X

Moartea pacientului francez, simbolul luptei împotriva eutanasiei

A murit Vincent Lambert, bărbatul francez tetraplegic de mai bine de zece ani, devenit – în Franţa – un simbol al luptei împotriva eutanasiei, chiar şi atunci când nu este efectuată printr-o injecţie letală, ci prin suspendarea tratamentului şi a alimentaţiei. Ştirea morţii a fost dată de familie, joi dimineaţă. În urma ultimei decizii a tribunalului, începând de miercuri, 3 iulie a.c., medicii au suspendat tratamentul şi alimentaţia pacientului, transmite Radio Vatican.

Părinţii lui Vincent au acuzat autorităţile de uciderea unei persoane cu handicap dar care nu se afla în stare terminală, decizia întreruperii alimentării şi a hidratării fiind definită de ei drept eutanasie, act interzis în Franţa.

Suferinţa părinţilor lui Vincent, care au asistat la moartea programată a fiului lor, este şi mai acută în contextul criticilor şi al jignirilor care au redus afecţiunea lor de părinţi la două cuvinte descalificatoare: “catolici tradiţionalişti”.

«Să ne rugăm pentru bolnavii care sunt abandonaţi şi lăsaţi să moară. O societate este umană dacă tutelează viaţa, fiecare viaţă, de la început acesteia şi până la sfârşitul natural, fără a alege cine este mai mult sau mai puţin demn de a trăi. Medicii să slujească viaţa nu să o ia.» Acest tweet al papei Francisc, din 10 iulie a.c., a dus imediat cu gândul la Vincent Lambert –  asistentul medical francez de 42 de ani, cu tetraplegie în urma unui accident rutier, internat la Spitalul Universitar din Reims şi aflat în stare vegetativă (cu o stare de minimă conştiinţă) – căruia  i-a fost suspendată alimentarea şi hidratarea.

Declaraţia directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun

“Am aflat cu durere vestea morţii lui Vincent Lambert. Ne rugăm pentru ca Domnul să-l primească în Casa sa şi ne exprimăm apropierea faţă de cei dragi lui şi faţă de cei care, până în ultimul moment, s-au implicat pentru a-i acorda asistenţă cu iubire şi dăruire. Amintim şi repetăm ceea ce a spus Sfântul Părinte exprimându-se în legătură cu această dureroasă situaţie: Dumnezeu este unicul stăpân al vieţii de la începutul şi până la sfârşitul natural al vieţii şi este datoria noastră să o păzim întotdeauna şi să nu cedăm în faţa unei culturi a rebutului”. Astfel a declarat  joi, 11 iulie a.c., Alessandro Gisotti, directorul “ad interim”  al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în ziua trecerii la Casa Tatălui a pacientului francez Vincent Lambert.

La final, Franţa a decis să nu ia în consideraţie apelul Comitetului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care a cerut un timp de şase luni în vederea examinării cazului pacientului Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi – care a fost a fost ratificată de Franţa, fără a fi însă obligatorie pentru Statul francez – la articolul 25 afirmă necesitatea de “a lua toate măsurile adecvate pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de sănătate care acordă atenție problemelor specifice de gen, inclusiv refacerea stării de sănătate”.

Categorii
Eutanasie
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

 1. Acum se vede cât valorează o viata în Franta (sau.. UE). Asta inteleg ei prin liberte, egalite, fraternite.

 2. Dumnezeu sa-l ierte!
  Fiti atenti ca aici nu este un act asumat de eutanasiere, adica injectia letala, ci omul a fost lasat sa moara.
  Similar si in crucificare oamenii nu erau omorati direct ci erau lasati sa moara. Morala imoralului este ca o crima nu ar fi avut loc, lasandu-se toate in voia destinului. Logica perversa si fricoasa pana la jeg deoarece cei care actioneaza dau dovada ca stiu ca este rau ce fac ei dar incearca sa isi ascunda INTENTIA de a face rau. Astfel nespunand nimic fatis Vrajmasul nu ii poate acuza, dar Domnul Puterilor stie inima oamenilor ca El i-a cladit.
  Unde se pot ascunde?
  Aici e iluzia oamenilor mistici dar oportunisti si cu intentii rele. Ca pot pacali pe Dumnezeu. Nu ai cum.
  O situatie trista mai ales pentru cei care luat nondecizia de a nu mai hrani pe pacient desi acesta parea interesat de viata din ce am vazut, si de a lasa…sa se intample de parca asta ii disculpa. Dumnezeu sa ii ierte si pe ei…daca voieste……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.