X

Guvernul bulgar a “legat de glie” absolvenții de medicină, prin ordonanță de urgență

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul Bulgariei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care toti absolventii facultatilor de medicina care au beneficiat pe timpul studiilor de bani de la buget sunt obligati sa ramana timp de trei ani in tara dupa absolvire si sa lucreze in spitale desemnate de Ministerul Sanatatii.

Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data de 23 iulie, scrie Info Sud-Est.

Reamintim ca si ministrul roman de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat public ca intentioneaza sa ia astfel de masuri de restrictionare a circulatiei fortei de munca peste hotare, ideea fiind puternic contestata de asociatiile de studenti, de partidele de Opozitie si de cei care cunosc legislatia Uniunii Europene.

Intr-o lume care devine globala, mai deschisa spre Europa, spre toata planeta, ideea ca ai putea sa le spui tinerilor sa ramana legati de glie arata cat de in urma am ramas noi ca societate. E o aberatie“, a declarat presedintele USR, Dan Barna, iar studentii au acuzat ca in loc sa le creeze conditii de munca decenta in tara, Guvernul Dancila vrea sa le restrictioneze dreptul fundamental de a-si alege locul de munca.

In Bulgaria, insa, guvernul conservator condus de Boiko Borisov a luat deja decizia cu privire la medici, motivul fiind acelasi ca in Romania: deficitul foarte mare de specialisti, in special in mediul rural.

Sursa citata relateaza ca, initial, guvernul bulgar stabilise ca OUG sa prevada ca absolventii de medicina sa poata lucra in acelasi spital in care isi faceau specializarea, dar ulterior a decis stabilirea unei liste de unitati spitalicesti din toata tara, tinand cont de nevoi si prioritati.

Absolventii de medicina care pe timpul studiilor au beneficiat de banii statului (scolarizare, burse, stagii de pregatire) vor trebui sa profeseze dupa terminarea facultatii timp de cel putin trei ani in spitalele special desemnate, urmand sa primeasca o subventie lunara de doua salarii minime pe economie (aproximativ 560 de euro) precum si plata contributiilor sociale aferente.

In plus, specialistii in medicina generala vor primi circa 650 de euro subventie lunara, conform relatarilor din presa bulgara.

OUG mai prevede ca cei care refuza sa respecte decizia Guvernului Borisov vor fi obligati sa returneze intregul cost al scolarizarii, calculandu-se unele deduceri doar pentru timpul efectiv lucrat conform ordonantei de urgenta.

Dr Miroslav Angelov, care este in primul an la specializarea cardiologie, a declarat ca multi dintre tinerii medici vor alege sa renunte la banii primiti de la stat doar ca sa nu fie “repartizati” in provincie, relateaza BNT.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Bulgarii au guvern ,presedinte si patriarh ,nu o adunatura de loaze vanduta ca la Bucuresti.
    Sa mi se ierte,dar insasi populatia[nu popor] romaneasca e o adunatura de la fel de loaze.Un popor cu scaun la cap nu si-ar fi pus in frunte un asa hal de conducatori,care mai de care mai analbet,si nu ar fi bagat in parlament cloaca de cocalari,fara deosebire de partid.La asa populatie,asa conducatori.Bravo,Bulgaria ,oricum esti mult mai respectata in Europa decat tara noastra trista.

    1. La noi poporul e subminat de straini de alogeni care si-au insusit nume de români sau chiar in ultima vreme se afiseaza cu numele lor reale dupa ce s-au instalat indeajuns de solid sa nu mai poata fi deranjati.

  2. Aha, deci populaţia este proastă, iar tu eşti deştept. Tu observi de sus şi dai sentinţe. Ce noroc pe populaţia noastră să aibă unul ca tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button