X

Judecătoarea Carmen Chirilă a fost trimisă în judecată disciplinară pentru că a militat pentru libertatea de a nu purta mască în sala de judecată

Veste tristă pentru judecatoarea Carmen Elena Chirila (foto) – fosta Paduraru – de la Sectia I Civila si de contencios administrativ a Tribunalului Neamt. Miercuri, 17 februarie 2021, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a sanctionat-o disciplinar cu taierea salariului cu 25% timp de 3 luni pentru doua abateri disciplinare.

Este vorba despre urmatoarele abateri, prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

– a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

– m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

Iata minuta din dosarul nr. 8/J/2020:

„Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a) si m) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu unanimitate,

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt sanctiunea disciplinara constand in ‘diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 3 luni’ pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a) si m) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

De unde a pornit totul

Din informatiile noastre, abaterea de la literea m (nerespectarea dispozitiilor administrative) are legatura cu incalcarea de catre Carmen Chirila a obligativitatii de a purta masca in sala de judecata. In partea cealalta, abaterea de la litera a (manifestari care aduc atingere onoarei profesionale) se refera la un discurs pe care magistrata l-a tinut in sala de judecata, indemnand justitiabilii, avocatii si publicul sa nu poarte masca daca nu se stiu purtatori de boli infectioase (cum este coronaviroza / COVID-19).

Insistam pe acest din urma aspect, ca sa infirmam o informatie gresita rostogolita de catre o parte a presei: a fost vorba doar despre o cuvantare, nu despre un text inserat in motivarea unei hotarari judecatoresti. De altfel, in acest caz, abaterea disciplinara nu ar fi fost cea de la litera a), ci cea de la litera s): „utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”.

Revenind: discursul respectiv a fost prezentat de catre Clujust.ro inca din 5 octombrie 2020 si a sunat in felul urmator:

„In temeiul art. 217 Cod procedura civila presedintele completului are atributii in materia politiei sedintei de judecata. In virtutea acestui drept constata ca, in lipsa aprobarii de catre forul legiuitor suprem, Parlamentul Romaniei, Hot. de Guvern nr.476/16.06.2020 privind starea de alerta, Ordinul de Ministru sau Ordinele interne nu opereaza pentru desfasurarea sedintelor de judecata, intrucat purtarea mastii fiind act medical nu poate fi impus fara consimtamantul expres al persoanelor si, pe de alta parte, prezinta riscuri la adresa accesului liber la justitie, la demnitatea persoanei si la sanatate astfel ca mentiunile trecute pe citativ, exced responsabilitatii presedintelui de complet/complet care a emis citatiile corespunzator art.157 Cod procedura civila. Se retine in acest sens si constatarea neconstitutionalitatii starii de alerta, prin decizia nr.457/25.06.2020 a CCR, fiind in etapa de redactare, va deveni obligatorie la acel moment.

In mod constant, forul constituant a apreciat ca actele administrative ale Guvernului sau Ministrilor nu pot ingradi drepturi si libertati consfintite prin Constitutie si prin Dreptul international iar accesul la justitie nu poate fi restrans nici in conditiile starii de urgenta, cu atat mai putin in starea de alertă.

Atrage atentia, in schimb, asupra faptului ca persoanele care se cunosc a fi purtatoare a unei boli contagioase, raspund penal conform art.352 Cod penal (zadarnicirea combaterii bolii) daca vor transmite cu buna stiinta altor persoane aceste afectiuni.

In virtutea principiilor oralitatii si solemnitatii sedintei de judecata, a nondiscriminarii aplicarii actului de justitie, a obligatiei fiecarui judecator european de a respecta drepturile si libertatile cetatenesti, in acord cu Deciziile Curtii Constitutionale, constat ca obligatia de purtare a mastii in sala de judecata reprezinta o ingradire a accesului la justitie prin imposibilitatea identificarii partilor si martorilor de catre membrii completului, prin comunicarea orala deficitara intre complet-grefier-parti, afectand demnitatea umana pentru persoanele care nu prezinta simptome ale infectiilor contagioase si care refuza aceasta procedura de natura medicala actionand pe riscul propriu, are aspect de botnita si prezinta si risc asupra sanatatii intrucat sunt studii stiintifice medicale care evidentiaza riscul major asupra sanatatii persoanelor carora li se obtureaza respiratia normala cu inmultirea infectiilor din cavitatea bucala si reducerea capacitatii plamanilor.

De asemenea, distanta impusa de 2 m intre membrii completului aduce atingere, in mod flagrant, principiului deliberarii intre toti membrii completului colegial, deliberarea fiind una dintre componentele legalitatii pronuntarii solutiilor atat pe aspecte procedurale prealabile cat si pe fond.

Pentru aceste considerente, presedintele completului pune in vedere tuturor participantilor la judecata ca, in eventualitatea in care exista persoane care insista in purtarea mastii in sala de sedinta, acestea au posibilitatea de a solicita amanarea cauzei la un termen ulterior, dupa redactarea Deciziei Curtii Constitutionale, pentru a se asigura si cealalta componenta a liberului acces la justitie, respectiv obligatia judecatorului de a identifica pe destinatarii actului de judecata pentru a preveni orice eroare in acest sens”.

Incheiem, mentionand ca ne întristează sanctiunea primita de judecatoarea Chirila (cu atat mai mult cu cat ea se numara printre putinii magistrati care isi marturisesc public credinta crestin-ortodoxa), ci ii uram succes la recurs, la ICCJ.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

13 comentarii

  1. SOLUTIA: Iesitul in strada, in mod pasnic!

   JOS MASTILE IPOCRITILOR DIN GUVERN !
   JOD IOHANNIS!
   JOS MASCARADA COVID!
   JOS DICTATURA MEDICALA A OMS!
   JOS PLANDEMIA UNUI VIRUS CE NU EXISTA!
   JOS MASTILE IN SCOLI SI IN AER LIBER!
   Jos neo-marxistii care duc tara de râpā!
   Jos sekuristii care falsifica alegerile si care fura tara de 31 de ani!
   Sa ne aparam copiii de bullying-ul si de abuzurile din scoli , abuzuri facute de directori si de profesori!
   Jos dictatura okultei mondiale in România!

   Mai sunt si alte sloganuri antisistem!

   Vå mai gânditi si dvs.!
   Cinste judecatoarei pentru ca a avut curaj!

   DOAMNE AJUTĀ!

  2. Sa ne unim in fapt toti cei credinciosi si sa protestam , caci santem tratati ca niste gunoaie nu cetateni care-i platim sa ne distruga pe noi si copii nostrii. Bravo doamnei judecător.

 1. Masca nu este decat simbolul noii tiranii mondiale…masca nu are nicio legatura cu masurile anticovid, asa cum nicio masura care se ia acum in tara si in lume nu are vreo legatura cu protectia sanitara a populatiei, ci cu supunerea fata de noua ordine mondiala, cu anularea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului…asa ca jos masca, spuneti NU sclaviei mondiale moderne, nu va vaccinati!!! Luptati cu dictatura statului, viata in sclavie nu are niciun rost, nicio noima, Dumnezeu ne-a facut oameni liberi, nu sclavii papusarilor care, in spatele unei asa-zise p(L)andemii mondiale, vor sa preia cu totul controlul lumii, sa hotarasca ce e bine si ce nu e bine ptr fiecare individ in parte! Viata in libertate sau moarte cerem toti!!! Cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina sunt deja pecetluiti, sunt cu un picior in iad si cu siguranta vor face si pasul urmator caci Dumnezeu le-a intunecat gandirea, le-a intunecat mintile, au ochi dar nu vad, urechi dar nu aud!!! Se duc cu pozele zambitoare de pe Facebook, in care multi arata cum se vaccineaza, direct in bratele satanei, doar ca saracii de ei, nu isi dau seama!!! Unii sunt incurajati chiar de asa-zisi prieteni, sa o faca sau sunt apreciati cu Like-uri de acestia! Vai de sufletul lor!!! Secerisul a inceput si multi vor cadea!

  1. De acord cu cele scrise de dvs., cu exceptia enuntului ” Dumnezeu le-a intunecat gandirea, le-a intunecat mintile”. Dumnezeu este lumina, nu intuneric, El nu doreste moartea pacatosului.

   1. Aveti dreptate, de fapt necuratul le-a intunecat mintile si gandirea…desi mai exista o vorba, „cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva, mai intai ii ia mintile.”

  1. SCUMP SUFLETE IUBIT DE IISUS.
   Este vremea incercarilor..si acum se despart prefacutii de eroi….si cei cu simțul dreptății in inimă,de cei ce își vând sufletul pe avantaje,sau mor ascunși de frică.
   Aurul se incearcă prin foc.
   Credinta noastră este pusă la încercare,dar Cel ce ne-a dat-o, ne va face Biruitori in cele din urmă.

 2. Este o masura care are caracter de intimidare/amenintare.
  De genul „vezi ca i-ti poti pierde locul de munca”, daca te pui impotriva cui nu trebuie.
  Nu e de mirare. Unele informatii din interiorul mimisterului de justitie spun ca undeva in jur de 87% din judecatori sunt membrii in loje masonice.
  Sunt convins ca foarte multi din cei care adera sau au aderat la organizatii masonice, fac asta pentru avantaje gen…loc bun de munca, pozitie mai buna, sustinere in cazul unor eventuale probleme.
  Problema este ca ei nu stiu ca organizatiile masonice sunt sub anatema BOR din 1937.
  Ar fi minunat ca IPS Teodosie (care probabil este singurul din sinod in care inca mai putem spera), sa reaminteasca cand apare la TV , faptul ca masoneria este sub anatema bisericii. Pe multi i-ar pune pe ganduri si cu siguranta unii vor renunta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button