X

A fost printată 3D prima inimă din țesut uman

Victorie fără precedent pentru tehnologia imprimării 3D – cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au reușit, pentru prima dată în lume, să să conceapă şi să printeze cu ajutorul unei imprimante 3D o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule şi camere.

Tehnologia imprimării 3D s-a dovedit a fi cu adevărat revoluţionară pentru lumea medicală. Aceasta a fost folosită cu succes pentru a crea mâini şi picioare protetice, un pelvis de titaniu folosit pentru transplant, urechi funcţionale realizate din geluri injectabile pe bază de celule vii și altele.

Hod Lipson, director al Creative Machines Lab din cadrul Universităţii Cornell şi co-autor al cărţii Fabricated: The New World of 3D Printing, spune că aproape nu mai există niciun material pe care o imprimantă 3D performantă nu îl poate manipula, chiar şi celule umane. Însă printarea organelor din ţesut uman este mai complicată decât printarea înlocuitoarelor de ţesut osos. Până acum, oamenii de ştiinţă au reuşit să printeze cu succes doar ţesuturi simple, lipsite de vase sangvine.

Cercetătorii israelieni, recunoscând diferenţa majoră pe care ar putea să o facă printarea de organe realizate cu ţesutul pacientului pentru rata de respingere de transplanturilor, au reușit să folosească tehnologia pentru a realiza o inimă potrivită pentru un iepure, din ţesut uman prevelat prin biopsie.

Procesul de printare a durat aproximativ trei ore, iar rezultatul poate fi comparat cu aceea a inimii unui embrion. „Celulele trebuie să îşi formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună”, a explicat coordonatorul cercetării, potrivit Agerpres. Acesta este următorul obstacol până la transplantarea acestor inimi unor animale de talie mică, pentru a le testa funcţionalitatea. „Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obişnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir, coordonatorul cercetării

Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

 1. Mă voi asocia cu prieten care are magazin de piese auto și de la care am învățat obiceiurile de consum ale clienților. Ne va lua doar o perioadă până să transferăm aceleași obiceiuri de consum și la piese de schimb umane.

  O să vină unul la prăvălie și o să spună: aș dori și eu o inimă și un rinichi pentru un bărbat de 51 de ani, 1 m 94 , 84 kg, sedentar, care se împreunează de maxim două ori pe săptămână cu soția, ochii căprui, iubitor de telenovele și meciuri de fotbal.

  Dacă datele necesare nu vor fi de ajuns îi vom cere și seria de caroserie.

  Probabil că vom fi întrebați dacă asigurăm și montajul.

  Pentru asta am vorbit deja cu un alt prieten chirurg. Acesta mi-a spus că nu poate fi mereu lângă mine și să încerc să montez eu piesele uitându-mă pe tutoriale pe YouTube iar acolo unde mă poticnesc să îl sun și să-l întreb în ce parte să o iau.

  “Salut, sunt undeva în dreapta rinichiului și trece pe lângă mâna mea aorta. Aici sunt lipite niște aderențe și mai încolo este un organ de care nu pot trece. Cum se procedează aici?”

  Iar el îmi va răspunde: “îți fac repede o poză la mine aici și îți trimit pe WhatsApp. Până atunci coase-i degetul celuilalt client că pierdem timpul”.

 2. Acuma serios. Nu întâmplător cetățenii medicali sunt evrei.

  Ei vor să propună omenirii ceea ce omenirii îi place să audă: nemurirea. Piese de schimb.

  Mâine poimâine ne vor prezenta tehnologia prin care vor downloada gândurile, sentimentele și amintirile din capul nostru într-un cap nou, printat 3D.

  Că indivizii aceștia sunt țăcăniti sau diabolici cu asta ne putem împăca. Dar faptul că omenirea pune botul entuziasmată la o asemenea leapșă ne cam direcționează către sticla cu pălincă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.