X

Orban din Ungaria introduce în manuale scriitori fasciști și anti-români, Albert Wass și Nyiro Jozsef


Proiectul Noului Curriculum Național din Ungaria (NAT) a stârnit protestele profesorilor. Asociația Profesorilor din Ungaria protestează și spune că documentul, publicat vineri, 31 ianuarie a.c. în Monitorul Oficial, este profund împotriva copiilor și „periclitează atât de grav unitatea națiunii, cultura națională, dezvoltarea studenților, profesionalismul profesiei de învățător și este atât de otrăvitor încât trebuie retras imediat”, transmite portalul 444.hu.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit portalului 444.hu, Noul Curriculum Național din Ungaria, un document care definește ce și cum să predăm în școlile maghiare începând cu anul școlar viitor, a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 31 ianuarie, la ora 10 dimineața. Curriculumul care era în vigoare până acum, adoptat în 2012, a fost acum revizuit de către Ministerul Educației de la Budapesta.

Uniunea Democrată a Profesorilor din Ungaria a organizat un protest prin care îndeamnă profesorii să protesteze pe rețelele de socializare împotriva documentului.

Una dintre nemulțumirile profesorilor este dată de faptul că NAT prevede o listă de lecturi obligatorii pentru limbă și literatură până la momentul absolvirii, listă care prin noul Curriculum a fost completată de lucrări ale unor autori precum Albert Wass sau József Nyírő.

Noul NAT a fost criticat luni într-o declarație de două organizații de profesori specialiști, Asociația Profesorilor din Ungaria și Asociația Profesorilor de Istorie, pentru conținutul lor pe această temă, potrivit portalului 444.hu.

Organizațiile de profesori maghiari consideră inacceptabil faptul că opera lui Albert Wass și a simpatizantului nazist József Nyírő ar putea face parte din programa de literatură, în timp ce niciunul dintre textele lui Imre Kertész, singurul câștigător al Premiului Nobel pentru literatură maghiară, nu sunt incluse în NAT.

Una dintre asociațiile de profesori din Ungaria a postat pe pagina sa de Facebook fotografii cu mai mulți profesori care protestează împotriva NAT, o profesoară protestând chiar cu mesajul „Nu predau un scriitor fascist”, cu referire la Wass Albert și Nyiro Jozsef.

Scriitorii Wass Albert, criminal de război, și Nyiro Jozsef, anti-semiți și anti-români, sunt promovați agresiv în Transilvania, în zonele controlate politic și administrativ de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

În județele din Transilvania se promovează un adevărat cult al personalității celor doi scriitori anti-semiți, de multe ori chiar în instituții publice. Cei doi au busturi în piețele publice, sunt oranizate comemorări iar operele lor sunt citite în spații publice, străzi sau unități de învățământ poartă numele lor.

Institutul „Elie Wiesel” nu a protestat niciodată cu privire la această situație.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button