X

Tribunalul Bucureşti: Biserica Ortodoxă nu mai poate comercializa produse cu marca Arsenie Boca

Decizia pronunțată joi, 11 iulie, poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

arsenie boca

Biserica a pierdut procesul pentru folosirea numelui şi chipului părintelui Arsenie Boca pe obiecte comercializate la magazinele bisericeşti. Firma care a înregistrat marca „Arsenie Boca” a avut câștig de cauză la Tribunalul Bucureşti. Decizia pronunţată joi, 11 iulie, poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Context:

În mai 2018, Daniel Gheorghe, deținător al mărcii „Părintele Arsenie Boca” pe teritoriul României, a înștiințat mai multe societăți comerciale, inclusiv magazinele cultelor religioase, dar și Mănăstirea Prislop, să nu mai comercializeze obiecte care utilizează imaginea fostului stareț fără licență.

Marca „Părintele Arsenie Boca” a fost înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală în cursul anului 2017, de către o companie englezească, Daniel Gheorghe fiind singurul care deține licență pentru utilizarea mărcii pe teritoriul României. Toate produsele cu însemnele mărcii industriale vândute în România sunt neconforme.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, reacţiona la momentul respectiv:

„În legătura cu anormala înregistrare a unei mărci cu numele «Arsenie Boca» de către o persoană privată din România, Patriarhia Română anunţă ca Arhiepiscopia Bucureştilor a luat atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate. Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său.

Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică. În măsura în care persoana vizată va continua să se folosească de acest nume prin marca menţionată, Patriarhia Română, prin Episcopia Devei şi Hunedoarei, sub jurisdicţia căreia funcţionează mănăstirea Prislop, unde se afla şi mormântul părintelui Arsenie Boca, va face toate demersurile necesare din punct de vedere legal pentru a aşeza lucrurile în firescul lor.”

Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

36 comentarii

 1. Niște legi tâmpite și niște bandiți. Credeam că indivizi ”scrofuloși” la datorie se găsesc numai printre procurori. Dar (vezi cazul Sorina), există procurori care vor să îndrepte lucrurile, dar n-au cu cine.
  Cum ar fi să înregistreze cineva numele Sfântului Gheorghe? E o aberație, și dacă legile lasă astfel de portițe deschise, înseamnă că sunt niște legi tâmpite.

 2. Ionut, asta era si ideea, prin inregistrarea acestei marci practic se incearca fortarea canonizarii parintelui. Marca „Sf Gheorghe” nu o pot inregistra deoarece ca sfant apartine bor. Parintele Arsenie nu a dorit sa fie canonizat, decat dupa a doua venire a domnului Isus, si cred ca trebuie sa ii respectam dorinta. Daca oamenii sunt familiari cu viata lui, vor intelege ca parintele ar fi stiut cel mai bine ce trebuie facut. Nu si-ar fi dorit ceva ce nu ne-ar face noua bine, sau lui.

  1. Isus e numai la protestanți și neoprotestanți.
   La ortodocși e Iisus.
   După a doua venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos nu se va mai face nici o canonizare. Va fi sfârșitul lumii acesteia. Citește Apocalipsa capitolul 21.

  2. ”Marca „Sf Gheorghe” nu o pot inregistra deoarece ca sfant apartine bor.”

   Nu va suparati, dar asta este cea mai mare aberatie! Cum sa apartina BOR? Apartine Ortodoxiei. Sfantul Gheorghe nu a trait pe teritoriul Romaniei, fiindca era grec capadocian in armata romana. Si nici B.O. Greaca n-a venit niciodata cu pretentia ca e o marca a acesteia! De altfel pe vremea Sfantului Gheorghe nu exista nici o structura organizata cu numele BOR sau BO Gr din care Sfantul Gheorghe sa fi facut parte! Nu va dati seama ce scandal ar fi daca BOR si l-ar aroga pe Sfantul Gheorghe ca marca proprie prin tribunale? Ce ar zice toti ceilalti din lumea ortodoxa?! Si ce implicatii practice ar avea asa ceva? De pilda numai BOR ar avea dreptul sa comercializeze icoane cu Sf Gheorghe sau chiar sa il treaca in calendar iar BO Greaca, Sarba, Rusa, Georgiana, dar si organizatii mirenesti, nu!
   Dar in cazul Boca, da, asa este, apartine BOR fiindca a fost ”bor-ist” deplin ca sa zic asa si nici nu-l revendica nimeni altcineva din lumea ortodoxa.

   Nici despre Sfantul Stefan cel Mare nu se poate spune ca apartine BOR, chiar daca a fost canonizat de BOR, fiindca pe vremea acestuia nu exista structura organizatorica BOR; ca atare este un sfant care apartine patrimoniului Ortodoxiei Universale si este si revendicat ca atare si de catre ceilalti ortodocsi chiar daca a fost canonizat doar de BOR.
   Daca reducem cele ale Ortodoxiei sau cele duhovnicesti la judecati lumesti prin tribunale unde ajungem?

 3. pai probabil se va purcede la canonizarea lui, dupa cum zicea odata Becali, ca sa se situeze pe un cu totul alt plan si sa nu mai conteze „marca inregistrata” deloc, poate si din alte motive ale Patriarhiei ..

 4. https://ortodoxinfo.ro/2018/06/23/de-ce-este-ilegala-confiscarea-integrala-a-marcii-arsenie-boca/

  Am scris asta mai demult.

  Ma asteptam la prostie din partea Curtii din Bucuresti pentru ca Judecatorii romani nu se pricep deloc la legi de copyright sau europene de copyright.

  Nu poate fi contactat cineva de la BOR sa se arate ca pe ce au domnii din „”Marea”” Britanie copyright este foarte limitat. Si nu se pot interzice decat o „gravura” si un fel de logo de firma de paine.

  Pot sa mai scriu daca se vrea.

  Toate copyrighturile sunt pe site-ul european, nu inteleg BOR de ce nu se uita.

  1. Domnii de la Tavistock Institute si sucursalele lui, precum Cambridge Analytica, din Marea Britanie, au o vasta experienta in manipularea psihologica a populatiei si ataca cu precadere personalitatile si reperelele natiunilor, prin distrugerea sistemelor de invatamant, promovarea unor mentalitati deviante, gen LGBT, prin „cultura corporatista” din multinationale, dar si prin metode ca cea de fata.

   The Institute was founded by a group of key figures from the Tavistock Clinic and British Army psychiatry.
   One of the most influential figures to emerge from the Institute was the psychoanalyst Isabel Menzies Lyth. Her seminal paper ‘A case study in the functioning of social systems as a defence against anxiety’ (1959) inspired a whole branch of organisational theory emphasizing unconscious forces that shape organizational life. A.K. Rice did considerable work on problems of management, increasing productivity at one factory by 300%. Eric Miller became director of the Group Relation Program in 1969, and in this function he later developed the design of the Nazareth-Conferences.
   The Tavistock Institute became known as a major proponent in Britain for psychoanalysis and the psychodynamic theories of Sigmund Freud and his followers.
   The Tavistock Institute is associated with conspiracy theories, the most common of which associate it with the Beatles and the Rolling Stones. Two books focusing on this are The Tavistock Institute of Human Relations: Shaping the Moral, Spiritual, Cultural and Political (2006) by John Coleman and Tavistock Institute: Social Engineering the Masses (2015) by Daniel Estulin.

   The Rough Guide to Conspiracy Theories notes that the Tavistock Institute has been named by some conspiracy theorists in their worldviews, including having a part in „The most extravagant anti-Illuminati conspiracy theory” of John Coleman „known as [the] ‘Aquarian Conspiracy’. This totalitarian agenda culminates in the Illuminati ‘taking control of education in America with the intent and purpose of utterly and completely destroying it.'” By „‘means of rock music and drugs to rebel against the status quo, thus undermining and eventually destroying the family unit’.” The Huffington Post also mentioned this idea „from popular conspiracy theorist Dr John Coleman”, saying that „The Tavistock Institute is a publicly known British charity founded in 1947, but conspiracy theorists believe the Institute’s real purpose is to similarly engineer the world’s culture.” The Post looks at Coleman’s claim that the popularity of the Beatles was an Illuminati plot to advance the „Aquarian Conspiracy”.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Tavistock_Institute

   1. Institutul Tavistock din Londra este centrul mondial de control al mintii si emotiilor oamenilor de pe aceasta Planeta !
    Tavistock a fost instituţia care s-a ascuns în spatele culturii drogurilor şi a mişcării populare hippie din anii 60, cu susţinerea unei operaţii CIA (şi deci a Frăţiei), care a pus la dispoziţia tuturor drogul de sinteză numit LSD. Aceşti oameni caută în permanenţă tehnici din ce în ce mai puternice pentru a supune rasa umană unei servituţi cât mai depline. Aldous Huxley, un agent Tavistock şi „guru” al „revoluţiei” din anii 60, a revelat care este agenda instituţiei la o conferinţă pe care a ţinut-o la Şcoala de Medicină din California, în anul 1961. Iată ce a spus el: „În generaţia următoare va apărea o metodă farmaceutică ce le va permite oamenilor să îşi iubească servitutea şi să accepte dictatura fără lacrimi, ca să mă exprim astfel. Ea va da naştere unui fel de lagăr de concentrare fără suferinţă, care va permite reducerea libertăţilor oamenilor fără ca aceştia să se plângă. Dimpotrivă, ei se vor bucura, căci orice dorinţă de a se revolta le va fi înlăturată prin metode de spălare a creierului, propagandă şi tehnici farmaceutice. Aceasta va fi probabil revoluţia finală.”
    https://searchnewsglobal.wordpress.com/2015/02/26/institutul-tavistock-din-londra-este-centrul-mondial-de-control-al-mintii-si-emotiilor-oamenilor-de-pe-aceasta-planeta/

    VIDEO – Tavistock – Cel mai bine păstrat secret în America
    https://www.newsbuzau.ro/cultura-media/misterele-buzaului/adevaruri-interzise/35893-video-tavistock-cel-mai-bine-pastrat-secret-in-america-masoni-iluminati-manipulare-spalare-a-creierului-noua-ordine-mondial

 5. Iata cum „justitea” independenta patronata si avizata de ambasadele occidentale, face „dreptate” !
  Dupa condamnari politice cu…”racoare” pentru cei care se ridica impotriva multinationalelor si corporatiilor occidentale, dupa ce decide vanzarea de copii ca pe o marfa platita cu 30000 de dolari, iata ca „justitea” ambasadelor ataca si  Biserica Ortodoxa, temelia neamului, Maica neamului nostru dupa cum spunea marele patriot martir bationalist Mihai Eminescu, asasinat de alogeni pentru indrazneala sa de a spune Adevarul !!!
  Si noi dormim….tacem…santem indiferenti…
  pana cand atata nedreptate…pana cand atata sfidare batjocora minciuna viclenie si manipulare din partea alogenilor care au ocupat toate institutiile statului ca lupii la oi !!!???
  Ridica-te Gheorghe !
  Ridica-te Ioane !

 6. Sa fi confiscat numele Zian Boca. Acelasi om, alta umanitate.
  Arsenie este doar pentru alta folosinta, iesita din cadrul vietii „de lume”, cat a fost…. ca a renuntat.
  Este incorect sa-l numesti Arsenie dupa ce nu mai fost in Manastire, chiar refuzand intoarcerea cand a fost chemat, sa intrerupa ruperea fortata a legamantului monahal.

 7. Pe mine nu mă mai miră NIMIC!
  O să fie și mai rău…or să meargă din greșeală-n greșeală, din abuz în abuz, fără pic de discernământ!
  Structurilii sunt legate de mâini și de picioare!
  SCAPĂ CINE POATE!

  1. Tu zici ca este. Altii ca nu este. Dumnezeu stie.

   Pana nu se va analiza situatia intr-o comisie de canoninare corecta care sa se aplece asupra intregii vieti (mai ales asupra ultimei parti) luand in considerare si „moastele” impreuna cu o detaliata cercetare a relatarilor despre „minunile” savarsite nu avem de unde sti care este situatia. Ramane la evlavia fiecaruia.

   1. Ce COMISIE mai visezi, Andrei?
    Dintre CINE formată?
    Dintre episcopii apostați, cretani, CMB-ști?
    Păi ăia deja s-au dat pe partea ailaltă!
    Se supun Antihristului, care NU suporta sfințenia!

    Am citit/vizionat inclusiv audio, mărturiile multora…ESTE SFÂNT!
    Eventuala ”comisie” ar fi formată precum cea/cele din Parlamentul rușinii românești care, numai pentru români nu voteză!
    Să îndrăznească să mă contrazică vreun berbec de parlamentar!

   2. Bine zis. Ar trebui cercetat ce au oamenii cestia de spus pe site-ul asta, inainte de a capata vreo certitudine ca este sfant:

    https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/grozaviile-neasemanate-de-la-draganescu-si-viata-parintelui-arsenie-boca-in-lumina-sfintilor-parinti/

    De remarcat ca site-ul este tinut de credinciosi ortodocsi (si preoti si mireni) si analiza la care este supus parintele cu faptele vietii sale se bazeaza pe insesi marturiile aduse in favoarea lui de catre cei ce au evlavie la el.

    Dupa cum spunea odinioara cineva pe a carui judecata am constatat pana acum ca se poate pune temeinica baza: cum de se face ca toti ceilalti marii nostri duhovnici – Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Adrian Fageteanu, Ilie Cleopa s.a.m.d – nu au lasat in urma sambure de zazanie, de polemica precum nici naluciri de picturi stalcite asa-zis bisericesti cu figurine stranii si fantomatice presarate in decor (si cu mare rang de sfintenie pentru onor. francisc de assissi)?

    1. Nu va mai exista vre-o comisie corecta si ortotoxa niciodata. Cred ca Andrei stie asta foarte bine. Aduce bani, deci nu va conta ca este sau nu sfant.

     „mai suntem si oleaca prudenti” De remarcat cine sunt acei „credinciosi ortodocsi” Care se contrazic singuri pe siteul adevaru888 si ce atitudine au in prezent fata de creta. Ce sa mai zic de obiectivitate si discernamant.
     Iar motive de zazanie au gasit unii si la marii duhovnici, acum depinde cine-si pleaca urechile la acuze.

   1. Crezi că dacă tot bați toba cu ne-sfințenia, eu o să pun botul la agresivitatea, tupeul tău și o să mă conformez?!
    Ești sărit/ă de pe fix!
    Pr.Arsenie BOCA este SFÂNT…spre ciuda ta și-a posedaților care aruncă vorbe nesocotite!
    I-ați pastilele!

 8. Cine sa faca”analiza”?! Rechinul din deal cu acoliții?! Pai și-ar da cu firma în cap! Și sfinții închisorilor…

  1. Parintele Iustin Parvu spunea ca nu este sfant. Am cerut parerea ucenicilor parintelui de la Petru Voda.
   E un personaj controversat ,un fenomen de exaltare. Parca am fi la penticostali.

   1. Nu mai bate campii comparand romanii care cred in Arsenie Boca ca intr-un sfant cu penticostalii, care se tavalesc pe jos si „vorbesc in limbi” fiind de fapt posedati de demoni.
    Oculta mondiala este foarte deranjata de acest reper unic care a ajuns sa fie Arsenie Boca, care desi a fost persecutat si denigrat in timpul vietii a ajuns un adevarat simbol national dupa moarte. Slugile lui satan, care au divizat si fragmentat societatea, nu pot suporta un reper in jurul caruia sa se adune lumea.

 9. Pai in general nu se mai comercializeaza de la primul proces. Unele biserici din Bucuresti vindeau „icoane” cu Arsenie Boca, de fapt niste imagini cu el si acum nu mai se face acest lucru. Eu nu am cumparat acele „icoane” deoarece nu erau icoane reprezentand o stare de beatitudine ci niste imagini ale lui din viata si oarecum nefericit.
  Cand i-am citit din scrieri il simteam aproape si suparat pe cultul din jurul lui si cand i-am.ascultat „acatistul” pe youtube am simtit o.respingere totala din partea lui fata de acatist si am decis sa nu il mai deranjez.pe parintele Arsenie. Avem sfinti mari fara tagada chiar de la inceput. Sfintii Desertului, Sfintii Mari Mucenici, Sfintii Parinti ai Bisericii, Sfintii Apostoli. Noi avem.nevoie de ajutorul.si iluminarea lor, nu invers.
  Nu este nimic din ce e in lume azi si ei.sa nu stie. Ne pot ajuta si ghida cu orice problema.

  1. „Rugați-vă la sfinții români și la cei din temnițele comuniste și vă veți vindeca, pentru că ei sunt sfinții noștri și așteaptă să le cerem rugăciunile, iar ceilalți sfinți nu vor să ne ajute pentru că noi desconsiderăm pe proprii noștri sfinți români”.
   (Arhim. Justin Pârvu)

 10. Cu adeevărat un sfânt al neamului și nu numai.
  Am simțit-o chiar pe pielea mea,și nu numai odată,aș putea scrie un roman cu toate cele întâmplate la Prislop,Sâmbăta,Drăgănescu,satul Semlac(Arad) unde icoana Sfântului părinte Arsenie BOCA a izvorât zeci de litri de Mir,icoană ce se află la o familie de creștini ortodocși.
  Părintele se află în tot locul, multă evlavie au La Sființia Sa și cei din dreapta Tisei(Ucraina)cu ,care eu am vorbit și m-am întâlnit.
  Dacă este cineva care poate traduce în limba ucrainiană ce este pe YouTube cu părintele vă spun sincer că și-ar face mare pomană.
  Vreau multe biserici și mănăstiri să afle despre Sfântul.
  0745662546 este nr. meu.
  Doamne miluiește.

 11. Despre Sfântul Păr.Arsenie BOCA această ,,media” nu spune tot și nici despre Icoana de la Semlac unde am fost eu cu familia.

  1. A murit martir, chinuit cumplit de securitatea comunista, dar cum sa se afle adevarul daca cei implicati mai traiesc?
   Si au dat foc la dosare…
   Iar noi ortodocsii suntem divizati, unii pentru, altii contra Părintelui Arsenie.
   Chiar parinti duhovnici mari: P. Arsenie Papacioc, P. Ioanichie Balan erau contra, iar P. Justin -pentru.
   Dar e normal sa fie asa, de vreme ce si Sf. Chiril al Alexandriei a fost contra Sf. Ioan Gura de Aur, dar pana la un moment cand a avut vedenie cu Maica Domnului, apoi s-a schimbat si l-a cinstit mult pe Sf. Ioan, facand astfel roade vrednice de pocainta pt. greseala dinainte.
   P. Justin, zicea undeva, ca daca il judecam pe P. Arsenie la trecut si nu viata sa in ansamblu, putem gresi.

 12. Discutia cu copyrightul.este jignitoare la adresa credintei crestine. Sfintii nu sunt proprietatea Bisericii, Sfinti sunt Sfinti. Ce mai lipseste? Taxa pe Sfinti (ca daca ai proprietate dai si taxa)? Biserica ar trebui sa explice ca un Sfant nu este o.proprietate si este hula la adresa Sfantului Duh intreaga discutie legata numai de bani.
  Nefericitul.care a deschis discutia asta cum ca ar avea marca inregistrata „Arsenie Boca” este inspirat de diavol, este o unealta. Sufletul lui plange si nu il ajuta BOR deloc continuand discutia.
  Acum pe Maica Domnului cine o are in proprietate? Dar pe Iisus Hristos? Genul.acesta de discutie cu stampila de proprietate intr-adevar pregateste pe Antihrist care va minti care are Sfanta Treime in proprietate si ne-o ofera prin…stampilare.
  Eu cred ca BOR a facut suficiente compromisuri in lume si este timpul sa se gandeasca si la zidirea nevazuta si sa se lase in mana Domnului. Ca Domnul este bun, El nu abandoneaza pe cel.care se recunoaste depasit si cere ajutor de la El.
  Parintele Constantin Necula spunea ca nu are nimeni vreo obiectie reala referitor la Parintele Arsenie Boca, nici din partea Institului Elie Wiesel nu ar fi. Dar nu spunea de ce se ezita.
  Am inteles din alte surse ca se ezita datorita faptului ca Parintele Boca ar fi studiat in ultima parte a vietii religiile estice (hinduism, buddhism) si le-ar fi gasit si valoare si nu exista dovada scrisa ca s-ar fi razgandit de ceeace a zis in acest sens. In „Cuvinte Vii” se vorbeste direct sub influenta religiilor estice si un cunoscut yoghin fiind numit chiar sfant de Parintele Boca.
  Acum se poate ca el.sa se fi razgandit in privat la duhovnicul lui. Daca este asa, singurul impediment la canonizare este acest show cu copyrightul desi showul n-ar trebui sa influenteze pe BOR in decizii de canonizare.

 13. Sf Ioan Gura de Aur-Comentariu la Ep catre Corinteni 1,Omilia 5

  Nici astăzi nu căutăm a vă convinge prin silogisme. si sofisme, ci numai prin sfintele scripturi, şi prin minunile de care vă vorbim, vă arătăm credinţă. Chiar şi aceia nu se con vingeau numai prin minuni, ci şi discutand şi vorbind, iară vorbele lor le făceau mai puternice, după cat se vede, nu atat tăriea şi agerimea celor vorbite, precat minunile şi mărturiile trase din vechile scripturi.
  ≪Dară cum, zici, atunci erau folositoare minunile, şi astăzi nu mai sunt≫? Să ne inchipuim o idee, — căci lupta mea pană acum este indreptată contra Elinului, — şi prin această inchipuire spun totul ce ar fi, — să ne
  inchipuim, zic, ideia — şi primească a crede necredinciosul măcar prin concesie la cele spuse — că de pildă Christos ar veni acum: şi cand, deci, ar veni Christos şi toţi ingerii impreună cu dansul, şi s’ar arătă că el este Dumnezeu, şi toate sunt supuse lui, oare n’ar crede şi Elinul? Dară este invederat că i s’ar inchină şi l-ar numi Dumnezeu, chiar de ar fi el de o mie de ori incăpăţinat. Că cine, — privind ceriurile deschise, şi pe dansul venind pe nori incunjurat de toată ceata puterilor de sus, şi riuri de foc trăgand după danşii, şi pe toţi cei de faţă tremurand de frică, — nu i s’ar inchină, şi nu-i va numi Dumnezeu? Dară oare, spune-mi: i se va socoti Elinului spre credinţă acea inchinare şi cunoaştere? Nici de cum. Şi de ce? Fiindcă aceasta, nu este credinţă, căci sila a făcut aceasta, şi infăţoşarea celor văzute, aşa că faptul nu este izvorit din voinţă, ci el a fost atras spre această cugetare prin măreţiea celor văzute. Prin urma,re, cu cat faptele petrecute (minunile), sunt mai invederate şi mai siluitoare, cu atat şi cele
  ale erediitţei se impuţinează şi se. micşurează. De aceia astăzi nu mai sunt minuni. Şi cum că aceasta este, ascultă-l ce-i spune lui Thoma: ‘Fericiţi’ cei Ce n’au văzut Si au crezut” (Ioan 20, 29). Aşa dară, cu cat
  minunea se va arătă mai invederată, mai lămurită, mai pe faţă, cu atat şi plata credinţei se micşurează. Astfeliu că de s’ar face şi astăzi minuni, acelaşi lucru s-ar intamplă. Cum că atunci nu-i vom mai şti prin credinţă,a arătat-o Pavel zicand: „Că prin credinţă umblăm, iară nu prin vedere“ (ii. cor. 5, 7). Deci, precum atunci nu ţi se va socoti ţie credinciosului faptul, pentrucă este văzut, tot aşa şi acum dacă s’ar face astfeliu de minuni ca in trecut. Cand noi primim cele ce prin raţionamente nu le putem afla deloc, atunci este credinţă. De aceia ne-a ameninţat şi cu gheena; dară ea nu se vede, fiindcă dacă s’ar vedea, acelaşi lucru s’ar intamplă iarăşi. Dealtmintrelea, dacă ai cere minuni, şi astăzi chiar ai putea să le vezi — deşi nu ca deacelea. De pildă ai putea să vezi miile de prorocii implinite in mii de imprejurări, intoarcerea lumei Ia credinţa creştinească, prefacerea obiceiurilor sălbatece, intinderea evlaviei, şi celelalte de acest feliu……………..
  Chiar dacă ar fi astăzi şi minuni, cine ar crede? Sau cine dintre etnici s-ar uită la. noi, cand răutatea s’a inmulţit aşa de tare ? Fiindcă mai vrednică de credinţă li se pare multora vieaţa noastră cea curată, decat semnele şi minunile, căci minunile, inaintea oamenilor răi şi neruşinaţi, vor deşteptă bănueli viclene, pe cand vieaţa curata va putea astupă chiar şi gura diavolului………………..

  Sf Ignatie Briancianinov-Despre vedenii duhuri si minuni

  De ce, spun unii, acum nu mai sunt semne ? Ascultaţi cu osebită luare-aminte răspunsul meu: fiindcă întrebarea pusă mie acum o aud de la mulţi, deseori, chiar mereu. De ce atunci toţi cei care primeau botezul începeau să vorbească în limbi, iar acum nu se mai întâmplă asta ?… De ce s-a luat acum de la oameni harul minunilor ? Dumnezeu
  face asta nu pentru a ne face necinste, ci chiar mai multă cinste dân-du-ne. Cum asta ? Am să vă lămuresc. Oamenii din acele vremuri erau mai săraci la minte, ca unii rupţi nu de mult de slujirea idolilor; mintea lor era groasă şi tâmpă, erau cufundaţi în materie şi se dăruiseră ei, nici prin gând nu le trecea că sunt si daruri nemateriale, nici nu ştiau ce înseamnă harul duhovnicesc, că totul se primeşte prin singură credinţa: din această pricină erau semne. Dintre darurile duhovniceşti, unele sunt nevăzute şi se primesc doar prin credinţă, altele sunt împreunate cu oarecare semn simţit, spre trezirea credinţei în cei necredincioşi.

  Din această pricină spune Pavel:
  Fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folos (I Corinteni XII, 7). Ca atare, eu de semne nu am nevoie. De ce ? Fiindcă m-am învăţat a crede harului Dumnezeiesc si fără semne. Cel necredincios are nevoie de dovadă;eu, însă, credincios fiind, nu am deloc nevoie nici de dovadă, nici de semne; chiar dacă nu vorbesc în limbi, ştiu că sunt curăţit de păcat. Cei de pe vremuri nu credeau până nu primeau semne. Semnele li se dădeau ca dovedire a credinţei pe care o primeau. Drept aceea, se dădeau semne nu celor credincioşi, ci necredincioşilor, ca să se facă credincioşi; aşa spune şi Apostolul Pavel: Semnele nu sunt pentru credincioşi, ci pentru necredincioşi (I Corinteni XIV)……….

  ………Pe cei pecetluiţi de cugetarea trupească, cei ce rămân cu încăpăţânare în ea, cei ce bolesc fără putinţă de tămăduire, Domnul îi părăseşte: îi lasă de capul lor, îi lasă pe mâna pierzării pe care au primit-o de voia lor şi de care se ţin de voia lor. Si lăsându-i, a plecat, întocmai: Cugetarea trupească moarte este (Romani VIII, 6). Este propriu celor morţi să nu îşi simtă starea de omorâre: este propriu cugetării trupeşti să nu priceapă şi să nu simtă pierzania omului. Din pricina neconştientizării pierzaniei sale, ea nu simte nevoia de înviere şi, pe temeiul conştiinţei mincinoase a faptului că trăieşte, a lepădat şi leapădă adevărata viaţă – pe Dumnezeu………………………..
  Mai ales Antihrist însuşi va izvorî minuni cu îmbelsugare, uimind şi satisfăcând prin ele cugetarea trupească şi neştiinţa: el le va da semnul din cer pe care acestea îl aşteaptă si de care însetează. Venirea lui, grăieşte sfântul Apostol Pavel, se va săvârşi prin lucrarea satanei, însoţită de tot felul de puteri si de semne si de minuni ale minciunii si întru toată amăgirea nedreptăţii întru cei pieritori: pentru că dragostea adevărului n-au primit, ca să se mântuiască (II Tesaloniceni II, 6,10). Neştiinţa şi cugetarea trupească, văzând acele minuni, nu vor sta câtuşi de puţin să chibzuiască: le vor primi fără întârziere, potrivit înrudirii duhului propriu cu duhul acelor minuni, potrivit orbirii lor,…………….

 14. Acultati ce zic Sfintii Parinti mai vechi,cei care deja sunt canonizati,recunoscuti,pe baza invataturilor lor ortodoxe 100%,precum Sf Ioan Gura de Aur,Sf Vasile cel Mare,Sf Ignatie Briancianinov si MULTI alti Sfinti,sunt mii de sfinti ,care ne-au lasat mii de scrieri si invataturi.Numai prin ei a vorbit DUHUL SFANT si asa nu ne putem rataci.In 2019 a cauta ,,sfinti” noi si mai ales dupa MINUNI MAGICE,e SINUCIDERE DUHOVNICEASCA,e IMENS riscul de a fi inselat.A NU CREDE IN VREO MINUNE SAU A NU ZICE NIMIC DE SFINTENIA UNUI OM ,inainte de a ne descoperi cu adevarat Dumnezeu,NU ESTE NICI UN PACAT,ci din contra …fericit cel ce crede fara sa fi vazut….,dar a te lasa asa de CONVINS, pe baza unor ,,minuni” ,care nu stii ce reprezinta si de la cine vin,stiind ca au fost pustnici si asceti care au fost inselati de diavoli,d’apoi noi TOTAL NEVREDNICII de pe net(ca aici N U ESTE DUHUL SFANT,asta-i clar100%)din 2019 e total LIPSA DE CREDINTA…..Minunile se fac ptr NECREDINCIOSI SI NU PTR CREDINCIOSI,dar ne-avand DISCERNAMANT ,datorita putinelor FAPTE DREPTE DE CREDINTA DREAPTA,ne putem insela.Nu mai credeti in toate inselarile,sub forma de minuni!Credinta noastra este CRESTINISM SI NU MINUNISM.Iertati-ma

 15. Trebuie vazut exact ce contine copyright-ul si ce interzice hotararea judecatoreasca – apropo, hotararea nu e definitiva, poate fi atacata. Daca copyright-ul interzice COMERCIALIZAREA, cine impiedica BOR sa DEA GRATUIT obiecte cu poza partintelui Boca? Hai sa nu ne agitam asa, oricum al-cu-coarne lucreaza de zor, n-are rost sa-l mai ajutam si noi!

 16. Am postat din nou comentariul împărțindu-l în patru părți separate, pentru ca fiecare să conțină mai puține link-uri. Nici acestea n-au fost aprobate. Îmi puteți spune vă rog care e motivul? Aștept un răspuns. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.