După modelul Ucrainei, se cere autocefalia Bisericii din Belarus

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Purtătorul de cuvânt al BOaU Evstratie Zorea. Imagine: Ukrinform

Autocefalia va permite obținerea unei independențe reale față de Rusia, deci ea ar trebui să devină unul dintre principalele obiective ale protestatarilor din Belarus.

Bielorușii ar trebui să înțeleagă în sfârșit că nu vor putea construi o țară democratică fiind în „subordonare strictă față de Patriarhia Moscovei”, este convins „ierarhul” Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOaU) schismatice Evstratie Zorea.

„Oare se va întâmpla ceva care să-i facă pe bieloruși să înțeleagă că numai independența reală față de Rusia (inclusiv autocefalia bisericii) este singura modalitate de a îndeplini obiectivele pe care protestatarii și le-au stabilit?”, a scris purtătorul de cuvânt al BOaU pe pagina sa de Facebook. „Sau vor continua să se complacă în iluzia că se poate realiza simultan dreptul de a alege președintele și de a fi prieteni cu Rusia, care nu a avut acest drept de la primele alegeri ale lui Elțin? Că cineva poate rămâne în strictă subordonare față de Patriarhia Moscovei, care este legată de Kremlin de mâini și picioare – și să construiască o țară democratică contrar voinței Kremlinului?”.

În plus, Zorea a menționat că în Biserica Ortodoxă Rusă ei acum „cu adevărat s-au speriat că bielorușii vor cere autocefalie”. Acest lucru, după părerea sa, este confirmat de numirea noului șef al Exarhatului din Belarus – „Veniamin cel arhi-super-loial față de Moscova”, pe care Zorea l-a numit „un Onufrie local”.

UJO a scris recent că primatul BOaU Epifanie a lansat un apel către bieloruși să ceară de la Fanar propriul lor Tomos.

6 thoughts on “După modelul Ucrainei, se cere autocefalia Bisericii din Belarus”

    1. În manualul de drept bisericesc PC arhid. dr. Floca spune că administrația bisericească trebuie să urmeze Administrația statală. Așa cum Ucraina la fel și Belarus nu mai au capitala la Moscova este normal ca și din punct de vedere administrativ bisericesc să fie nu neapărat autocefale dar măcar autonome.
      Este o problemă strict de drept bisericesc și profanii în această materie au datoria creștină să se abțină.

    2. Pai, desi a fost zeci de ani in stransoarea caracatitei sovietice, Belarus este acum un stat independent ca, da, e indreptatit sa aiba o biserica autocefala, nu una dirijata de fostii asupritori de la Moscova….; poporul din Belarus ar mai trebui sa faca cumva si sa-l matraseasca pe dictatorul pro- rus Lukasenko de la putere si sa-si puna un presedinte democrat si, dupa aia, sa vedeti cum progreseaza Belarusul…sunt un popor cu multi oameni inteligenti, au un mare potential tehnologic si e pacat sa stea in umbra rusilor…

        1. Adica potential teologic?!? E o inselaciune…Dumnezeu ne priveste pe toti cu aceeasi bunavointa – si pe rusi si pe romani si pe germani si pe americani, etc….In toate confesiunile crestine – si la ortodocsi si la catolici si la luterani, etc exista oameni care se caiesc -si care vor ramane in Imparatia Lui Dumnezeu. Ceea ce se intampla in lumea ortodoxa acum este o lupta pentru putere lumeasca -lupta pe care rusii o duc cu mare eficienta; ei au inteles ca in sec XXI, dominarea altor popoare nu se mai poate face prin trupe de ocupatie, ci prin manipularea maselor…iar Biserica Ortodoxa este un instrument foarte util in mana conducerii de la Kremlin.

  1. „Divide e impera”, acest dicton latin îl aplica cu mult succes diavolul. Om fi noi profani în cele bisericești, dar aceasta divizare nu este de la Dumnezeu, mai a’es ca, cea mai puternica biserică Ortodoxa la ora actuala este Biserica Rusa. Și aici, când ma refer la cea mai puternica, nu ma refer la număr, cu toate că și acesta se poate lua în calcul, ci ma refer la biserică neatinsa de blestematul sinod din Creta. „Fapta se îndreaptă spre scop”, spune Sfântul Marcu Ascetul în Filocalia 1.Mai târziu vor cădea și în ecumenism…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X