Biden a aprobat oficial desfășurări suplimentare de trupe americane în Europa de Est, iar Pentagonul este așteptat să anunțe miercuri că trupele se vor desfășura „în următoarele zile”, au declarat oficiali americani pentru CNN.
Desfășurările de trupe sunt o dovadă de sprijin față de aliații NATO care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei, au spus oficialii consultați de CNN.
Se așteaptă ca Pentagonul să anunțe că mii de trupe americane suplimentare se vor desfășura în locații din Europa. Desfășurările vor include aproximativ 2.000 de soldați americani în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv România, au spus sursele.
Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.
Totodată Statele Unite şi NATO sunt dispuse să discute cu Rusia măsuri reciproce de prevenire a incidentelor militare în spaţiul aerian şi pe mare şi să asigure Moscova că în (bazele pentru scuturile antirachetă din – n. red.) România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk, relevă documente confidenţiale cu răspunsurile scrise ale SUA şi NATO la cererile de securitate formulate de Moscova, documente publicate de ziarul spaniol El Pais, relatează Reuters, EFE și Agerpres.
El Pais a publicat miercuri fotografii cu aceste documente, fără să precizeze cum le-a obţinut.
Conform acestor texte, Washingtonul este de asemenea dispus să discute o promisiune de a nu desfăşura lansatoare terestre de rachete sau forţe combatante în Ucraina, cu condiţia unui angajament reciproc de acelaşi fel din partea Rusiei.
SUA şi NATO îi mai propun preşedintelui rus Vladimir Putin negocierea unor acorduri de dezarmare şi măsuri de sporire a încrederii în diferite foruri internaţionale, precum OSCE, Consiliul NATO-Rusia sau Dialogul asupra Stabilităţii Strategice SUA-Rusia.
Washingtonul mai subliniază în răspunsul transmis Moscovei că ”poziţia guvernului SUA este că se vor putea obţine progrese în aceste chestiuni (dezarmare şi măsuri de sporire a încrederii) numai într-un climat de dezescaladare a acţiunilor ameninţătoare ale Rusiei către Ucraina”, solicitând Rusiei să-şi retragă trupele de la graniţa ucraineană.
Cât despre o eventuală nouă extindere a NATO, în documente este menţionat că Washingtonul ”continuă să sprijine ferm politica uşilor deschise a NATO”.
2 Comments