X

Până și laptele de vacă nu mai e din România. Fermierii români renunță la creșterea vacilor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Încă un fermier român anunță că renunță la creșterea vacilor de lapte. Încercarea de integra producția vegetală prin zootehnie l-a făcut pe Ion Olteanu Constantin, administratorul Agromad Crops, să își dea seama că piața românească nu pune preț pe laptele autohton. La raft, spune fermierul, se vinde lapte din Ungaria și din Polonia, astfel că din martie, adăposturile de animale din Mârșa, județul Giurgiu, vor fi goale.

Ion Olteanu a decis să rămână pentru moment cu cultura mare și pepiniera. Investiția în zootehnie l-a dezamăgit

Anunțul privind renunțarea la afacerea cu vaci a fost făcută de administratorul grupului Agromad Crops pe Facebook, ea fiind prezentată ca una dintre rezoluțiile determinate de condițiile din piața românească:

”Din păcate în martie văcuțele vor părăsi ferma. Este trist, dar într-o țară cu așa pământ bun suntem în postura să cumpărăm de la raft lapte din Ungaria și Polonia. România nu este competitivă și laptele nostru de calitate este plătit extrem de prost, ajungând totuși în magazine care nu mai sunt ale românilor, la prețuri de 3,5 ori mai mari. Spune asta un fermier care are și teren și unul care are ușor acces la credite. Gândiți-vă că pentru majoritatea crescătorilor de văcute este și mai greu. Până când noi românii sau noi producătorii – mai sunt și străini care produc aici, fiind aproape români, nu vom reuși să avem și procesare și magazinul nostru, al producătorilor, nu vom reuși. Vom hrăni doar gândurile de plecare în lume a tinerilor noștri fiindcă nu avem ce să le oferim. Dau văcuțele cu speranța că cineva o să aibă grijă de ele și o să poată scoate și profit, deși în condițiile actuale sunt mici șansele. Dar este început de an, să fim optimiști și să ne dorim cu adevărat să punem lucrurile la punct în țara noastră pe care, așa cum am mai spus, o iubim Toți cu Adevărat doar de 1 Decembrie”.

Ion Olteanu este unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România. La bază horticultor, Olteanu a început cultura mare cu 80 ha în zona Bulbucata (Giurgiu) dintr-o inexplicabilă atracție pentru pământ:

”În 2011 am luat decizia de mă îndrepta către agricultură, mai exact cultura mare, o pasiune de-a mea pe care o aveam încă de când eram copil și îmi plăcea să mă plimb pe câmp și să admir culturile. Îmi plăcea să miros pământul – are un parfum aparte. Așa că am zis să îmbin plăcutul cu utilul”.

În 2018, mai ales prin preluarea în arendă, grupul Agromad Crops pe care îl conduce ajunsese la 14.000 de hectare în zona de sud a României. Din cauza presiunii din piață, mai ales a prețurilor mici, Olteanu și-a reevaluat politica de extindere a suprafețelor, continuând însă să investească în echipamente agricole de ultimă generație și să implementeze tehnologii menite să crească fertilitatea solurilor aflate în exploatare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Ăștia sunt adevărații satanisti și criminali:cei care au pus umărul la descurajarea țăranului și a romanului în general :”au plecat dintre ai noștri, dar nu erau de-ai noștri…” spune Sfântul Apostol Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button