X

Clonarea și instrumentalizarea, pericole care pândesc Biserica

Facebook ne-a blocat posibilitatea de a distribui articolele pe pagina OrtodoxINFO. Vă rugăm să distribuiți articolele noastre apăsând AICI.

Biserica Ortodoxă, atac visceral la presa care l-a criticat pe Patriarh: "diavolul cu chip de om cumsecade", "colcăială cripto-socialistă", "inși desfigurați de grimase de ură incontrolabile", "pseudo-jurnaliști trăitori în bula lor de

Scriu de fiecare dată cu foarte mare strângere de inimă ceva critic la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Din mai multe motive: sunt insignifiant și păcătos; consider în continuare această instituție ultima și cea mai importantă fortăreață pe care o avem. Deci nu-i vorbă doar că nu sunt vrednic să ridic piatra, ci aș vrea ca nimeni să nu dea cu pietre în cea pe care nici „porțile Iadului nu o vor sfărâma”. Așa că m-am abținut mai multe săptămâni după ce în slujba duminicală s-a făcut trecerea de la rugăciunea anti-covid la rugăciunea anti-război.

Deloc întâmplător, momentul (și unele poziționări anterioare) au coincis cu un nou armistițiu al pseudo-societății în civil tefeliste. Am putut observa asta și în pandemie. Întâi a fost un atac diavolesc în preajma închiderii bisericilor de Paște și după – ca și cum enoriașii, lingurița sau sărutarea Evangheliei erau vinovați de răspândirea „ciumei” sub forma gripei redenumite. S-a văzut ipocrizia lor imediat după căderea măștilor, când s-au adunat la concert pe stadion pentru Ucraina, cu Esca și Tudor Chirilă în frunte.

Mie mi se pare evident acest fenomen al șantajului public, la care sunt supuși ierarhii. Dacă nu se alătură propagandei oficiale, dăm drumul la documentare gen „Marele Alb” și haitei de zombie anti-creștini. Dacă patriarhul scapă un: „da, ne-am vaccinat, gata…..” zombificații sunt potoliți și societatea civilă e retrasă în cazărmi. Dacă Vasile Bănescu iese la atac împotriva „antivacciniștilor” conspiraționiști, împotriva naționaliștilor „filetiști” și celor care se folosesc politic de ortodoxie, iarăși se așterne armonia pentru o vreme. Până la următoarele pretenții din agenda transformării sociale, pe care Dealul Mitropoliei nu le bifează.

rugăciunea anti-covid

Pe mine mă deranjează lungile tăceri ale patriarhului în momente grele pentru societate, în care părem abandonați din prudență. Pare că alege precauția iohanniană. Și mă deranjează la fel și aceste rugăciuni cu miez politic, destul de aluziv formulate.

Se va spune: ce-i în neregulă ca preoții din toate parohiile să se roage pentru sănătate și pentru pace? În principiu, nimic. Doar că ele se înscriau în completarea unei uriașe propagande de stat și corporatistă, căreia îi dau greutatea sacrului. Predica trebuie să facă referiri la actualitate, desigur. Dar slujba nu are nevoie de acest „aggiornamento” și de conectarea cu ce e pe CNN. Cu atât mai mult cu cât chiar ierarhi curajoși, ca episcopul Giurgiului și Teodosie au avut de suferit anchete și procese penale pentru opinii exprimate în predici, pentru oficierea de liturghii sau pentru evidențierea naturii antihristice a unor măsuri politice.

Am mai explicat ce era deranjant la acea rugăciune cu: oprește noua boală molipsitoare (noua epidemie), precum ai încetat pedepsirea poporului Tău în vremea regelui David. ”. Ca și masca purtată la slujbă, îl amesteca pe Dumnezeu într-o mare minciună a oamenilor. Chiar sugera subliminal că ar fi vinovat de ceva despre care încă nu știm cu certitudine dacă nu era creat de om în laborator sau nu era o redenumire a vechilor valuri de gripă sezonieră.

Cu atât mai mult cu cât „boala molipsitoare” era umflată în statistici prin atribuirea ei a deceselor altor boli vechi, bătrâneții, obezității, consumului de țigări, alcool, droguri, medicamente toxice. Rugăciunea astfel formulată îl făcea vinovat și că nu oprește ceva ce politicienii nu doreau să oprească prin accelerarea testării unor oameni sănătoși, fără simptome și fără dovezi certe că ar fi „molipsitori”. Iar în auzul multora îl făcea să pară neputincios că nu oprește… ceva ce politicienii au putut să oprească brusc când au trecut la dosarul Ucraina.

rugăciunea anti-război

Fără o pauză între cele două, de la o duminică la alta, s-a trecut la alt insert în cadrul liturghiei. Te-ai fi așteptat ca după doi ani să fi fost o perioadă în care să zică și „mulțumim că ne-ai scăpat de vechea boală molipsitoare”. Sau că „ai făcut să nu mai fie cumplită noua boală molipsitoare…”. Dar n-au mers chiar acolo cu ridicolul. În schimb, s-a optat pentru un alt text, care cuprinde:

„Pentru ca să-i izbăvească de strâmtorare pe cei asupriți de năvălirea oștirilor, iar pe asupritori să-i întoarcă de la rău și să-i îndrepteze spre pace și dragoste, încât nimeni să nu piară, iar pacea să o sălășluiască pe pământ” (..) „iar frica ce ne-a cuprins să ne fie spre pocăință, și degrab izbăvește pe toți de orice nedreptate, asuprire și prigoană, ca în pace să viețuim după voia Ta”.

Din nou, perfect creștinesc să te rogi pentru pace și împotriva războiului, pentru victime. Și din nou confirmarea stării de frică indusă de presă, sugerată și de purtarea măștii „de protecție”.

Foarte subtil, poziționarea e în linia nord-atlantică. Există un asupritor, care năvălește și asuprește, pus pe rele, iar de cealaltă parte e tabăra binelui. Nimic despre cele 14.000 de victime din cei opt ani dinainte, când tabăra cealaltă avea de partea ei statul și miliardele de euro în armament furnizate de euro-americani.

Nu am știință dacă Patriarhia a recomandat o rugăciune similară când era bombardată Serbia ortodoxă. Tot așa cu „să înceteze năvălirea asupritorilor și să-i întoarcă de la rău”… Sau dacă tot au o deschidere multiculturală și pentru alte războaie din Orient, pentru Palestina, Irak, Libia…

o patriarhie activistă

Cum Vasile Bănescu a preluat amvonul Patriarhiei pentru o agendă globalistă și progresistă, mă tem că vom vedea și mai multe implicări sociale similare cu ale catolicilor și protestanților. Biserica e foarte implicată (lăudabil) în ajutarea refugiaților din Ucraina, o necesitate dar și o modă intens mediatizată. Va deveni și propovăduitoare a migrației musulmane, ca biserica anglicană sau ca Vaticanul?

Partidul AUR s-a dovedit unul domesticit, pe care sistemul se poate baza în momente cheie. Deci Bănescu nu mai are a se lupta cu „extremismul” imaginar. Îi poate lua ca aliați. În schimb, mă tem că dacă vom fi împinși în război, cum tot insistă Zelenski și Biden, s-ar putea să vedem atât ortodoxia cât și patriotismul puse ca o cocardă în piept, cum e acum steagul galben-albastru. Mă gândesc cu oroare la momentul în care naționaliștii de carton și ierarhia ne va îndemna spre front ca spre bătălia cu virusul. Atunci foștii „medievali”, obscurantiști, „pupători de moaște” vom fi luați la țintă ca „pacifiști”, ce mai, direct trădători de stârpit, cum eram și focar epidemic.

Aici văd pericole uriașe pentru credința noastră și așa firavă sub asaltul secularismului. Pe de o parte, transformarea în instrument, prin tranziția spre profilul unei organizații nonguvernamentale, de binefacere. Una care, treptat, să îmbrățișeze agenda toleranței pe direcții atent țintite neo-marxist sub forma unor minorități protejate – etnice, religioase și, într-un final sexuale.

Pe de alta, e vorba de subversiune, cucerirea din interior. Prin ecumenismul discret al unor preoți supra-mediatizați, noile vedete ale internetului. Prin asocierea cu grupări coordonate. Tentativa grupuscului de tip neocon Papahagi, Paleologu, Baconschi, Neamțu a cam eșuat. Versiunea populistă tip Simion a avut mai mult succes de public, dar pare în pierdere de viteză. Sunt convins că vor urma și alte „oferte ispititoare”.

miza nu e desființarea creștinismului, ci transformarea lui

Pentru final, aș vrea să citez dintr-un editorial foarte lucid și profund scris de Gheorghe Fedorovici, text care m-a și convins să fac publice gândurile de mai sus.

„Ceea ce lumea ortodoxă din România nu vrea să înțeleagă, este că noua spiritualitate anticreștină nu urmărește să desființeze creștinismul, ci să-l transforme.” (..) „Este evident că această încăpățânare este decisă să meargă până la capăt, adică până la sinuciderea spirituală.”

„Am văzut ce s-a întâmplat în Vest, așa că știm ce va urma în curând și în România: noua spiritualitate nu demolează bisericile, ci le împodobește în culorile curcubeului. Am avut la dispoziție peste 30 de ani pentru a vedea, a înțelege și a ne împotrivi acestui curent. Dar ortodocșii români au continuat să se lase purtați de el, crezând că e destul să spună formula magică pentru a ajunge unde trebuie.

Și cu toate că văd cu toții că nu au făcut nimic altceva decât să se îndepărteze de Dumnezeu, ei par să creadă că lucrurile se rezolvă cu mai mult post și rugăciune. Uităm că și fariseii posteau și se rugau, dar asta nu i-a împiedicat să-l confunde pe Domnul cu un demonizat. Cu această confuzie s-a încheiat istoria poporului lui Israel, închis de-atunci într-o paranteză a istoriei mântuirii sale până la a Doua Venire a Domnului.

Cu o confuzie opusă e pe cale să se-ncheie și istoria mântuirii Noului Israel, care cu tot postul și rugăciunea lui, este tot mai pregătit să confunde pe satana însuși cu Domnul, confuzie care va încheia istoria de-a binelea.”

Adânci aceste cuvinte, care trimit la „potrivirea cu duhul veacului acestuia” și la marea confuzie eshatologică despre cine e împăratul acestei lumi.

Observ cu mâhnire că Biserica noastră iese din izolare pentru implicare. Are și voci luptătoare, care denunță modernitatea, dar la vârf e mai tentată să caute înțelegerea de la poziția dominantă. Pentru că asta se face deja de ceva timp, ar fi cazul unui bilanț de etapă. A întors linia Bănescu mai mulți tineri frumoși și liberi la biserică, sau a descumpănit mai mulți dintre conservatori?

Victor Grigore

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

5 comentarii

 1. Pentru prima dată în istoria militară modernă a Rusiei, Moscova a încărcat rachete nucleare în avioane de vânătoare de atac și a procedat la încălcarea spațiului aerian al Suediei.

  Scopul a fost de a simula un impact nuclear asupra taramului suedez, ca parte a unui plan de a cuceri insula Gotland!
  Evenimentul explică, de asemenea, alarma nucleară care a fost declansata în NATO, in România, Franța si SUA și in alte țări, deoarece incidentul a fost ținut secret zile întregi.

  De asemenea, astfel se justifică de ce conducerea politică și militară rusă se află în adăposturi nucleare subterane, cu planul de contraatac nuclear „perimetral” activat.

  Dacă rușii au trimis bombardiere încărcate cu rachete nucleare de la Kaliningrad pe insula suedeză Gotland, atunci înseamnă că au încărcat și arme nucleare în sistemele balistice Iskander-M staționate în aceeași zonă.

  Acest lucru, la rândul său, implică faptul că conducerea politică rusă a aprobat un plan pentru un atac nuclear dacă Kalinkgrad, de exemplu, este în pericol din partea Poloniei sau dacă Suedia aderă la NATO.

  Suedia:
  Luptătorii ruși au transportat bombe nucleare. Dezvăluirea a fost făcută de presa suedeză care a relatat că „piloții JAS-39 Gripen care s-au grăbit să intercepteze avioanele de vânătoare rusești Su-24 și Su-27 au fost surprinși să afle că rusii transportă bombe nucleare”.

  „Mai detaliat, două dintre avioanele rusești care au încălcat spațiul aerian suedez în apropiere de Gotland pe 2 martie au fost înarmate cu bombe nucleare”, relatează rețeaua suedeză TV4 Nyheter.

  Ea adaugă:

  Neobișnuita formație de avioane rusesti au decolat de la baza aeriană rusă din enclava Kaliningrad și a inclus două avioane de vânătoare Suhoi Su-24 înarmate cu bombe nucleare, care erau însoțite de alte două avioane de vânătoare Suhoi Su-27.

  Cursul formațiunii ruse a trecut prin insula suedeză Gotland, importantă din punct de vedere strategic, încălcând spațiul aerian suedez…”

  Forțele Aeriene Suedeze, care, din cauza războiului din Ucraina, mențin disponibilitatea sporită a avioanelor de vânătoare, au trimis două avioane de vânătoare JAS 39 Gripen pentru a recunoaște și intercepta formația avioanelor rusesti, piloții suedezi constatând că rusii transportau bombe nucleare.

  Ce spun sursele militare suedeze „Suntem foarte îngrijorați de situația care s-a dezvoltat de la acest incident. O evaluăm ca alerta conștientă. Acest lucru este foarte grav, deoarece este o țară pregatita de război, spune șeful Forțelor Aeriene Suedeze, Carl-Johan Edström.

  Întrebat dacă „planul de zbor al avioanelor rusesti ar fi putut fi deviat din eroare”, el a raspuns:
  „Am analizat incidentul și este clar că nu pot exclude navigarea eronata, dar totul indică faptul că a fost un act deliberat. Au încălcat în mod deliberat frontierele Suediei”.

  încălcarea spațiului aerian suedez a durat aproximativ un minut.

  Forțele Aeriene Suedeze au trimis imediat două JAS 39 Gripen care au făcut fotografii cu luptători ruși.
  Atunci s-a confirmat că aeronava rusă era echipată cu bombe nucleare. Analiștii văd incidentul ca pe o expresie a unei strategii clare din partea Rusiei.

  „Acesta este un semnal pentru Suedia că avem arme nucleare și am putea lua în considerare și utilizarea lor”, a declarat Stefan Ring, expert militar.

  Insula suedeză Gottland este considerată esențială pentru apărarea enclavei ruse Kaliningrad. Mai mulți analiști ruși menționează public importanța lui Gotland pentru suveranitatea în Marea Baltică și pentru apărarea enclavei ruse.

  Dacă Suedia aderă la NATO și sistemele antiaeriene Patriot sunt transferate la Gotland, atunci federatia rusă este incoltita.
  Deci singura soluție pentru Moscova dacă vrea să împiedice Aderarea Suediei la NATO este capturarea Gotlandului cu orice preț… Acesta este modul în care va proteja Kaliningrad.

  Rusia a lansat în repetate rânduri amenințări la adresa Suediei,
  referindu-se la „măsuri politice și militare” împotriva sa în cazul aderării la NATO.

  Σουηδία: Φορτώθηκαν πυρηνικοί πύραυλοι σε ρωσικά Su-24 – Σχέδιο κρούσης στην ενδοχώρα & κατάληψης του Γκότλαντ! – WarNews247
  https://warnews247.gr/ektakto-souidia-fortothikan-pyrinikoi-pyravloi-se-rosika-su-24-schedio-krousis-stin-endochora-katalipsis-tou-gkotlant/

 2. Trebuie să apreciem faptul că în Biserica Ortodoxă Română nu s-au făcut presiuni în vederea vaccinării precum s-au făcut în Grecia.
  Totuși o tendință de subordonare față de puterea politică există și la noi. Ideal ar fi că B.O.R să se retragă din Consiliul Mondial al Bisericilor. Ideal ar fi ca PS Bartolomeu să apere Ortodoxia și să impună același lucru celorlalți patriarhi. Observăm lucruri elementare care arată transformarea bisericilor ortodoxe în… altceva: crucea lui Baphomet pe multe biserici și chiar pe obiecte de cult, crucea întoarsă pe veșmintele preoțești, icoane cu semne oculte pe ele.
  Observăm că preoții ortodocși nu sunt lăsați să facă misiune și să atragă atenția asupra păcatelor mari care se fac. Preotul ortodox ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus despre ecumenism, despre avorturi, desfrânare, vrăjitorie, eutanasie, droguri etc. Cuvântul lui ar trebui ascultat. Datorită presiunii puse de puterea politică asupra Bisericii, preotul trebuie să se gândească bine dacă este dispus să suporte consecințe pentru că a a lezat demnitatea păcătoșilor. Adică păcătoșii cer acum dezincriminarea păcatului, nu iertare
  pentru păcatele lor. Puterea politică ar trebui să dorească mântuirea sufletelor noastre, fapt care ne-ar ajuta să ne protejăm neamul din toate punctele de vedere. Atunci când se ascultă glasul lojei, nu se poate asculta și glasul lui Dumnezeu! Atunci când puterea politică are idealuri oculte, influențează societatea în această direcție. Biserica rezistă cât poate în fața presiunilor de tot felul. Deja prin campania de vaccinare și digitalizare, puterea politică demonstrează că este dispusă să ne aducă jertfă necuratului!!! În aceste condiții, creștinii de rând trebuie să se implice și să nu-i lase singuri pe clericii care încă mai luptă pentru mântuirea noastră. Trădarea Bisericii prin slujitorii ei este prorocită. Dar dacă creștinii ortodocși sunt treji și insistă să le fie respectată credința, atunci răul nu avansează cât ar dori. Așa cum spunea Sfântul Paisie Aghioritul, în aceste vremuri creștinii ortodocși trebuie să-și prețuiască credința și să pretindă să le fie respectată. Este de apreciat că în această perioadă mulți au înțeles că este bine să se roage, să postească să se spovedească, să meargă la biserică. E un lucru bun, care trebuie evidențiat. Prin întoarcerea cu tot sufletul la credința mântuitoare ortodoxă, putem să salvăm această țară și pe noi înșine.

 3. Minunat articolul, de recomandat pentru toti. Multumesc tare mult. Sa te ajute Dumnezeu draga Victor.

  De multa vreme am simtit si eu ca ceva nu e chiar in regula cu rugaciunea pt covid dar nu am reusit sa vad asa de clar exact cum arata problema. De fapt noi ar trebui sa ne rugam pt a fi luminati, a vedea adevarul, pt triumful adevarului, pt curaj, pt mult Duh Sfint, pt intarirea credintei, pt a vedea deceptiile satanei si a nu ne lasa pacaliti, si in fine pt sanatate. Covid o representat un atac puternic al satanei nu atit de mult pe plan fizic de sanatate cit pe plan spiritual, ca un razboi psihologic in a transforma omenirea in supusi docili, ascultatori sa faca ce l-i se spune. De fapt nu se stie exact ce o cauzat boala covid, chestia cu virusii e scamatorie.

  Acuma so ajuns ca degeaba e unul la curent cu toate asa zise vaccinuri, daca nu flutura un steag Ucrainean n-o facut nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Cookies settings
Accept
Politica de confidențialitate
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings