Următoarea stație: FOAMETEA. Lovind China, pesta porcină devine cea mai mare epidemie la animale din toate timpurile

Author:
Pesta porcină africană a ajuns în China, casa a jumătate din porcii din întreaga lume. Tommy Lee Walker / Shutterstock

Un virus mortal pentru porci, numit senzațional ”Ebola porcului”, se răspândește necontrolat de-a lungul unor zone uriașe ale lumii, devenind cea mai mare epidemie la animale, pe care a avut-o planeta vreodată.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Focarele de pestă porcină africană au apărut recent în fermele de porci din toată China, Hong Kong, Coreea de Nord, Mongolia și Vietnam. Au existat, de asemenea, rapoarte privind porci mistreți infectați în unele părți din Europa de Est și Centrală.

Până la 200 de milioane de porci sunt în prezent infectați, potrivit analistului de piață Rabobank, în timp ce alte milioane de exemplare sunt sacrificate, într-o încercare de a contracara situația. Cu toate acestea, se pare că problema nu va fi rezolvată pentru următorii ani.

”Acesta este cel mai mare focar de boală la animale, pe care l-am avut vreodată pe planetă”, a declarat pentru Guardian Dirk Pfeiffer, epidemiolog veterinar la City University din Hong Kong și expert în pesta porcină africană.

”Aceasta face ca febra aftoasă și boala ESB [boala vacii nebune] să pălească în comparație cu daunele produse acum.”

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, chiar dacă consumați carne de porc infestată. Cu toate acestea, este foarte contagioasă la porci și la mistreți, cu o rată a mortalității de aproape 100%.

China este cel mai mare producator si consumator de carne de porc din lume. Maciej Bledowski/Shutterstock

Virusul în sine este la fel de tare ca piatra. Acesta poate supraviețui refrigerat în sânge timp de 6 ani și în ser, la temperatura camerei, timp de 18 luni. Poate chiar să trăiască în salam și în carnea sărată, care nu au fost fierte sau afumate, timp de 6 luni. În plus, este surprinzător de rezistent la temperaturi și pH extreme. În prezent, nu există nici un tratament sau vaccin, deși cercetătorii investighează utilizarea editării genelor, pentru a crea porci rezistenți la virus. Încercările recente de a dezvolta un vaccin împotriva pestei porcine africane s-au arătat, de asemenea, promițătoare, dar necesită cercetări suplimentare.

La fel cum sugerează și numele, virusul a plecat din Africa, la începutul secolului al XX-lea, unde a rămas până în 1957, când a fost raportat la Lisabona, Portugalia. În Europa și în Africa, virusul s-a învărtit în liniște, provocând focare rare, care erau relativ bine izolate. Ca o notă laterală interesantă, când boala a ajuns în Cuba în anul 1971, ea a propagat o teorie a conspirației care a susținut că SUA a eliberat virusul ca un act de război biologic, ca să destabilizeze economia cubaneză.

Acum, pesta porcină africană a făcut un lucru de care oamenii de știință se temeau cel mai mult: s-a cuibărit în China, casă pentru 440 de milioane de porci, jumătate din totalul de porci al planetei. În august 2018, China a raportat primul focar de pestă porcină africană din provincia Liaoning și de atunci boala s-a răspândit ca un incendiu sălbatic în Asia de Est și în afara acesteia.

”Este fără precedent și există multe dimensiuni ale situației care nu sunt încă pe deplin înțelese”, a declarat Justin Sherrard, strateg global al Rabobank pentru proteina animală, agenției de știri Reuters.

Celulă macrofagă în stadiu incipient de infecție cu virusul pestei porcine africane. Keith Weller/ARS USDA

 

6 thoughts on “Următoarea stație: FOAMETEA. Lovind China, pesta porcină devine cea mai mare epidemie la animale din toate timpurile”

    1. Exista. Nu este nici o gluma. Unii mai slabi la minte au mai dat-o cu teoria conspiratiei dar au folosit concluzii gresite.

      Problema nu este existenta virusului ci modul de raspandire a lui. De exemplu, raspandirea lui in China nu s-a facut cu siguranta in mod natural ci a fost „ajutat” sa se extinda.

      Orice rau are si o parte buna. Nu ne bucuram de raul altuia insa problemele de acum din China ii ajuta pe fermierii romani sa recupereze pierderile de anul trecut prin cresterea pretului la carnea de porc plus ca, de bine de rau, ai nostri au invatat ca nu este de gluma si se protejeaza mult mai bine.

    1. Trump: ”Vom descoperi leacuri la multe, multe probleme, la multe, multe boli, inclusiv cancer și altele. Suntem din ce în ce mai aproape”.
      https://stirileprotv.ro/stiri/international/trump-3-promisiuni-pentru-inca-4-ani-eradicarea-sida-leac-pentru-cancer-si-mers-pe-marte.html

      Leacul este nanocipul!
      Programmable Bio-nanochip Platform: A Point-of-Care Biosensor System with the Capacity To Learn
      https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.accounts.6b00112
      Programmable Bio-nanochicp technology for the diagnosis of Cardiovascular disease
      https://europepmc.org/backend/ptpmcrender.fcgi?accid=PMC3405784&blobtype=pdf
      Sensors that Learn: The Evolution from Taste Fingerprints to Patterns of Early Disease Detection
      https://www.mdpi.com/2072-666X/10/4/251/htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X