X

Chimicale periculoase găsite în măști: “Respirăm agenți cancerigeni, alergeni și microfibre sintetice”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Oamenii de știință germani au descoperit că purtarea anumitor tipuri de măști de față pentru perioade lungi de timp ar putea duce la inhalarea adânc în plămâni de substanțe chimice potențial periculoase și microplastice dăunătoare. 

Profesorul Michael Braungart, director al institutului de mediu din Hamburg și cofondator al celebrului standard de mediu Cradle to Cradle, a declarat pentru  Ecotextile News  că purtătorii de mască riscă, fără să știe, riscul de a respira substanțe cancerigene, alergeni și mici microfibre sintetice în timp ce poartă ambele țesături care nu sunt măști chirurgicale țesute pentru perioade lungi de timp.

Descoperirile sale recente au fost susținute de un alt chimist textil din industrie, dr. Dieter Sedlak, CEO și cofondator al Modern Testing Services Augsburg, Germania, în parteneriat cu Modern Testing Services Global, Hong Kong, care a găsit concentrații la niveluri ridicate de periculoase: fluorocarburi, formaldehidă și alte substanțe potențial cancerigene pe măștile chirurgicale: „Pot spune doar 100% că am preocupări similare cu prof. Braungart”.

Cu peste 40 de ani de activitate, dr. Sedlak, care a fost și fostul director global pentru siguranța produselor la un furnizor important la nivel mondial de produse chimice de specialitate, este una dintre cele mai respectate figuri din industria produselor chimice textile și a contribuit la dezvoltarea diferitelor produse chimice EHS. sisteme de management. și conceptele RSL folosite astăzi de mărci de îmbrăcăminte și încălțăminte la nivel mondial.

Primele teste analitice ale acestor doi experți au pus sub semnul întrebării oportunitatea utilizării anumitor tipuri de măști ore în șir. Mai exact, studenții, lucrătorii și navetiștii care pot prezenta un risc mai mare de afectare a plămânilor pe termen lung prin expunerea atât la substanțe chimice limitate, cât și la microplastice, depășind probabil riscul pe termen scurt al expunerii la coronavirus?

„Ceea ce respirăm prin gură și nas sunt de fapt deșeuri periculoase”, a spus profesorul Braungart, care a efectuat teste preliminare pe măștile chirurgicale uzate care au găsit urme de substanțe chimice precum cunoscuta anilină cancerigenă, precum și formaldehidă și agenți de strălucire optici. reglementate asupra bunurilor de consum de către autoritățile europene și americane la părți minuscule pe milion de concentrații.

Studiile separate efectuate de Dr. Sedlak au arătat, de asemenea, prezența compușilor precum diizocianații blocați ai 2-butanone oximei (agenți cancerigeni) folosiți ca agenți de reticulare pentru perfluorocarburi (PFC) pe măștile faciale. Utilizate în industria textilă ca substanțe hidroizolante pentru ulei și apă pe țesături, produsele secundare ale PFC sunt cunoscute ca fiind bio-persistente, iar utilizarea lor este sever restricționată de autoritățile din Europa și Statele Unite. Anul trecut, un grup de oameni de știință din SUA a solicitat ca toate substanțele per și polifluorurate (PFAS) să fie tratate ca o singură clasă de chimie și au spus că ar trebui evitate pentru utilizări neesențiale datorită pericolelor lor toxicologice și ecologice.

„Sincer, nu mă așteptam ca PFC-urile să fie găsite într-o mască chirurgicală, dar în laboratoarele noastre avem metode speciale de rutină pentru a detecta cu ușurință aceste substanțe chimice și a le putea identifica imediat. Aceasta este o mare problemă ”, a explicat Dr. Sedlak.

“Se pare că acest lucru a fost aplicat în mod deliberat ca un lichid respingător – ar funcționa pentru a respinge virusul într-un format de picături de aerosoli – dar PFC pe față, nas, mucoase sau ochi nu este bun.” Împreună cu PFC-urile, a detectat, pe lângă reticulanții PFC, compuși precum formaldehida și acetaldehida, în timp ce o cromatogramă GCMS a arătat „sute de vârfuri din alți contaminanți”.

Preocupare pentru microfibre

La fel ca Sedlak, Braungart a remarcat faptul că măștile chirurgicale au fost concepute pentru a fi purtate în scopuri foarte specifice, cum ar fi medicii sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate. Ele nu sunt concepute pentru a fi strivite în buzunarele oamenilor, unde „fricțiunea și mediul umed promovează abraziunea fibrelor și încurajează colonizarea bacteriană în timp”, a spus el.

Această abraziune poate provoca eliberarea de microplastice minuscule atunci când fibrele de polipropilenă se rup din cauza uzurii mecanice, constatând în teste că unele măști eliberează microfibre care sunt clasificate drept „praf” periculos de către Asigurarea Germană pentru Accidente Sociale (DGUV). Fibrele cu acest tip de geometrie care îndeplinesc acest standard de pulbere sunt, de asemenea, denumite „fibre OMS” după lucrările anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății privind azbestul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

    1. Bravoooo!!! Exact! Chiar ma gandeam daca va zice cineva ceva de asta! Atentie mare ! Se pot vedea si cu aplicatii de tip microscop descarcate pe telefon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button