X

Înalt comisar ONU pentru drepturile omului: Pandemia nu este cec în alb pentru încălcarea acestor drepturi. CRITICA nu e CRIMĂ

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un „cec în alb” pentru încălcarea drepturilor omului, a avertizat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, criticând „puterile nelimitate” adoptate de unele ţări, transmite AFP.

„Pot fi necesare măsuri de urgenţă pentru a răspunde acestei urgenţe de sănătate publică. Dar o situaţie de urgenţă nu este un cec în alb pentru a ignora obligaţiile în materie de drepturile omului”, a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.

Măsurile de urgenţă trebuie să fie necesare şi proporţionale„, a insistat ea, declarându-se „profund preocupată de adoptarea în unele ţări de puteri de urgenţă nelimitate”.

În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislaţiei obişnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenţei”, a atenţionat comisarul ONU, fără a da nume.

Ea şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare, avertizând că „pretinsa luptă împotriva dezinformării” riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

„În anumite ţări, am văzut deja raportate cazuri de jurnalişti sancţionaţi pentru că nu aveau măşti, profesionişti din sănătate pedepsiţi pentru că au spus că nu au mijloace de protecţie şi oameni obişnuiţi arestaţi pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe reţelele sociale”, a denunţat Michelle Bachelet, amintind că „critica nu este o crimă„.

Fosta preşedintă din Chile a lansat totodată un apel către toate guvernele „să sporească în mod considerabil accesul la informaţii şi statistici precise” cu privire la pandemie, subliniind că „transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în cazul unei crize sanitare„.

Cu acelaşi prilej, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a îndemnat statele să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile la criză, cum sunt deţinuţii, cei săraci, femeile şi migranţii. „Dacă nu este ţinută sub control, pandemia riscă să creeze inegalităţi şi mai mari”, a adăugat Bachelet, reluându-şi apelul în favoarea unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse unor ţări cum este Iranul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Asta deja suna a mazilire. Intr-un fel, toata aceasta “criza” a fost data si ca sa se vada cine, ce si cum este. Adica, pentru un pumn de bani vei trada tara? Vei lua masuri impotriva propiului popor? Vei alege, tu ca si medic, sa minti sau sa lasi sa moara deliberat, prin tratamente abuzive sau neadecvate, oamenii pe care ai jurat ca ii vei salva cu stiinta ta? Tu ca si militar, politist iti vei trada tara si neamul din care faci parte urmand si indeplinind niste ordine care incalca omenia si bunul simt?… Astea sunt intrebarile pe care ar fi trebuit sa si le puna toti atunci cand inca mai aveau timp. Se stie ce va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button