X

Vor să ne prostească: ANRE a amendat iar furnizorii de energie electrică și gaze naturale, cu 2,63 milioane lei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat joi că a continuat acţiunile de control la furnizorii de energie electrică şi gaze naturale şi a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 2.630.000 lei.

„ANRE a mai finalizat o serie de acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale”, arată ANRE.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile CEZ VÂNZARE, ELECTRICA FURNIZARE şi RES ENERGY SOLUTIONS nu au emis facturi aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

Pentru faptele săvârşite, societăţile în cauză au fost sancţionate cu amendă contravenţională după cum urmează:

– CEZ VÂNZARE (gaze naturale): 200.000 lei

– CEZ VÂNZARE (energie electrică): 10.000 lei

– ELECTRICA FURNIZARE (gaze naturale): 200.000 lei

– RES ENERGY SOLUTIONS (energie electrică): 10.000 lei

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru toţi furnizorii de a respecta prevederile legale în sensul facturării consumului de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Au mai fost finalizate acţiuni de control, în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea:

– obligaţiei de transmitere, în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului;

– obligaţiei de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului;

– obligaţiei privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

În urma finalizării acţiunilor de control, s-au constatat încălcări ale obligaţiilor legale verificate, furnizorii fiind sancţionaţi cu amendă contravenţională după cum urmează:

Furnizori de energie electrică:

– ELECTRICA FURNIZARE: 400.000 lei

– E.ON ENERGIE: 400.000 lei

– HIDROELECTRICA: 90.000 lei

– TINMAR ENERGY: 60.000 lei

– CEZ VÂNZARE: 20.000 lei

Furnizori de gaze naturale:

– ENGIE: 400.000 lei

– E.ON ENERGIE: 400.000 lei

– ENERGIE GAS & POWER: 100.000 lei

La societatea CEZ VÂNZARE a fost finalizată o acţiune de control, în domeniul gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea obligaţiei de returnare către clientului final, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, în situaţia în care decontul final de lichidare conţine un sold negativ.

În urma finalizării acţiunii de control, s-au constatat încălcări ale obligaţiei legale verificate, în sensul depăşirii termenului legal, societatea CEZ VÂNZARE fiind sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 240.000 lei.

De asemenea, la societatea EURO SEVEN INDUSTRY a fost finalizată o acţiune de control, în ceea ce priveşte neîndeplinirea măsurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare şi sancţionare aplicat în perioada anterioară, aplicându-se amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clienţilor finali, în mod greşit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice şi de depăşirea capacităţii de transport şi a dispus societăţii ca, în termen de 45 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, să restituie clienţilor finali din portofoliu, sumele de bani facturate şi încasate în mod nejustificat.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button