X

Preot la Trinitas TV despre aghiazma de mai mulți ani: “Nu este bine ca oamenii să consume ceva învechit”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

La min. 1:15 preotul Gheorghe Colțea din protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului, spune această bazaconie cu privire la aghiazma din alţi ani, el crede că „nu este bine ca oamenii să consume ceva învechit, să nu-l ispitească pe Dumnezeu, mai ales pentru înţelepciunea şi sănătatea lor”.

Noi știm că Aghiazma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, sunt persoane care au de ani buni, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

Care este temerea acestui preot cu privire la Aghiazma? Sau poate doar la cea săvârșită de el?

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

33 comentarii

  1. Doamne ajută! Aș avea rugămintea să îl întrebe cineva pe părintele Gheorghe ce a vrut să zică prin asta ” că nu este bine să consumăm ceva învechit “. Poate nu s-a înțeles greșit ce a vrut să exprime. Așa după ce răspunde putem să aducem tot felul de afirmații, dar nu să aruncăm repede fără să îl întrebăm.

      1. Spune clar despre aghiazmă, dar ar trebui făcută o întrebare, poate a greșit și se va corecta, dar nu știu dacă este Ortodox să sărim direct așa. Aș avea rugămintea să îl sunați pe Părintele ca sigur vă răspunde și să vedeți ce s-a întâmplat.

        1. Ce sa mai corecteze cand e filmata, editata si publicata de un an de zile? Mai de vina e portavocea Patriarhiei, Trinitas TV, care are mai multa raspundere.

  2. Doamne ajuta!!! am agheasma de cativa ani si este tot atat de buna si acum. Nu mai pot intra pe forumul ortodoxinfo si poate ca am facut clik pe vreun link aiurea din greseala.

  3. Parinte ,va urmaresc pe Trinitas la “Cuvant pentru suflet”;cuvantul Sf.Voastre e de mare folos duhovnicesc,ziditor, si pentru asta ,va multumesc.
    Agheazma Mare ,mai veche, ,se arunca in apa curgatoare sau in fantana, dar daca o bei cu binecuvantarea pr.duhovnic.nimic nu patesti, ca e sfintita!
    Tot ce e sfintit nu piere, ci aduce roade!

  4. @Catalin

    Mai omule…ce tot crezi ca a comis o greseala de exprimare?!!! Daca individul e sub ascultarea ereticului Streza de Sibiu atunci si el e erectic….si ca atare stie f bine ca la eretici nimica nu se sfinteste…si deci “aghiasma” lui se va imputii in cateva luni…si de aia urgenteaza consumarea ei, clar?

      1. Eu m-am ingradit de ertici, de ecumenism, si de tot ce reprezinta danila pseudopatriarh al Romaniei inca din 2016 …asa cu nu am nicio treaba( ascultare) cu acesti eretici…dar mi-am gasit un duhovnic adevarat care a pastrat Harul caci a marturisit Adevarul , si s-a dezis de episcopul eretic fiind caterisit pe nedrept.

  5. Spune la sfârșit ca omul se sfințește pe el însuși cînd defapt Dumnezeu este Cel care sfințește toate. La
    noi fostul duhovnic cînd a făcut sfastanie in casa a făcut si aghiazma si după cateva săptămâni s-a împuțit… Este vreun preot sa explice de ce s-a împuțit acea aghiazma?

    1. Si la mine s-antamplat sa se imputeasca agheasma in anul cand am fost foarte bolnav. Cred ca eu am fost pricina.
      Acum n-am spus-o ca sa va sperii, ci am prezentat o stare traita, un fapt real.

  6. Doamne ajuta,
    Am aghiazma mare de 6-7 ani pe care o consum in fiecare an cate putin, si vreau sa ma credeti ca este ca de la izvor.
    Cu atat mai mult, veche fiind se vede puterea sfiintitoare din ea ca se pastreaza nestricata.
    Mantuire

    1. Si eu am aghiazma veche de 7 ani din Jerusalim de la Izvorul Tamaduirii a Maicii Domnului ,este in perfecta stare si azi.
      L-as intreba pe Pr. Gheorghe,unde este credinta in astfel de afirmatii?!

  7. Vreau să vin cu două mărturii.

    În anul 2008 am fost pentru prima dată la Schitul Cioclovina de Sus, ce aparține Mănăstirii Tismana, unde a viețuit ca sihastră, timp de aproape 20 ani, maica Vartolomeea (actualmente, din cauza vârstei, a stării de sănătate și a faptului că și-a rupt un picior – cu toate că după ce s-a vindecat a mai viețuit câtva timp la schit – maica s-a întors în vale, la Mănăstirea Tismana). Am luat de acolo Agheasmă mică într-un PET de 2L (asta aveam la îndemână), puțin, pe fundul sticlei. Când am ajuns acasă, am pus o etichetă pe sticlă cu anul și locul de unde e și am pus-o într-un dulap unde țineam sticlele cu Agheasmă. Am uitat de ea și am “regăsit” sticla după 8 ani. Cu toată sinceritatea, Agheasma mică din ea era impecabilă, nu mirosea, era limpede, gustul era proaspăt ca al unei ape de izvor. Am mai gustat din ea, cu evlavie, la sărbători mari, vreun an, până s-a terminat. Proprietățile ei au rămas aceleași.

    Acum un an și jumătate am fost într-un pelerinaj în Țara Sfânta. Am ajuns și la Mănăstirea Sfântul Sava. Nu știam multe despre Sf. Sava, doar că era autorul Tipicului Mare, dar cum am intrat pe poarta mănăstirii și mai ales după ce m-am închinat la moaștele Sf. Sava, am simțit o stare duhovnicească extraordinară și am căpătat o evlavie puternică la Sf. Sava. În arhondaricul Mănăstirii am fost serviți cu apă luată din izvorul care a izvorât prin minune în urma rugăciunii Sf. Sava. Am luat discret puțină apă într-o sticlă, mai puțin de 100 ml. Și acum apa este neschimbată, parcă ar fi luată din izvor. Prin urmare, dacă ai evlavie, Dumnezeu va binecuvânta și apa obișnuită luată dintr-un loc sfânt.

    Mi s-a întâmplat și ca Agheasma mică (cea mare niciodată) să prindă puțin miros sau să se tulbure puțin, iar o dată s-a înverzit, a prins “mătasea broaștei”. Dar aceasta din cauză că sticla sau vasul de agheasmă de la biserică nu au fost bine spălate. Nu înseamnă că s-a stricat Agheasma, doar că din cauza neglijenței noastre în ea se înmulțesc diferite microorganisme, alge etc. Am consumat Agheasmă care prinsese miros și era puțin tulbure și nu am pățit nimic. Până la urmă totul depinde de credința fiecăruia. Domnul nostru Iisus Hristos a zis: “…celor ce vor crede […] chiar ceva dătător de moarte de vor bea nu-i va vătăma” (Marcu 16, 17-18).

  8. Și eu am aghiazma mare la Biserica de mai mulți ani și arata perfect. Nu e meritul meu, ci este harul lui Dumnezeu. Dar, a spune că aghiazma mare se strica în timp.. Da, dacă nu ții Ortodoxia. Ceva, ceva, știe și el…. Îmi pare rău și pentru mulți din cititorii acestui site ca nu înțeleg esența Evangheliei:”chiar dacă inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie…”. Vai, ca e “preot”, vai, ca e “episcop”..Diavolul se folosește de sminteala aceasta mare ca să-i piardă pe cât mai mulți. Soluția :cunoașterea învățăturii sfinților părinți (dacă nu e cam târziu). Dacă se pliază pe invatatura(canoanele) lor, eu sunt primul care ma plec în fata lui(mirean, preot sau episcop). Dacă nu,rămâne valabil ceea ce a spus Sfântul Apostol Pavel…

    1. Nici eu nu sunt de acord cu ce a zis, dar atitudinea noastră să fie cu dragoste față de ei că tot ne numesc habotnici sau exagerați și ar fi frumos să le demonstrăm că greșesc, dar cu dragoste rugându-ne unii pentru alții.

  9. Da, cred ca acest preot a vrut sa se foloseasca de un motiv pentru a-i strange cat mai des pe oameni (la biserica) la Sfanta Liturghie si a incercat sa formuleze un motiv care nu i-a “iesit” bine deloc. Ne-a bagat in ceata(cum s-ar spune) cu aceasta motivatie fiindca nici el n-o poate crede. Sunt sigur ca aici “bate” cand face o asemenea afirmatie. Nu-i tin partea, caci eu sunt ingradit de ecumenism, dar nu pot sa nu spun adevarul despre intentia lui. Asa ca s-a linistit treaba cu agheasma invechita. Agheasma este buna mereu, e ca mierea pentru trup, adica nu se strica niciodada decat, cum a spus “Duhul Capitanului”, daca nu tii cum trebuie Ortodoxia. Vedeti ce iese cand incerci cu un neadevar sa conduci oamenii la Adevar(= Hristos)?
    Acum, fiindca am ajuns la acest punct, in cartea “Sfintii Inchisorilor” editata in 2019 la Petru Voda, este un singur caz in care unul dintre detinuti se foloseste la un moment dat de o minciuna pentru a fi transferat la un alt penitenciar(unde conditiile erau mai bune) pe motiv ca ar fi fost bolnav. Tot acel detinut, care a scapat viu pana la urma, ne marturiseste faptul ca dupa momentul cu minciuna i s-a aratat in vis Maica Domnului si la certat pentru fapta comisa(minciuna). Deci, sa tinem minte, caci invatatura este pentru noi, sa nu folosim niciodata minciuna pentru a ajunge la Adevar(=Hristos).
    Va recomand aceasta carte pe care am citit-o in intregime si despre care marturisesc ca nu am gasit in ea elemente sau fraze care sa tina de ecumenism. Din contra, sunt vreo 4-5 momente cand actuala conducere lumeasca este pusa la zid. Cartea este in librarii si costa 40,00 lei.
    De ce insist asupra ei? Pentru ca are invataturi ce ne pot fi de folos in perioada de prigoana care va urma. Macar si pentru aspectul prezentat mai sus, si tot merita banii(cartea). Dar mai are si alte exemple de pastrare a demnitatii in vremuri tulburi(de temnita). Imi asum toate acestea pe care vi le spun aici.
    Deci aghiasma nu se strica decat in cazul parasirii Ortodoxiei(ii dau dreptate Duhului Capitanului, caci am patit ceea ce el afirma) . Iertati-l pe preot pentru modul deficitar prin care a incercat sa-i aduca la Sfanta Biserica pe romani. Sunt foarte multi romani care nici nu vor sa auda de Biserica, adica nu vor sa faca nici macar primii pasi catre Dumnezeu. Sper ca am scos piatra (din balta) pe care a aruncat-o preotul Gheorghe.

  10. Și eu am aghiasma din 2019 și confirm că este bună la gust, deci nu este stricată.
    Iar preotul meu paroh e pomenitor.
    Deci, nu e nicidecum cum zic unii, în neștiință de cauză, că “nu e har la nepomenitori”.
    Sunt convins că dintre aceia care îi atacă pe nepomenitori, unii sunt stiliști care profită de ocazie.

    1. Ai văzut cum au dat cu bățul în baltă,pomenitori si totusi mai au har,rugativa sa nu ajungeți la sectarii cate sau rupt de trup. Mantuire

    1. Mai oameni buni, aghiazma e apa sfintita dar e totusi apa, si n are rost s o tii atata vreme caci se invecheste, pot fi bacterii etc, e pt sanatatea noastra in primul rand, Din moment ce putem lua alta, de ce sa consumam din cea veche.?Parintele are dreptate si nu inteleg de ce il judecati??!!

      1. @Teo

        Ai fracturi de logica, ” aghiazma e apa sfintita dar e totus apa” pai daca e apa sfintinta nu mai este apa obisnuita apa fiind un mediu purtator de Har , deci totusi nu este numai o apa, ci dar dumnezeiesc dat din prea mare mila Domnului care nu se strica si nu face bacterii daunatoare, poate sa aiba sute de ani ca e la fel ca din izvor. Vindeca boli alunga demonii tamaduieste patimile. Are apa de ghiuveta acelasi proprietati ca totusi e apa. CE E greu de inteles?

        Nu te opreste nimeni sa iei aghiasma noua, dar a spune ca agheasma veche dauneaza ca are bacterii, ca mai stiu eu ce… e o prostie.

        Mantuire

  11. Acest asa zis preot trebuie intrebat daca este mason;daca raspunsul este negativ trebuie insistat cu a doua intrebare,cea cu privire la ecumenism

  12. Biserica Ortodoxă este ecumenică,este drept,fără ecumenism,dar sa nu fim totusi farisei. Mântuire la toată lumea.

    1. @ Iosif,

      Nimeni nu-i face nedreptate, ci oamenii de aici insista prin comentarii aducand corectie la ceva ce dansul spune fundamental gresit aprope ca o hula.

      Mantuire

          1. Nu iau apărarea nimănui, dar mi se pare corect să îl întrebați pe dânsul nu să îl vorbiți de rău că asta nu este atitudine Ortodoxă.

          2. Nu avem ce să-l întrebăm, noi am publicat ce a zis. Este filmare video, nu-l vorbim de rău, dar dezaprobăm părerea sa despre Sfânta Aghiazmă, care este neconformă cu învățătura ortodoxă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button