X

Schismaticii ucraineni cer să sărbătorească Nașterea Domnului pe rit nou, pentru a se separa astfel de „asupritoarea” Rusie

Photo: pravoslaviavolyni.org.ua

Mitropolitul Mikhail Zinkevich de Lutsk precum și mitropolitul Volyn al schismaticei „biserici ortodoxe ucrainene” și-au exprimat susținerea vizavi de un grup de activiști din Lutsk, care au cerut binecuvântare pentru a putea sărbători Nașterea Domnului Iisus Hristos, după calendarul gregorian, respectiv pe 25 decembrie.

Această petiție a venit din partea deputaților consiliului local și municipal din Lutsk, toți membrii ai asociației „Prosvita”, precum și din partea altor activiști, după cum relatează site-ul eparhiei ecumenice.

În total, potrivit site-ului pershyj.com, solicitarea a venit de la peste 300 de activiști.
Deși creștinii ortodocși ucraineni au sărbătorit întotdeauna sărbătorile conform calendarului vechi, respectiv Nașterea Domnului pe 7 ianuarie, petiționarii susțin că această tradiție menține prea mult similitudinea cu Rusia și Uniunea Sovietică, deci prin urmare trebuie schimbată.

În noiembrie 2017, Parlamentul ucrainean a stabilit ziua de 25 decembrie ca sărbătoare oficială a Nașterii Domnului, deoarece în țară există aproximativ 800.000 de romano-catolici.

„25 decembrie nu înseamnă doar Crăciunul catolic ci, în general, Crăciunul tuturor creștinilor. În 1923, consiliul pan-ortodox de la Constantinopol a decis, ca creștinii ortodocși, să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, în conformitate cu mai precisul calendar gregorian. Toate țările, cu excepția celor care au fost sub influența Uniunii Sovietice, au fost de acord ”, se subliniază în petiție.

„Majoritatea Bisericilor Ortodoxe Locale sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Cu toate acestea, Ucraina rămâne în continuare în paradigma sovietică (acum – rusă), sărbătorind Crăciunul pe 7 ianuarie, odată cu „asupritoarea” Rusia”, continuă petiția.

Epifanie Dumenko, liderul schismaticei biserici ortodoxe ucrainene, a explicat anterior că poporul ucrainean ar trebui catehizat pentru a accepta în cele din urmă modificarea calendarului.

În consecință, activiștii au solicitat să înceapă Postul Nașterii Domnului pe 15 noiembrie și nu pe 28 noiembrie.

Potrivit site-ului eparhiei schismatice: „Vladyka Michael simpatizează cu această inițiativă și poate binecuvânta sărbătorirea slujbei de Crăciun pe 25 decembrie”, însă este de luat în vedere faptul că, cei care intenționează să sărbătorească pe 25 decembrie ar trebui să înceapă să postească pe 15 noiembrie.

În același timp, Vladyka a subliniat că binecuvântarea sa nu desființează sărbătorirea de pe 7 ianuarie.

traducere de Nușca

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Schismatici
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.