit initiatorilor.
Deputatii AUR arata ca potrivit raportului, reiese estimarea cosului minim de consum pentru un trai decent, pentru luna septembrie 2021, astfel:
-pentru o persoana adulta singura: 2.708 lei pe luna;
-pentru o familie de doi adulti fara copii: 4.417 lei pe luna;
-pentru o familie de doi adulti si un copil: 5.993 lei pe luna;
-pentru o familie de doi adulti si doi copii: 7.234 lei pe luna.
Explozia preturilor
In expunerea de motive se arata ca in 2021, Institutul National de Statistica nu a comunicat o valoare a cosului minim de consum pentru un trai decent, dar suntem in fata unei explozii a preturilor pe care trebuie sa le plateasca populatia, datorita faptului ca au crescut tarifele la energie, gaz, carburanti, produse alimentare, materiale de constructii, cresteri care au dus la majorarea inflatiei pana la 8%.
„In septembrie 2019, cresterea valorii cosului minim de consum pentru un trai decent fata de anul anterior a fost de +2,8%, cu 1,9 puncte procentuale mai putin decat anul acesta. Cea mai mare crestere in structura de cheltuieli a cosului a fost inregistrata la capitolul locuinta. Cheltuielile pentru locuinta au crescut cu +8.8% in septembrie 2020 fata de septembrie 2019. Prin comparatie, in 2019 cresterea cheltuielilor legate de locuinta era de doar +2,3% fata de septembrie 2018. Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7.278 lei pe luna, in crestere cu +4,7% fata de anul trecut. In septembrie 2019, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru acelasi tip de gospodarie era de 6.954 lei pe luna, iar in septembrie 2018 -de 6.762 lei, potrivit Institutului National de Statistica.
Valoarea cosului minim
De asemenea, cresteri mai mari decat anul precedent s-au inregistrat la capitolul cheltuieli pentru alimentatie, cu +5,5% mai mult in septembrie 2020 fata de septembrie 2019 (comparativ cu+3,8% in septembrie 2019 fata de septembrie 2018). Valoarea cosului pentru o familie de doi adulti si un copil este de 6.194 lei
pe luna, pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.597 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura este de 2.818 lei pe luna, potrivit INS.
Propunerea legislativa vizeaza ca valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoana adulta, in suma de 3.000 lei, sa fie salariul minim brut pe economie garantat in plata.
Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoana adulta urmand sa fle comunicat in fiecare an pana la 01 decembrie de catre INS pentru a fi preluata in fundamentarea bugetului de stat pentru anul urmator, urmand ca salariul minim brut pe tara in plata sa fie stabilit prin legea bugetului asigurarilor sociale”, arata initiatorii.
Bogdan Alexandru Duca: „De prea multă vreme, lumea occidentală este condusă de o generație degenerată”
De prea multă vreme, lumea occidentală este condusă de o generație degenerată. În termeni biblici, cetățenii Babilonului celui mare sunt societatea civilă care domină mass-media, universitățile și clasa politică din lumea occidentală.
Vocile normale sunt marginalizate sau chiar lichidate prin cenzură sau veritabile campanii de epurare (cum sunt campaniile ”cancel culture”, cum sunt politicile interne ce impun corectitudinea politică la nivel de universități, instituții, companii, etc.). Și mai există desigur, marea masă de oameni cumsecade, fie manipulați, fie cumințiți, fie convinși să nu se implice.
Însă nu despre vocile normale vreau să vorbesc aici.
Nimeni din cititorii mei nu poate nega faptul că ceea ce numim civilizație occidentală a dat ”check” la toate marile păcate biblice și a mai inventat câteva (nici imaginația inspirată de Duhul Sfânt a autorilor biblici nu a putut concura cu imaginația teoreticienilor ideologiei gender, de exemplu)…
Iar baiul este că toate aceste păcate, toate aceste degenerări, au devenit ”normalități”: ”normalități” civice, ”normalități” științifice, ”normalități” politice, ”normalități” culturale. Și de aceea nu poți compara etic Occidentul de acum decât cu realitățile biblice ale Sodomei, Gomorei și Babilonului.
Desigur, mi se va reproșa (și mi s-a și reproșat) că în judecata mea ignor degenerarea morală a estului. E cu ceva mai bună moral Rusia sau China? Avorturi, crime, droguri, homosexualitate, deliruri acoperite ”artistic”, se găsesc și acolo.
Clar. Păcatul se găsește peste tot. Se găsește și unde te-ai aștepta să nu fie. Homosexualitatea, pedofilia, drogurile, și-au găsit căi de intrare și în biserici și mânăstiri.
Dar există trei tipologii de păcătos: cel mai ”ideal” este păcătosul sfânt. Adică păcătosul care e conștient de păcatele sale și încearcă să le rezolve, prin rugăciune, voință.
A doua categorie este păcătosul normal. Acesta știe că păcatul e păcat, așa că are o jenă față de viața sa imorală, nu o recomandă altora, nu își transformă păcatul în ”normalitate” sau chiar virtute.
Aceasta este categoria cea mai mare, care cuprinde bună parte din lume.
A treia categorie este cea care caracterizează Occidentul, din păcate. Și este categoria despre care Biblia vorbește atunci când sunt relatările despre Sodoma, Gomora, Babilonul cel mare, etc.
Este vorba despre societăți care transformă păcatul în virtute, care consideră sfidarea divinității ceva firesc, care au ambiția luciferică de a redefini nu doar normalitatea, ci întreaga creație, după propriul plac, după propria ambiție, după propriul orgoliu.
Nu are rost să mai aduc argumente că Occidentul este aici, este noua Sodomă, în care lege și societate stau ferm de partea anormalității și păcatului, stau contra lui Dumnezeu, ajung să condamne normalitatea ca infracțiune.
Care sunt soluțiile pentru un creștin?
(textul integral aici)
https://gandeste.org/analize-si-opinii/bogdan-alexandru-duca-de-prea-multa-vreme-lumea-occidentala-este-condusa-de-o-generatie-degenerata/124064/
––
Urmărește cele mai interesante materiale pe https://t.me/semnelevremurilor
Nu poti legifera un salariu minim care va fi deja caduc la prima noua crestere (exploziva, dealtfel) a preturilor, ci trebuie sa plafonezi profitul intermediarilor din energie si sa dai astfel posibilitatea dezvoltarii economiei – cu cresterea numarului de locuri de munca si un salariu decent. Tipii astia ori habar n-au de economie ori sunt tradatori de-a dreptul. Vad ca nimeni n-a mai pomenit de ani de zile de cresterea REDEVENTELOR. Chiar ne dam totul gratis? Chiar nu mai oprim nimic pentru noi si copiii nostri? Ne vom pierde tara cat de curand pe mana acestor tradatori din guvern / parlament si pe inertia noastra!
In zona neamtului sunt oameni care iau 1300 lei lunar (angajati fiind) cand minimul e de 2550 si ei vorbesc de 3000 de lei…