X

Bisericile din Grecia vor fi închise la presiunea guvernului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La puțin timp după decizia Sinodului extraordinar al Bisericii Greciei cu privire la virusul corona, guvernul a decis suspendarea slujbelor.

Primul Ministru Kiriakos Mițotakis a scris pe Twitter: „Prin decizia guvernului, sunt suspendate slujirile în toate locurile de venerare religioasă de orice dogmă sau religie. Bisericile rămân deschise numai pentru rugăciune individuală. Protejarea sănătății publice impune decizii clare.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 16, 2020

Romfea.gr menționează declarația unui ierarh care-și păstrează anonimatul: „Tăgăduim pe Hristos Însuși prin această decizie! Din păcate, țara va rămâne fără Liturghie pentru trei săptămâni”.

Totuși cel puțin doi Mitropoliți au făcut deja declarații publice pe marginea acestei decizii. Pe de o parte, Mitropolitul Serafim de Pireu a declarat în esență că «se creează un necaz uriaș, dar, cât timp este o măsură despre care statul consideră că va proteja societatea întreagă, Biserica se smerește întotdeauna». Pe de altă parte, Mitropolitul Serafim de Kithire a trimis scrisori adresate Președintelui țării și membrilor Sinodului de a se reveni asupra acestor decizii. Motivarea este aceea că, în vremuri de restriște, oamenii au nevoie de slujbe, de Liturghie îndeosebi, așa cum au nevoie de pâinea materială. Nici slujbele, nici Împărtășania nu sunt surse de îmbolnăvire, iar cultul religios este liber și neforțat. Cei care pot participa cu credință la slujbă ar trebui să aibă această posibilitate. Măsurile luate sunt o depășire a atribuțiilor statului.

Tot ieri se întrunise în mod extraordinar Sinodul Bisericii Greciei, care a luat unele decizii cu privire la situația ivită. Acestea au fost structurate pe 8 puncte. În mare, a fost decis ca bisericile să rămână deschise, dar să se oficieze doar Sfânta Liturghie în zilele de duminică și sărbători (Buna-Vestire) de la 7 la 8. Înmormântările să fie oficiate în biserici cu participarea restrânsă doar a rudelor, iar mănăstirile să continue programul liturgic, dar fără participarea mirenilor. Nunțile și botezurile ar fi trebuit amânate. În plus, a fost exprimat un îndemn a rugăciune comună pentru depășirea bolii între orele 10-10:15 în fiecare seară.

Notă Theodosie.ro:

După cum observă și Mitropolitul Serafim de Kithire, Biserica nu este o instituție a statului și activitatea ei nu poate fi normată de acesta. Această situația provine din faptul că ea operează cu Tainele lui Hristos, care nu pot fi privite prin ochii guvernului, ci cu credință. mai ales că în aceste momente de pericol real de contaminare avem nevoie tot mai mult de ajutorul lui Dumnezeu. Desigur că mulți vor sta acasă, ferindu-se de a intra în contact cu virusul sau să-l transmită altora. Totuși există destui creștini care sunt gata să-și manifeste credința prin intermediul cultului religios. Așa cum magazinele trebuie să fie deschise pentru procurarea celor de folos, la fel și în biserici trebuie să se desfășoare slujbele spre mângâierea și ajutorarea poporului, în cel mai rău caz cu anumite restricții.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. …Șșiiii……VeryFericitii, UltraFericitii si exagerat de Inalt fericitii greci ce zice?! Da, să trăiți, am inchis la ordin !!!!
    Ce mai atâta Hristos, noi să rămânem cu merțanele, biștarii și palatele greu câștigate, zic aceștia !
    Acum se aleg apele, oile de capre si se arata credința fiecaruia. Acum se vad păstorii năimiți care fug și cei care rămân, înfruntând lupii cu coarne și coadă.

  2. Oare se va ajunge ca si la noi sa fie la fel ? Personal cred ca ar fi bine ca Sfintele Liturghii sa se faca ZILNIC in aceste zile , chiar cu participarea restrictiva a mirenilor . Adica , cu Preot , dascal si doar un mirean . Preotii oricum tin post si nimic nu-i opreste sa se roage pentru neam , pentru romanii de pretutindeni , pentru tara aceasta Romania , Patria noastra , pentru Biserica Ortodoxa Romana , pentru neamurile , popoarele , tarile si Bisericile Ortodoxe de pretutindeni . In Sfintele Liturghii sa fie incluse ectenii legate de pandemie si de implinirea tuturor celor de folos . Oare cine trebuie de la Patriarhie aude ? sau asteapta ca puterea laica sa ia alte decizii ?

  3. Can. 80 Trulan și 11 Sardica prevede ca nimeni să nu lipsească trei duminici consecutive de la Liturghie. Clericii să se caterisească, iar mirenii să se afurisească .

    Oare Canoanele nu mai contează deloc ,sau au fost pur si simplu uitate sau chiar necunoscute !? Dar chiar pentru toate fețele Bisericești !?
    Adică în alte cuvinte, “reglementarea” aceasta a “cezarului” TOCMAI i-a DISTRUS pe greci spiritual și ei o acceptă senin ! Oare la noi pe când !?
    A nu se înțelege ca eu nu aș fi lipsit niciodată de la Biserică 3 Sfinte Duminici la rând, nici pe departe…dar comentariul era numai pentru a informa într-un mod general să zicem, fără a da cu parul … Scuzați !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button