X

Frigiderul plin, unul dintre idolii societății de azi

Imagine similară

Lăcomia pântecelui este un păcat, unul din păcatele de moarte. Lacomii au ca deviză „Să mâncăm şi să bem, căci mâine vom muri” (Isaia 22, 13; I Corinteni 15, 32); în adânc ei sunt materialişti şi necredincioşi.

Un simbol al lăcomiei pântecelui este porcul, animalul murdar la care se referă şi Evanghelia (Luca 15, 15-16), care este lacom şi mănâncă continuu. Nu fi deci ca animalul; pune-ţi măsură. Lăcomia pântecelui are şi urmări sociale şi naţionale. Este una din cauzele pentru care nu se nasc copii, adică o cauză a problemei noastre demografice.

Să nu vi se pară ciudat; în anii copilăriei noastre pâinea era o turtă de mălai – o astfel de pâine mâncam în satul nostru. Familiile erau cu mulţi copii. Mama frământa şi cocea în propriul cuptor. Bunica noastră striga: „Copii, veniţi să mâncaţi!”. Punea pe masă pâinea de orz, făcea semnul crucii, o tăia ca pe anaforă şi spunea: „Fiţi atenţi, copiii mei, să nu cadă pe jos nici o firimitură; fiecare firimitură este Hristos… Şi mâncau sărmanii copii pâinea de orz cu ceapă şi măsline şi erau foarte sănătoşi, cu obrajii ca macii. N-o spun eu, o spun cei care cercetează lucrurile; cât mănâncă acum un copil, mâncau înainte cinci. De aceea, acest unul îşi are creierul la frigider.

Ne vorbeşte Părintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani – Predici ale Mitropolitului de Florina, Părintele Augustin Kandiotis, vol. XIII, Editura Metamorfosi, 2013, p. 59

Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

9 comentarii

 1. F. f. f. bună această intervenție ! Aceasta este, în realitate, una din probleme majore ale lumii așa zis civilizate. Este, în același timp și o cauză, și un efect. Ar trebui adusă în atenție cât se poate de des. În ceea ce ne privește pe noi, românii, degeaba vorbim de post, atât timp cât avem frigiderele ca cel imagine. Lângă frigider, merg foarte bine imagini din super sau hypermarketuri, cu standurile de la carne și mezeluri, imagini pe care le consider apocaliptice.

  1. Problema principală este aruncatul mâncării! Apoi este obezitatea cauzată tocmai de alimentația ieftină, plină de zahăr, făină și ulei! Trebuie înțeles că problemele grave de greutate sunt cauzate în primul rând de zahăr, apoi de făina albă! Iar grăsimile animale nu sunt atât de periculoase precum se crede! Pe vremuri cele mai dăunătoare alimente erau cele animale, însă acum sunt pe departe cele mai periculose unele alimente vegetale, dar pline de tâmpenii, a se vedea cazul unt versus margarină sau multe dintre alimentele „de post”! Dacă mănânci puțin, dar ieftin, cum ar fi pâinea albă, în zilele noastre te îmbolnăvești!

    1. Altădată oricum nu mâncau la fel de mult ca acum, deci mai puține calorii! Nu își permiteau oamenii altceva, de acolo obieceiul (în zilele noastre prost) de a mânca orice cu pâine! Mai făceau și muncă fizică pe vremuri, acum suntem în mare parte sedentari! Pâinea albă are ca alternativă pâinea neagră doar pentru oamenii cu greutate normală și fără diabet. Pentru ceilalți există varianta fără pâine! Pentru cei cu obezitate, grăsimea, fie ea și animală, este mult mai sănătoasă decât pâinea! Alimente rafinate ucid! Zahărul, făina albă, uleiul și nu numai!

 2. Numarul copiilor si adolescentilor obezi a crescut de zece ori in intreaga lume in ultimele patru decenii
  Dintre tarile bogate, Statele Unite sunt pe primul loc la obezitate in randul copiilor, cu circa 20%. In Europa Occidentala, nivelurile de obezitate infantila variaza intre sapte si zece la suta.
  http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/obezitate/numarul-copiilor-si-adolescentilor-obezi-a-crescut-de-10-ori-in-ultimii-40-de-ani-1484685

  Trebuie sa facem eforturi sa prindem din urma farul democratiei multiculturale de peste ocean: Aproape 40% dintre adulti si 19% dintre copii si adolescenti sunt obezi in SUA. Cea mai mare rata a obezitatii, de 47%, e in randul hispanicilor. Acestia sunt urmati de populatia de culoare, 46,8%. La polul opus sunt cei cu origini asiatice, cu un procent al obezitatii de 12,7%.
  http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/ingrasare/numar-record-de-obezi-in-sua-si-trendul-nu-pare-sa-se-schimbe-1484967

  1. Să nu uităm și de extrema opusă! Anorexia este chiar mai periculoasă decât obezitatea! Iar aceasta a ajuns să fie tot mai des întâlnită, mai ales printre femei! Trebuie să mâncăm cât trebuie, nici prea mult, dar nici prea puțin! Altfel ne îmbolnăvim, indiferent de extremă!

 3. Cumpanasu are garda de corp si masina de la Ministerul de Interne
  „S-a incercat initial propunerea ca Politia sa faca acest lucru, insa am refuzat categoric, pt ca efectiv nu mai am incredere in aceasta institutie. Motiv pt care s-a recurs la Jandarmerie”
  „Sper ca aceasta batalie sa o castig cat mai repede pt a ma putea intoarce la viata mea obisnuita si linistita de dinainte si sa nu ma gandesc in permanenta la securitatea copiilor mei. Nu este placut sa te uiti peste umar insa batalia cu clanurile mafiote nu este o batalie cu o manastire de maici”
  http://www.ziare.com/stiri/crima/alexandru-cumpanasu-are-garda-de-corp-si-masina-de-la-ministerul-de-interne-1575131

 4. Nu frigiderul plin e sursa obezitatii, ci mincarea de proasta calitate a celor cu venituri mici si frustrati,a maselor.

  Frigiderele pline excesiv sint ale bogatilor si sint pentru degustari si pofte, din care cantitate jumatate ajunge la gunoi. OBEZITATEA este consecinta nemultumirii unei vieti lipsita de consistenta si sens, cum e viata de azi a majoritatii populatiei inregimentata in servicii care azi sint si mine nu mai sint, trind doar intr-un stres, ca vine criza, si trebuie platit rata la banca. .Bogatii nu sint grasi desi ei consuma cele mai sofisticate si de calitate preparate, si in cantitatile dorite, invatind in final ca e musai necesar sa se si miste in salile de sport proprii sau institutionalizate.
  Sigur, azitazi se maninca diversificat, si culmea e ca diavolul a inspirat fabricarea acestei diversitati de care am devenit dependeti, si in momentul disparitiei apare frustrarea si astfel umplem frigiderulpina la refuz, ca „SA FIE, PENTRU CA OI AVEA POFTA! „. Pentru ca omul s-a indepartat de” ADEVAR „.
  ” Cine nu munceste cu mina, sa nu manince”.
  Cei care muncesc cu mina INTELEPT sint si cei sanatosi, pentru ca hrana devine UN ELIXIR, nu o patima a diversitatii. Lacomia individului, pofta lui fricoasa a dus la exploatarea unora de catre altii, si asfel cei bogati sa fie lipsiti de grija hranei, ci doar sa o deguste sofisticat, oricit si oricind, iar cei multi, sa fie stresati ca poate miine nu va mai fi…..
  Culmea e ca OMUL MUNCITOR CU MINA are o pofta sanatoasa de mincare si de viata care ajuta organismul sa functioneze la parametrii normali. Cei care inca mai au gospodarii adevarate la tara cu toate animalele necesare unei vietii Imbelsugate(cai, vaci, porci, oi, capre, pasari) si care au ramas fideli conceptiilor sanatoase taranesti si doar se autogospodaresc, fara a avea o ferma pentru comercializare, sint OAMENII FERICITI ai umanitatii in timpul de azi, care sigur sint si credinciosi ortodocsi autentici avind smerenia in singe. Acestia sint oamenii de pe linga muntii patriei(sibienii, vilcenii, etc. ) , NICIUNUL GRAS, desi produc in cantitati arhisuficiente pentru consumul necesar, pentru ca muncesc pentru ele in gospodaria proprie, un belsug alimentar consistent si sanatos (carne, lapte, brinza, oua, fructe, legume, fainoase si malai).
  Daca s-ar hotarii sa nu-si trimita odraslele in scoala sistemului satanist, si sa-i invete doar INDEMINARILE GOSPODARESTI, si-ar asigura si mintuirea din belsug, nu doar traiul vietii pe pamint.

 5. si saracia crunta si nevoluntara in care se afla multi romani este o ispita si un idol

  LENEA E UN PACAT LA FEL DE MARE CA LACOMIA

  cati nu si-au pierdut sufletele si credinta in Domnul picand in deznadejde?
  au trecut la ereticii mergeti prin unele sate din Moldova (la noi nu la vecini) sau alte regiuni nu mai zic Transilvania
  si vedeti acolo „credinciosi”

  Fiecare sa-si stie limitele si dreapta masura sa faca pasi mici in directia cumpatarii cu intelepciune

  Daca din trufie tii post sau mandria e cauza si motivatia schimbarii e egal cu zero

  Saracia asumata VOLUNTARA e ceva care ptr multi e imposibil la nivelul de pregatire duhovniceasca care il au

  Cei mai multi romani sunt in saracie din neputinta nu in mod voit urmarind desavarsirea sufletului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.