Secretarul american de Stat, Mike Pompeo a făcut anunţul pentru cotidianul ecuadorian, El Universo, transmite RFI.
“Statele Unite au făcut deja cererea de extrădare iar Julian Assange va fi extrădat pentru a fi judecat“, a explicat responsabilul american dar fără să dea prea multe detalii. El crede că “acest om ce a reprezentat un risc pentru lume şi a pus în pericol soldaţi americani trebuie sancţionat de justiţie”.
Secretarul american de Stat s-a întâlnit în week-end cu preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno.
În urmă cu o săptămână, ministrul britanic de Stat, Alan Duncan asigura de partea sa, cu ocazia unei vizite în Ecuador, că Julian Assange nu va fi extrădat către o ţară în care riscă pedeapsa cu moartea.
Justiţia federală americană autorizează pedeapsa cu moartea în caz de spionaj, după cum informează site-ul Death Penalty Information Center.
Însă, audierea cererii formulate de Statele Unite privind extrădarea lui Assange, acuzat de spionaj, este programată să aibă loc de abia la finele lui februarie 2020, în Marea Britanie.
Statele Unite au reţinut 18 capete de acuzare împotriva lui Julian Assange iar cumulul eventualelor pedepse se ridică la 175 de ani de închisoare. Cea mai mare parte a acuzaţiilor are legătură cu difuzarea de informaţii clasate prin Wikileaks, care, în 2010 a publicat sute de mii de documente militare şi diplomatice. Unele dintre ele vizau activităţi militare americane în Irak şi Afganistan.
Refugiat de aproape şapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra, unde beneficia de azil politic, Julian Assange a fost extras pe 11 aprilie de poliţia britanică şi încarcerat într-o închisoare în care sunt deţinute persoane acuzate de forţele antitero de acte criminale. Presa locală a calificat închisoarea ca fiind versiunea britanică a Guantanamo.
Julian Assange a trăit în ambasadă între 2012 şi 2019, practic până în momentul în care preşedintele Lenin Moreno a decis să îi retragă cetăţenia ecuadoriană, obţinută cu un an înainte iar astfel Assange nu mai beneficia de dreptul de azil. Poliţia britanică a intrat în ambasadă pentru a-l reţine iar Statele Unite au cerut imediat extrădarea sa. În mai a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru că a încălcat condiţiile în care fusese eliberat provizoriu.
În aprilie, guvernul ecuadorian afirma că a primit garanţii scrise, din partea Londrei, că Assange nu va fi extrădat către o ţară în care ar putea fi torturat ori condamnat la pedeapsa capitală.
„În aprilie, guvernul ecuadorian afirma că a primit garanţii scrise, din partea Londrei, că Assange nu va fi extrădat către o ţară în care ar putea fi torturat ori condamnat la pedeapsa capitală.” – si ce daca?
Normal că l-au extrădat…