X

CNA va avea control și asupra clipurilor ONLINE. Guvernul pregătește un nou instrument pentru limitarea libertății de exprimare

Săptămâna trecută, o știre privitoare la extinderea ariei de control a CNA și asupra conținutului audio/ video distribuit în online trecuse neobservată. Site-ul Profit.ro scria despre un proiect de modificare a Legii Audiovizualului care fusese amânat de trei ori. Dacă proiectul nu ar fi fost oprit de la dezbateri de trei ori, până acum CNA ar fi avut, deja, control asupra a ceea ce este postat pe internet sub formă de conținut audio sau video.

Inițiatorul acestui act normativ era Guvernul, prin Ministerul Culturii și urmărea să transpună, în literă și spirit, Directiva UE 1808/ 2018, privind serviciile mass-media audiovizuale.

Acum, după trei amânări, Guvernul interimarului Cîțu a trimis din nou proiectul în Parlament. Se propune, printre altele, redefinirea noțiunilor de „serviciu media audiovizual”, „program”, „retransmisie”, „comunicare comercială”, „sponsorizare”, „plasare de produse”, „licență audiovizuală” și „codare”. Sunt propuse definiții noi pentru noțiunile de „serviciu de platformă de partajare”, „material video generat de utilizator”, „decizie editorială”, „furnizor de platformă de partajare” și „autorizare servicii media audiovizuale la cerere”, etc. În proiectul de lege se mai arată că CNA are „dreptul de a restricționa un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violență sau  instigă la terorism, ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică”. Oare asta să fie la ce s-a referit Raed Arafat când a spus că „ar trebui tăiat microfonul” persoanelor care au altă părere, față de autorități,  în ceea ce privește un tratament medical?

Ce ar putea să însemne asta? Ar putea să însemne adâncirea urii, a temerii și a suspiciunii într-o societate din ce în ce mai segmentată. „Restricționarea unui serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură”. Sună bine, nu? Dar ce fel de discurs ar putea incita la ură? Păi, dacă te-apuci să faci analiză pe text, orice ar putea să stimuleze un discurs al urii, pentru că, repet, trăim într-o societate segregată de termeni corecți politic.

Dacă fac un material audiovideo despre Superman care e bisexual, risc să stârnesc ura într-un non-binar. Dacă realizez conținut audiovideo despre faptul că Sheakespeare a fost scos din curricula școlară în Anglia, pe motiv că reprezintă supremația rasei albe, risc să trezesc ură în publicul care nu e un fan înrăit al discursului corect politic. Dacă îndrăznesc să comentez că actrița care o va interpreta pe Cenușăreasa în noua producție cinematografică e latina și nu albă, cine-mai-știe pe cine mai rănesc.

Imbecilitatea discursului corect politic începe să nu mai aibă limite. Totul poate să rănească sensibilități. Trebuie să fii atent la ce scoți pe gură în fiecare moment din viața ta, ca nu cumva să deranjezi. Un pavilion al sensibililor de toate felurile e gata să facă implozie dacă folosești un cuvânt care, din data de, e considerat incorect politic. Iar, în toată această ecuație cu integrale și cu ridicări la puteri și cu reduceri la absurd, CNA vine să pună piciorul în prag, sub pretext că veghează la normă.

Adoptarea unui astfel de proiect de lege ar veni într-un moment în care, oricum, marile companii media sunt acuzate că încalcă libertatea de exprimare a utilizatorilor pe criterii politice. Polonia a anunțat că statul își va apăra toți cetățenii în fața Big Tech. În România, statul se pregătește să facă exact opusul.

Dragoș Stanca: „Transpunerea în România a legislației UE în domeniu lasă loc chiar suspendării unui domeniu web care încalcă legislația audio-vizuală”

Cât este de pregătită CNA, această instituție de reglementare a discursului în radio și televiziune, să preia controlul și să-și exercite puterea asupra conținutului postat de persoane private pe internet? Este posibil, logistic, ca CNA să controleze conținutul audiovideo din online? Reamintim că membrii Consiliului sunt numiți politic. Ultimii intrați sunt Mircea Toma, susținut de USR-PLUS, Dorina Rusu, susținută de președintele Klaus Iohannis şi Ionel Palăr şi Valentin Jucan, propuși de PNL.

Dragoș Stanca este antreprenor în domeniul digital și expert în social media. L-am întrebat cum i se pare lui treaba asta cu controlul CNA asupra conținutului audiovideo postat în online.

Dragoș Stanca: „Fără îndoială, trebuie să existe responsabilitatea autorilor unor materiale cu conținut ilegal difuzate online la fel cum, în egală măsură, companiile din domeniu – în special marii playeri globali care operează produse precum Youtube (Google), TikTok (Bytedance) sau Facebook – nu se pot ascunde la infinit sub scuza „noi suntem doar o platformă, nu e responsabilitatea noastră”.

Cu toate acestea, expedierea unei probleme atât de complexe și plasarea ei în sarcina unui organism care funcționează pe baza unor nominalizări făcute politic, cum este CNA, nu are cum să fie privită cu relaxare.

În forma trimisă spre analiză în Parlament, transpunerea în România a legislației UE în domeniu lasă loc chiar suspendării un domeniu web care încalcă legislația audio-vizuală. Putem oare ca cetățeni să fim relaxați cu ideea că un președinte sau premier nervos din viitor va putea influența o decizie de tipul suspendarea accesului la domeniul youtube.com sau facebook.com?

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

9 comentarii

  1. Când v am spus sa ieșim peste ei …că altă soluție numai exista ..
   .acuma pot instaura oricând regim dictatorial cu lagăre de tip ,,AUSCHWITZ,, …chiar mai rău cu Mengels in acțiune …pentru că ei se închina la satana Uciga l ar Crucea și ce le ordona aia fac!
   Sunt controlați … gandirea vândută și nu le aparține ca oameni ci sunt forte ale iadului , ale întunericului!
   Este hidra politica …alimentara de la Bruxelles.

   1. De curiozitate sa va dau un exemplu …m am uitat duminică seara pe TVR1 la un spectacol cred că se ținea la Sala Palatului undeva in august cu titlu de promovare ,,Maria Ciobanu,,..in sfârșit m am uitat la cântece care le au cântat rand pe rând fiica mijlocie , băiatul Ionuț Dolănescu in sfârșit tot familionul prezent pe scena !
    M am uitat ca un fel de remember in the past când ascultam cântecele lui Maria Ciobanu , de fapt mama mea le asculta.
    In sala …
    ,,VACCINATII,, aplaudau de zor în culmea fericirii
    Că la sfârșit sa văd și realizatorii , decor, mașinisti, ingineri sunet la final scrie realizator Elisei Stan și apoi a fost postată cam vreun 1 min aproape 2 min sa fi durat o imagine alba care avea în mijloc scris mare cu majuscule și litere ale unui scris de mana ,,Asociația DRACUL,, .
    Mi am spus atunci …mai nu vad io bine sau .,parca trebuie sa scrie ,,Dacul ,, și nu sarsailă …UCIGAL ar CRUCEA.
    Mi am făcut CRUCE , deci pina unde s a ajuns … la satanizare in masă prin ,, tilivizor,,
    Daca suntem dezbinați și nu suntem uniți de aia …lucrează la foc continuu slugile lui eusofor.
    Cu DUMNEZEU Înainte și SFÂNTA CRUCE pentru Apărare….căci se pare că am cam avut dreptate in privința ,, imitatiunii lui antihrist ,, care se afla pe acest pămînt , iar slugoii i se subordonează.

 1. Ne indreptam extrem de rapid in Romania, catre o Dictatura antihristica totala, care nu va putea oprita nici daca ar iesi in strada si ar protesta, intreaga populatie a Romaniei, pt ca Iudele astea

  1. Ne indreptam extrem de rapid in Romania, catre o Dictatura antihristica totala, care nu va putea oprita nici daca ar iesi in strada si ar protesta, intreaga populatie a Romaniei, pt ca Iudele astea „nu se vor impedica de un ciot”! Singurul lucru ce o mai poate opri, cat nu e prea tarziu, este o Revolutie generala dublata de o Insurectie armata!

  2. *Mărturisirea cutremuratoare a unui Preot-Călugăr care a făcut greșeala să se vaccineze*
   ? ⚠️Video pe facebook la adresa (dati click aici) : https://www.facebook.com/marian.cristian.50596013/videos/223015103145659/?sfnsn=wa

   ⚠️ Acest videoclip DESPRE MARTURISIREA UNUI PREOT-CALUGAR (DIN GRECIA) CARE A FACUT GRESEALA SA SE VACCINEZE (tradus din engleza cu coloana sonora in greaca) a fost cenzurat pe youtube foarte rapid in cateva zile! Se pare ca youtube cenzureaza in prostie. Vechiul cont youtube mi-a fost blocat momentan si nici macar de pe alte conturi nu ma mai lasa sa-l incarc deloc.
   Adevarului nu trebuie sa i se puna pumnul in gura!
   ⚠️ Diavolul nu suporta adevarul, nu vrea ca oamenii sa afle capcana pe care el a pregatit-o omenirii (se chinuie sa insele, sa ia cu el cat mai multe suflete in iad)!
   Luptati cu sistemul (cu cenzura) si distribuiti si inclusiv descarcati o copie pe calculator/telefon!
   DOAMNE AJUTA!
   Citez:
   ?⚠️ În acest clip video Părintele Savvas (din Grecia) ne prezintă o mărturisire personală a unui Preot-Călugăr care a făcut cumplita greșeală să se vaccineze (și ce mărturisește, ce a urmat este cutremurator [luați aminte că era doar prima doza de vaccin (nu făcuse mai multe doze și după asta NICI N-A MAI FĂCUT ALTE DOZE) Preotul-Călugar care a dat mărturia ne descrie suferința și decăderea sa în plan duhovnicesc). Pe lângă acestă mărturie Părintele Savvas ne prezintă și alte dovezi și mărturii cutremurătoare legate de vaccin! Urmăriți cu atenție clipul video până la sfârșit (are aproape 24 de minute).
   ? Înainte de a ne vorbi Părintele Savvas, eu, traducătorul, vă voi prezenta în prima parte a clipului video PROFEȚIA „Sfântului Paisie Aghioritul” pe care poate nu o știți cu toții:Sfântul Paisie Aghioritul (Sfânt făcător de minuni și contemporan cu noi) ne-a avertizat cu aproximativ 30 de ani în urmă despre ceea ce trăim astăzi, astfel:
   ? ⚠️ „Acum a mai apărut și o boală pentru care deja au descoperit vaccinul. Vaccinarea va fi obligatorie, iar, odată cu vaccinul, omului i se va implanta și cip-ul.„
   ? ⚠️ Să vă feriți de vaccin. Să nu ne lăsăm înșelați!
   Trimiteți și altora această mărturie (distribuiți mai departe)!
   Dumnezeu să ne apere! Doamne ajută!

 2. Va intrebati ”Cât este de pregătită CNA, această instituție de reglementare a discursului în radio și televiziune, să preia controlul și să-și exercite puterea asupra conținutului postat de persoane private pe internet? Este posibil, logistic, ca CNA să controleze conținutul audiovideo din online?”

  Dar nici nu trebuie ca CNA sa dispuna de logistica si factorul uman necesar, fiindca acestea exista si sint operationale, non-stop, dar sub ”cupola” altor institutii.
  CNA va lua masuri conform legii, pe baza informarilor primite de la cei care au logistica si oamenii.
  Exact cum judecatorii executau ceea ce li se ordona prin pliculetele ce le primeau de la oamenii lui Coldea…..
  Vor veni, cit de curind , vremurile cind VETI REGRETA AMARNIC FOSTA SECURITATE, DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Avem nevoie de ajutorul dvs. pentru a menține OrtodoxINFO online VĂ RUGĂM SĂ NE SPRIJINIȚI!