X

Ieromonah Savatie Baștovoi: Cu ce a greșit Novak Djokovic?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Scandalul provocat de autoritățile Australiene în jurul lui Djokovic arată că absurdul a luat locul normalității pentru o mare parte a planetei.  Deși evenimentul la care mergea Djokovic era unul strict sportiv, toate dezbaterile sînt despre Lege și că Australia nu e Balcani, că acolo legea este lege.

Dar înainte de a începe discuția vreau să amintesc tuturor comentatorilor că sportul are legile lui și singurul judecător este arbitrul – nimeni nu are voie să se amestece în judecarea sportivilor și a modului în care a decurs jocul. Această lege este atît de riguros respecatată, încît, dacă arbitrul declară punct cîștigat pentru jucătorul care a bătut mingea lîngă teren, punctul rămîne să fie considerat cîștigat, chiar dacă ulterior se demonstrează că mingea ieșise din teren. Așa e în sport și Djokovici mergea la sport pe terenul unde cîștigase de multe ori.

O mulțime de glasuri aiurite i-au făcut cu degetul în aceste zile lui Novak întrebîndu-l ce a căutat în Australia dacă știa legea nouă a Australiei legată de vaccin. “Ce, dacă ești mare vedetă și ai milioane crezi că ești mai presus de lege?” Acestora le amintesc că Novak este mare vedetă și are milioane pentru că i-a bătut pe toți la tenis și s-a dus în Australia nu ca să umble prin moluri, ci ca să- mai bată o dată. Pentru cine nu știe ce fel de sport e tenisul, le aduc aminte că este un joc în care doi oameni bat cu paletele o minge mica peste o plasă care împarte un teren de 195, 6 m2. Prin urmare, fiecărui jucător îi revine un spațiu de 93 de metri pătrați, adică e un spațiu în care se pot afla liniștit 20-25 de oameni care respectă riguros prevederile de distanțare impuse de pandemiologi.

Întrebarea pe care nu am văzut să și-o pună vocile apărării Australiei din România, care nu sînt nici juriști, nici tenismani, nici medici, nici măcar sîrbi nu sînt, dar care cred că premierul Australiei le va citi postările și le va da vreo clătită din lapte de cangur, este: de ce Djokovic a fost admis la competiție și de ce această veste a fost răspîndită în lume. Răspunsul este simplu: ca să vîndă bine turneul – dacă se anunța un turneu fără paleta numărul unu a lumii, totul ar fi fost mult mai ieftin pentru organizatori. De pe portalurile de sport aflăm că un singur bilet la turneul din Australie poate ajunge la 24.000 de euro în zona VIP. Așadar, dacă poate fi acuzat cineva de măgărie, este partea Australiană care a făcut totul ca Djokovic să pară că va juca, iar după ce totul a fost vîndut, campionul a fost scos din joc nu după legile sportului, dar după cele politice. Premierul Australiei a transformat Australian Open într-un concurs pentru vaccinați.

Repet, nici un oficial nu poate interveni în comisiile de sport unde rigoarea de orice fel, în special cea legată de sănătate și folosirea substanțelor este foarte mare, mai mare decît la alegerea premierilor și a președinților de state, despre care niciodată nu se poate ști de ce boli suferă, deoarece această informație e protejată de secretul de stat.

Întîmplarea aceasta ne-a descoperit tuturor că Legea a devenit mai importantă decît omul. După ce Hristos a murit pentru a aminti că nu Omul a fost făcut pentru Lege, ci Legea pentru om, astăzi am ajuns în punctul în care istoria s-a întors la păgînism. “Legea ucide iar Duhul dă viață”, zice Scriptura. Iar celor care apără Legea cu atîta frenezie le amintesc că toate milioanele de execuții făcute de comuniști și naziști s-au făcut prin lege. Să vă ferească Dumnezeu de ceasul în care Legea vă va scoate din casă pentru a primi un glonte în cap după ce vi se va citi articolul din lege potrivit căruia sînteți vrednic de moarte.

Astăzi noi, cei din Moldova, și Sîrbii sărbătoresc pomenirea celui întîi între Mucenici, Arhidiaconul Ștefan, a cărui nume l-am primit și eu la botez. Ștefan a fost ucis cu pietre după Legea iudaică, la fel ca alte milioane de mucenisi de-a lungul istoriei, care toți au fost uciși după vreo lege. Hristos Însuși a fost ucis prin invocarea Legii iudaice. Prin urmare, noi, creștinii, avem calendarul plin cu sfinți uciși de tirani după legile lor ucigașe, însă noi adunăm cinstitele trupuri ale mucenicilor și le așezăm în biserici, ridicînd altare n cinstea lor.

Odată a fost adusă la Hristos o femeie care păcătuise și care, după legea iudaică, urma să fie ucisă cu pietre. Între ea și Lege, Hristos a ales-o pe ea. Legea aceea nu era o lege omenească, ci o lege dată de Dumnezeu lui Moise și totuși Hristos alege că este mai scumpă viața acelei femei păcătoase, decît a respecta o lege. Cînd legea devine scop în sine, am dizertat din Creștinism, din omenie, din iubire, din rațiune și ne-am transformat în ucigași în numele legii.

Hristos a fost acuzat că a venit să strice Legea și pentru asta a fost ucis. Două mii de ani de jertfă au fost aduși omenirii pentru a ridica pe Om din blestemul Legii, iar astăzi, în doi ani, Legea ajunge să fie pusă mai presus de om. Oricine face apologia Legii, va fi judecat după Lege, iar legea nu iartă.

Noi însă să fim judecați după iubirea lui Hristos și să judecăm și noi la fel pe ceilalți oameni. Căci cu măsura cu care judeci, cu aceeași vei fi judecat.

Încă o dată vă zic la mulți ani pentru anul care a început. Și o mînă caldă pentru Novak!

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Legile pământești tind să devină niște caricaturi ale conceptului de lege. Cei care le fac “uită” că legea trebuie să existe numai pentru protecția oamenilor. Acum legea se face pentru protecția intereselor celor cocoțați în piramida satanică a puterii trecătoare.
    Astfel, legea a devenit fărădelege. Nici o noutate…

    “Lasă guvernarea să calce legea bună din cauza unei crize, iar el va inventa crize ca să calce legea. Ba chiar va face legi rele, ca să-și mascheze faptele rele.”

    “Au vrut să ne îngroape. Dar au uitat că suntem semințe…”

  2. Raspuns la intrebare:
    – e crestin ortodox;
    – e un idol pentru natia lui si pentru multi alti oameni de pe Glob;
    – e un luptator, nu om leguma precul alte multe milioane de pe Glob’
    – a sfidat nazismul capitalist din Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button