X

Statele Unite nu exclud ca virusul COVID-19 să provină dintr-un laborator chinez din Wuhan

”Efectuăm o anchetă exhaustivă cu privire la tot ceaa ce putem afla despre felul în care acest virus s-a răspândit, a contaminat lumea şi a cauzat o asemenea tragedie”, a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo la postul Fox News. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Statele Unite nu exclud ca noul coronavirus, care se află la originea pandemiei ce a ucis deja peste 140.000 de oameni în lume, să provină – în pofida faptului că este de origine naturală – dintr-un laborator chinez din Wuhan şi evocă o ”anchetă” pentru a se face lumină deplin, relatează AFP.

Noul coronavirus ar fi apărut la sfârşitul lui 2019 într-o piaţă în aer liber din oraşul chinez Wuhan, în care se vând animale exotice vii. Experţi au descoperit că el este apropiat de un virus prezent la lilieci – care ar fi înregistrat mutaţii şi s-ar fi transmis unei speci vândute în piaţă, de unde virusul ar fi contaminat apoi oameni. Animalul intermediar nu a fost însă identificat cu certitudine.

Cu toate acestea, două publicaţii americane au dezvăluit în ultimele zile informaţii care deschid altă pistă. Potrivit cotidianului american The Washington Post, Ambasada Statelor Unite de la Beijing a alertat Departamentul de Stat în două rânduri, în urmă cu doi ani – în urma mai multor vizite la Institutul de Virusologie din Wuhan – cu privire la măsuri de securitate insuficiente la acest laborator care studia coronavirusul la lilieci.

De asemenea, Fox News dezvăluie că ”mai multe surse” – a căror natură postul nu o precizează – consideră de-acum că actualul coronavirus provine din acest laborator.

Spre diferenţă de mai multe teze complotiste – amplu dezminţite de către experţi – potrivit cărora ar fi vorba despre un agent patogen creat de către autorităţile chineze – eventual o armă bacteriologică – postul conservator american evocă un virus natural, studiat în laborator, a cărui ”scăpare” nu ar fi fost voită, ci cauzată de  protocoalelor deficitare de securitate la acest institut.În această ipoteză, ”pacientul zero” ar fi, aşadar, un angajat al laboratorului, care ar răspândit virusul în rândul populaţiei după ce s-a contaminat în mod accidental.

Întrebat joi despre aceste informaţii, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a dezminţit această posibilitate.

”Numeroşi experţi medicali reputaţi în lume estimează că ipoteza unei aşa-zise scăpări nu are nicio bază ştiinţifică”, a declarat el, estimând că originea virusului este necesar să facă obiectul studiului specialiştilor.

Însă chiar vârful statului american – care refuză să o excludă – pare să acrediteze această pistă. Donald Trump, întrebat miercuri la Casa Albă despre acest lucru, a fost evaziv: ”Pot să vă spun că auzim tot mai mult această poveste. Vom vedea”, a răpuns şeful statului american, care a dat asigurări că această ”oribilă situaţie” face obiectul unui ”examen foarte aprofundat”.

Secretarul său de Stat nu a dezminţit nici informaţiile dezvăluite de Washington Post şi nici pe cele dezvăluite de Fox News.

”Numai faptul că trebuie să punem aceste întrebări, numai faptul că nu le ştim răspunsurile, că China nu a împărtăşit răspunsurile, asta spune mult”, a declarat Mike Pompeo, adăugând: ”Ceea ce ştim este că acest virus s-a născut la Wuhan”.

”Ceea ce ştim este că Institutul de Virologie din Wuhan se află la doar câţiva kilometri de piaţa din stradă. Sunt încă multe de aflat”, a insistat Pompeo.

Şeful diplomaţiei americane se află în prima linie în a denunţa lipsa de transparenţă a Chinei – eventual o operaţiune de ”disimulare” a Beijingului, cu scopul de a ”ascunde” iniţial gravitatea virusului. El l-a numit mult timp ”virusul din Wuhan”, după care a încetat să mai folosească această formulă care irită Beijingul, în urma unui armistiţiu informal între Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping în războiul declaraţiilor dintre cele două mari puteri cu privire la vina pandemiei.

Secretarul american al Aprărării Mark Esper şi şeful Statului Major Mark Milley s-au arătat, totuși, ceva mai prudenţi cu privire la originea virusului.

”O majoritate de elemente, în acest stadiu, arată că el este natural, de origine naturală”, a declarat Esper. Milley a părut să respingă ”zvonuri şi speculaţii” şi a dat asigurări că nimic nu permite, în prezent, să se confirme aceste ipoteze.

”Dar nu suntem siguri de nimic”, a adăugat generalul Milley.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

SUA investighează dacă COVID-19 a scăpat din laboratorul Wuhan în timpul experimentelor, iar China l-a acoperit, blamând piețele alimentare „umede”

Daily Mail vine cu noi dezvăluiri despre bătălia dintre Marile puteri pentru aflarea adevărului și a tragerii la răspundere pe cei vinovați:

·      Un raport șocant spune că oficialii cred că Laboratorul de Virologie Wuhan a fost sursa de virus
·      Legătura virusului cu liliecii ar fi fost ascunsă într-o încercare nefericită de a eclipsa oamenii de știință din SUA
·      Rapoartele spun că virusul a scăpat după ce un lucrător de laborator a devenit „Pacientul zero” într-un accident de laborator
·      China a acuzat repede „piața umedă” din Wuhan, care nu a vândut lilieci
·      China respinge acuzațiile pe care le-ar fi putut provoca pandemia în laborator
·      OMS a propagat afirmația guvernului chinez cu privire la rolul probabil al pieței Wuhan
·      Trump a confirmat că SUA investighează posibilul rol al laboratorului
·      Secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat Beijing-ul să „fie onești”
·      Telegramele diplomatice americane din 2018 au avertizat despre cercetarea riscantă a liliecilor în laboratorul Wuhan
·      Generalul armatei recunoaște că „nu putem fi siguri” cu privire la locul de apariție a virusului
·      Dacă este adevărat, dezastrul ar putea fi considerată drept cea mai mare mușamalizare guvernamentală din toate timpurile

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a cerut Chinei „să fie onestă” în urma raportărilor că coronavirusul este originar într-un laborator chinezesc, nu ca armă biochimică, ci ca parte a experimentelor de a face dovada că oamenii de știință chinezi au fost superiori americanilor în identificarea amenințărilor cu virusuri emergente.
Aceasta vine după ce președintele Donald Trump a declarat, miercuri, că SUA încearcă să stabilească dacă coronavirusul a trecut în primul rând la om în mod accidental în timpul experimentelor cu lilieci de la Institutul de Virologie din Wuhan.
După ce focarul a devenit public în cele din urmă, liderii chinezi au dat repede vina pe „piața umedă” din Wuhan, unde animale sălbatice – deși nu și lilieci – sunt vândute pentru consum, făcând ca o sursă să transmită Fox News că este „cea mai costisitoare mușamalizare guvernamentală din toate timpurile.’
„Pacientul zero” a lucrat la laboratorul Wuhan și a răspândit virusul în populația locală după ce a părăsit locul de muncă, au spus surse care au fost informați.
China a respins afirmația că virusul ar fi putut avea originea într-un laborator din apropierea orașului Wuhan, unde erau depozitate probe contagioase.
“Ce știm este că știm că acest virus își are originea în Wuhan, China”, a declarat Pompeo pentru Fox News miercuri seara.
„Știm că există Institutul de Virologie din Wuhan la doar o mână de kilometri distanță de locul unde era piața umedă. Mai sunt multe de aflat. Guvernul Statelor Unite lucrează cu sârguință pentru a-și da seama. ‘Întrebat despre noile acuzații de la o conferință de presă de la Casa Albă, miercuri, Trump a răspuns criptic: „Din ce în ce mai mult, auzim povestea.
Analizăm foarte bine această situație oribilă care s-a întâmplat ”, a spus Trump.
Întrebat dacă a atins subiectul în conversațiile sale cu președintele chinez Xi Jinping, Trump a spus: „Nu vreau să discut despre ce am vorbit cu el despre laborator, pur și simplu nu vreau să discut, este inadecvat acum.
Pompeo a declarat în interviu că „una dintre cele mai bune metode prin care China ar putea putea să coopereze ar fi să lase lumea înăuntru și să-i anunțe pe oamenii de știință din lume exact cum a ajuns să se întâmple acest lucru; exact cum a început să se răspândească acest virus. ‘
‘”Au fost multe cazuri și multe mișcări; multă călătorie în întreaga lume înainte ca Partidul Comunist Chinez să spună drept ce se întâmplă cu adevărat acolo ”, a continuat secretarul de stat. „Acestea sunt tipurile de lucruri pe care guvernele deschise și democrațiile nu le fac. De aceea există un astfel de risc asociat cu absența transparenței.”
Laboratorul Wuhan este singurul institut chinez de securitate la nivel patru (BSL-4) din China și a fost observat de multă vreme cu suspiciune, în timp ce oamenii de știință încearcă să determine modul în care virusul mortal a trecut la om.
Cu toate acestea, suspiciunea laboratorului a fost respinsă rapid ca „teorie a conspirației” de către unii care au insistat, precum conducerea chineză, că o piață de animale sălbatice trebuie să fi fost sursa. Deși primul caz confirmat în Wuhan a fost o persoană care nu a avut nicio legătură cu piața de fructe de mare cu ridicata din Huanan, oficialii chinezi au dat rapid vina pe piață, un punct de discuție care a fost repetat cu neîncetate și de Organizația Mondială a Sănătății.
„O mare parte din cazurile inițiale de la sfârșitul lunii decembrie 2019 și începutul lunii ianuarie 2020 au avut o legătură directă cu piața de fructe de mare cu ridicata Huanan din orașul Wuhan, unde s-au vândut fructe de mare, specii de animale sălbatice și de fermă”, spune site-ul OMS despre posibila origine a pandemiei, în timp ce recunoașterea sursei exacte a focarului nu a fost determinată.
‘Mulți dintre pacienții inițiali au fost fie proprietari de standuri, angajați ai pieței sau vizitatori obișnuiți în această piață. Probele de mediu prelevate din această piață în decembrie 2019 au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, sugerând în continuare că piața din orașul Wuhan a fost sursa acestui focar sau a jucat un rol în amplificarea inițială a focarului, spune OMS. Deși oamenii de știință spun că dovezile genetice indică faptul că virusul nu a fost conceput artificial, probabil a avut originea în lilieci și probabil a trecut la un om într-un singur eveniment, nu există nimic în datele genetice care să indice exact unde și cum a trecut virusul pentru om.
La începutul anului 2018, ambasada SUA de la Beijing a trimis două avertismente oficiale la Washington cu privire la siguranță inadecvată în laboratorul Wuhan, inclusiv faptul că desfășura studii riscante asupra agenților patogeni din familia coronavirusului, a raportat Washington Post.
Telegramele au avertizat cu privire la punctele slabe de securitate și management în laborator și au propus mai multă asistență internațională.
Laboratorul Wuhan a fost înființat inițial cu asistența guvernelor franceze și americane, dar în ultimii ani chinezii au refuzat asistența internațională acolo și au încercat să-și dovedească capacitatea de a lucra independent.
După ce a început focarul de coronavirus, oficialii de laborator au distrus mostre de virus, au șters rapoarte timpurii și au suprimat documentele academice, au spus surse Fox News.
China respinge afirmațiile potrivit cărora pandemia coronavirusului ar fi putut avea originea într-un laborator din apropierea orașului Wuhan, unde erau depozitate probe contagioase.
Funcționarii laboratorului din Wuhan au respins anterior orice acuzație potrivit căreia virusul a ieșit din instalație, numindu-le teorii ale conspirației fără bază.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, l-a citat pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății și alți experți medicali neidentificați, spunând că nu există nicio dovadă de începerea transmiterii din laboratorul lor și nu există „nicio bază științifică” pentru astfel de afirmații.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

      1. Johnutule mai usor cu tințele ! Si recomandările…
        Bati in cine nu trebuie !
        Io zic ca e vai de noi!!! … si nu vai de tine.

  1. Plimba pisica de la unul la altul, acum apeland chiar ei la teoria conspiratiei pentru a ne deruta in analiza cauzelor acestei isterii si nicidecum pandemii. In astfel de probleme ce au ca miza lipsirea de drepturi a populatiei lumii, acesti doi mari jucatori sunt “frati buni”, adica se-nteleg de minune. Pana cand, nu se stie, dar deocamdata se ajuta reciproc. De ce oare? Fiindca amandoi vor avea ceva de castigat. Minune mare insa, caci nu doar acesti doi jucatori si-au dat mana, ci toate conducerile statelor lumii s-au infratit peste noapte in lupta cu un aprig dusman. Numai ca acesti frati banuiesc(stiu) cand va ataca acest dusman, cam care vor fi pierderile si ce drepturi trebuie suspendate pentru a nu-l dezavantaja cumva pe dusman in lupta noastra cu el. Sa vedem insa pana cand vor ramane frati, caci, totusi, tabloul general(de comanda) este in Cer si nicidecum pe pamant. Nu trebuie decat o mica scanteie si fratii vor uita ca au fost vreodata frati. Asta s-a intamplat mereu atunci cand puternicii lumii au uitat sau au ignorat ca “Hristos a Inviat”.

  2. Nici America lui Bush- fiul nu a exclus ca Saddam sa aiba arme nucleare si biologice.Si nu avut ,lucru recunoscut chiar de ei.La fel si cu Covidul .Acum lumea nu ii mai crede chiar daca spun adevarul.

  3. Păi căpetenia Satanelor planetei e sua nu china. de acolo se trag toate sforile politice, militare, pandemice, hegemonice, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button