Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, înființată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, intenționează să creeze o alternativă la supermarketuri și hipermaketuri – o rețea de magazine de stat, prin care va fi sprijinit producătorul autohton, a anunțat ministrul Petre Daea în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 18 februarie.
“Sigur, vom face și magazine. Am fost ieri în teren. Am plecat de la Piața Obor și m-am dus la Buzău. Am luat-o prin sate. M-am dus la oameni la care am văzut acoperișuri cu folie de polietilenă (n.r. – deținători de solarii), să văd ce fac acolo. Unul era la poartă cu mere, altul cu porumb. Am aflat că se vinde kilogramul de mere cu 1,5 lei; niște mere extraordinare. Am cumpărat 20 de kilograme de la el. Apoi, am aflat că primul, cu banii de pe mere, a cumpărat porumb. Lucrurile acestea trebuie să le avem în vedere. Să luăm produsele de la oamenii aceștia. Am aflat de la o legumicultoare că nu mai poate umbla prin piețe cu producția. O dor genunchii de la stat în solar la repicat, la cârnit, la copilit, tăiat, palisat, cules, ales, sortat, ambalat. M-a întrebat dacă n-ar fi bine să vină cineva și să-i ia marfa. Eu i-am răspuns că da. Spunem acest lucru demult, însă din nefericire nu s-a făcut, până acum. N-a fost această structură. Bine că am făcut-o, este bine s-o fortificăm și să intre pe piață și să ia produsele de la fermieri, mari sau mici, și să le valorifice”, a spus ministrul, potritiv Revistei Fermierului.
Totodată, el a adăugat că această cameră de comerț „va scoate afară intermediarii care falsifică prețul și depreciază produsul”.
Rețeaua națională de magazine va fi dezvoltată în special în centrele de mare consum, urmând să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate, de origine autohtonă.
Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea” a fost înființată de executivul român pe 29 noiembrie 2018. Prin intermediul acestei societăți comerciale, statul intenționează să creeze un mecanism naţional ce va asigura achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia către reţelele comerciale interne sau de export a produselor agro-alimentare. Potrivit informațiilor apărute în presă, Guvernul intenaționează să investească peste 100 de milioane de euro prin intermediul Casei Comerţ „Unirea”.
Hipermarketurile distrug economia românească, banii pleacă afară
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Creditinfo Romania, în pofida faptului că în România 99,6 la sută din comercianți sunt români, companiile străine cu o cotă-parte de 0,4% generează 56 la sută din profiturile din domeniul comerțului cu amănuntul, bani care ajung în țara de origine a retailerilor.
În același timp, doar 3 la sută din companiile românești fac față concurenței companiilor străine. Doar jumătate din profitul obținut de companiile românești este generat de acestea.
Țările care obțin cele mai mari profituri în România, depășind 2 miliarde de lei în 2016, sunt Germania — 38 la sută, Franţa — 10 la sută, Olanda — 7 la sută. Alte 43 de țări au un profit de sub 1 la sută.
Din cei 180 de mii de angajați în domeniul comerțului, aproape trei sferturi activează în companii românești, în timp ce în cele străine — 30 la sută: olandeze — 13 la sută, germane — 10 la sută, iar cele franceze — 6 la sută.
Potrivit studiului, mai puțin de jumătate din cumpărături (48 la sută) sunt vândute în magazine controlate de capitalul românesc, iar peste jumătate (52 la sută), în cele cu capital străin. Din acestea, cele mai relevante sunt cele cu capital german — 21 la sută, cele cu capital olandez — 19 la sută și 11 la sută în cele cu capital francez.
Desi la prima vedere aceasta pare o idee extraordinara pe care poate majoritatea dintre cititori o va considera buna, eu sunt de parere ca nu este chiar asa.
Consider ca numai dintr-o minte comunista putea sa vina o astfel de idee care sa readuca in discutie economia centralizata, de stat. Spun asta pentru ca nu este normal ca hrana unui popor sa fie controlata de stat, nici prin productie, nici prin desfacere. De altfel, in afara de cate sectoare strategice, nimic nu are trebui sa fie controlat de stat. Interventia statului in economie trebuie sa se rezume la politicile de protectie a economiei romanesti de concurenta marilor concerne straine si de protejare a consumatorilor in mod onest si real.
Cred ca super-market-urile straine sunt un cancer si ca au facut prapad pe unde si-au intins monopolul. Aici statul in mod clar nu si-a facut datoria. Dar solutia nu este in centralizarea produselor prin reformarea aprozarelor de stat. Problemele sunt altele, mult mai profunde.
1. Ca de obicei, principala problema este in legislatie. Micii producatori nu sunt incurajati sa produca. Din contra sunt ruinati de catre legislatia facuta special pentru a ucide orice incercare de a vinde ceva din productia proprie. Ar trebui incurajat micul producator, prin scutiri de taxe si prin legi care sa incurajeze produsele naturale romanesti.
Functionarii din ministerul agriculturii sunt majoritatea pe statele de plata ale Monsanto si promoveaza OMG (organismele modificate genetic). Apoi, taranul nu are voie sa isi vinda porcii la targ, nu are voie sa vinda nimic. Totul este controlat la sange si confiscat de fisc. Amintiti-va de amezile date batranelor care vand patrunjel si maruntisuri. SISTEMUL este facut sa distruga micul producator.
2. Piata de desface. Aparent se doreste rezolvarea acestei probleme, dar in mod REAL nu se face acest lucru. Atata vreme cat legislatia nu permite taxarea produselor din import, pline de chimicale, produse la nivel industrial, taranul roman va fi omorat de preturile din afara. Protectia consumatorului nu isi face datoria. Sunt sute de reclamatii care confirma calitatea proasta a produselor alimentare din supermarketuri, (de la chimicale la soareci in vitrine, salmonella si alte surprize) si cu toate acestea, tot taranul este invinuit ca nu are produse „conforme”. Samsarii din piete fac bani grei pe marfa produsa cu greu de taranul care abia isi castiga minimul existential. Coruptia sistemului este cronica.
3. Nu mai are cine sa produca la sat. Tinerii scarbiti de legislatia care ii sufoca inca dinainte sa inceapa bine o afacere, prefera sa plece prin Italia, Spania, Germania la lucru, ca sezonieri. Putinele asa zisele programe pentru a atrage tineretul la sat si a incuraja productia la tara au fost catrastrofale. Gandite de minti comuniste sau pur si simplu de incopententi, au fost niste esecuri totale. Fara o legislatie cu adevarat in sprijinul acestora nu se va reusi nimic.
4. Informarea publicului. Corporatisul de la oras prefera sa isi cumpere chimicale in mancare de la supermarket, avand incredere intr-un sistem care ii ia ochii prin produsle frumos aranjate, frumos ambalate si foarte bine promovate. Ii este teama de produsul de la tara pentru ca sistemul i-a spus ca este periculos. I-a spus ca este cu pesta porcina, ca este este cu gripa aviara, ca este cu microbi si balauri. Atata vreme cat produsele din supermarketuri au parte de reclama extraordinara iar produsele naturale, adevarate sunt invinuite de toate plagile de pe pamant, producatorul roman va ramane cu tot mai putine alternative.
5. O societate trebuie sa se dezvolte in mod natural. Aceasta se poate face doar prin evolutie naturala, de la mic producator la mai mare, la asociatii si asa mai departe. La baza este micul producator. Cu cat mai multi producatori mici care pot trai normal din produsele muncii lor, cu atat mai bine se dezvolta infrastructura economica. Trebuie refacuta structura de productie rurala asa cum a fost ea inainte de venirea comustilor. Intoarcerea la structuri sau solutii comuniste nu va face decat rau.
In concluzie, sistemul duce un razboi impotriva producatorilor pe toate planurile. Este un miracol ca inca mai sunt oameni care cauta produse sanatoase de la tarani, si tarani care inca mai produc cate ceva. Acum vine un reprezentant al acestui SISTEM care spune ca vrea sa rezolve problemele printr-o masura care nu rezolva cu adevart nimic. Oare sa il credem pe cuvant?
Un raspuns bun si plin de sens , bravo .
Sper ca in mare parte lumea sa inteleaga realitatea nu povestile unor incompetenti politici (comunisiti)
Scrisoarea lui Corneliu Codreanu către Nicolae Iorga
„Pentru Profesorul Iorga,
Comerțul Legionar dela Obor si Lazăr,
Astăzi, Sâmbătă 26 Martie 1938, orele 9 dim. cele două retaurante de la Obor si de la Liceul Lazăr, au fost inchise de autoritați. La fel și magazinul de coloniale de la Obor. Ați refuzat să ne dați ordinul scris în virtutea căruia să putem acționa in justiție și să vedem asupra cui cade răspunderea morală și juridică. N’ați voit să ne dați ordinul? Ei bine, vi-l dau eu cum a fost primit de autoritațile locale din partea D-lui Armand Calinescu:
„Prefectura și Chestura Poliției, Direcția Siguranței, Bacău, Galați, Piatra Neamț, Arad. Ca urmare a ord. Ministerului de Interne Nr. 745/25 Siguranța Generală Nr.1488/25, trebuie luate măsuri și îngrijiți închiderea și sigilarea localurilor de consum și debit cunoscute și specificate prin anexa or.1821/17 din 2 crt. Raportați de urmare 25.687.00213, 86.09122.001.”
În ambele localuri, mărfuri, vesela și vinuri in pivnițe în cea mai mare parte pe credit, peste 2 1/2 milioane. Tot ce am adunat prin cea mai mare economie și munca cinstita se află aici. Este în adevăr lipsit deorice simț de omenie ca să te prezinți la o afacere comercială, să o închizi imediat, să scoți personalul în drum, luându-i și camera în care dormea. Și pe deasupra, și râsul si satisfacția comercianților iudei, care priveau cum se dărâma și acest început de comerț românesc. Când acum 15 ani în urmă, tineretul manifesta zgomotos impotriva cuceririlor iudaice (nu mai sgomotos decat decat Dl Iorga in 1906) , Domnii de astăzi, acești Domni din guvernul de astăzi ne spuneau: „Nu așa rezolvați problema evreească. Apucați-vă de comerț. Faceți comerț ca ei”. Iată că ne-am apucat cu sufletul plin de speranțe. Cu dor de muncă. Cand ați văzut însă că ponim, că suntem corecți, că suntem capabili, cu munca noastră, veniți și, fără milă, înăbușiți aceste incercări, tot avântul nostru și atâtea speranțe. Ce epitete să vă dau? Ce cuvânt din limba română vi s’ar potrivi? Și vine Profesorul Iorga care striga dând alarma în linia comerțului românesc creștin răpus de jidani, și făcând apel, chiar la violența noastră, vine, ne murdărește gândurile noastre cele mai curate, și ne răpune el pe noi românii? Dar din adâncul unui suflet lovit și nedreptățit, iți strig și iți voi striga din adâncul gropii, ești un necinstit sufletește, care ți-ai bătut joc de sufletele noastre nevinovate. Nu veți întâmpina nici d-stră domnule profesor, și nici ceilalți care v’ați asumat răspunderea unei sângeroase și nedrepte opresiuni, nu numai nici o violență din partea noastră, ci nici măcar o opunere. Dar de acum și până voi închide ochii, Domule Iorga, și după aceea, te voi privi așa cum meriti. Corneliu Zelea Codreanu”.
Probabil se urmareste fiscalizarea taranului roman.
In ’98 cand eram in facultate, la la materia Drept Comercial, ni s-au enumerat faptele de comert si cele necomerciale.
Fapta taranului de a vinde produse rezultate din propria gospodarie, nu e considerata o fapta de comert. Prin urmare ea nu poate fi impozitata.
Azi, ce se intampla?
Cum va explicati faptul ca Eminescu si Codeanu au fost ucisi la aceeasi varsta:39de ani?
Da, absolut. Sistemul vrea sa stie tot ce se mai produce, sa ii „ajute” putin pe producatorii romani. Din pacate nu numai banii din activitatile comerciale se impoziteaza. S-a ajuns de mult ca sistemul financiar mondial sa impuna plata impozitelor pe venit (ceea ce este una dintre cele mai mari hotii). Venitul realizat de o persoana, prin munca sa, era considerat in America anilor 1900 bun personal. Era absurd si sa te gandesti sa impozitezi asa ceva. Pentru munca sa, un om poate fi recompensat cu o bucata de paine, cu un alt serviciu sau cu bani. Cu ce drept statul ii ia aproape jumatate din ei?
Dar s-a mers mult mai departe decat atat. Se platesc impozite pe PROPRIETATE !!! si nimeni nu pare deranjat de acest lucru. Daca iti cumperi o casa si o platesti integral, esti obligat sa platesti IMPOZIT in fiecare an. Pai daca este casa mea, de ce sa mai platesc ceva cuiva? La fel daca ai o bucata de pamant. La fel daca ai masina (auto). Este ca si cand ai plati chirie pe ele. Cat timp platesti, le poti folosi, cand nu mai platesti, le poti pierde din cauza datoriilor.
Cum vi s-ar parea sa platiti impozit pe frigider sa spunem? Sau pe masina de spalat? Dar pe hainele de pe voi, daca ar trebui sa platiti impozit ce ati spune? Ar fi absurd nu? Sa platesti impozit pe o pereche de sosete? Dar este aceeasi situatie ca si cu pamantul, cu casa si masina. Statul nu ar trebui sa aiba dreptul sa iti ia bani pentru ca ai un lucru al tau, obtinut si platit din munca ta.
Adevarul este ca NU MAI EXISTA cu adevarat proprietate privata. Chiar daca o cumperi, nu poti fi sigur ca va ramane a ta atunci cand nu vei mai putea sa iti platesti impozitele.
Pe vremea cand proprietatea privata era cu adevarat proprietate, nici Voda nu avea dreptul sa ti-o ia. Este mult de atunci, si sistemul masonic a facut legislatia in asa fel incat sa fim sclavi cu totii, dar sa credem ca suntem liberi.
In profetii se spune ca vor pune taxe si pe aerul pe care il respiri…
Taxele si impozitele pe care le plătim ar trebui sa se întoarcă înspre noi prin servicii de educatie,sanatate,armata,poliție etc gratuite.Acesta este rationamentul pt care platim taxe si impozite. Insa banii publici din taxe si impozite sunt prost gestionati si situatia din pacate sta asa cum stim cu toții.
@Coste
Ar trebui sa fie cum spui, dar banii in realitate sunt folositi pentru plata dobanzilor la imprumuturile facute de ticalosi, pentru acte si cititoare biometrice, pentru ascultarea telefoanelor si urmarirea populatiei, pentru finantarea institutului wiesel, pentru mercenarii care lupta prin Afganistan pentru interesele evreimii mondiale si pentru alte activitati si organizatii care lupta impotriva noastra, impotriva bisericii, impotriva traditiilor a credintei si a neamului nostru.
Mai crede cineva cu adevarat ca statul lupta pentru cetatenii lui?
Parintele Nicolae Steinhardt spunea:
…
„- “Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Mat. 22, 21; Marcu 12, 17; Luca 20, 25).
Fraza e clara si regimurile totalitare, adaugandu-i si Rom. 13, cer credinciosilor sa le dea ascultare si respect. Iar multi crestini, care-si confunda religia cu prostia, sar si ei sa le aprobe: “e text!”.
Numai ca nu citesc atent. Dam Cezarului – se talmaceste: Statului – ce este al sau, daca e in adevar stat si se poarta in consecinta. Cand statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui, cu intretinerea drumurilor, mentinerea ordinei, canalizari, transporturi, apararea tarii, administratie si impartirea dreptatii, i se cuvine respectul si tot ce este al sau: impozitul, serviciul militar, civismul. Atunci insa cand Statul nu mai e Cezar ci Mamona, cand regele se preface in medicine-man si puterea civila in ideologie, cand cere adeziunea sufleteasca, recunoasterea suprematiei sale spirituale, aservirea constiintei si procedeaza la “spalarea creierului”, cand fericirea statala devine model unic si obligatoriu, nu se mai aplica regula stabilita de Mantuitor, deoarece nu mai este indeplinita una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor (lui Cezar i s-a substituit Mamona). Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva (Mat. 6, 24; Luca 16, 13) a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu.
Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare.”
….
Asadar, nu crezi ca este tragic? Sa fim obligati sa finantam noi din munca si agoniseala noastra, lupta sistemului satanic impotriva noastra?
Pana sa faca ceva pt. taranii romani, vor distruge toata agricultura, vor sa ne arda viile, inventeaza boli la porcii, oile, caprele noastre , si la legume vor inventa pana la urma. Vor sa ne bage otrava din legumele lor si in acelasi timp vor sa se umple de bani si ei.
Ma bucur f mult Pt toate commenturile de aici!
E semn ca încă nu toți suntem spălați pe creier. Lumea vede tristul adevăr. Mie mila însă de bieții țărani care nu știu ce cursa li se întinde ?
@ oroles
Perfect adevarat.
In Protocoalele Inteleptilor Sionului e specificat faptul ca unul din obiectivele masoneriei este abrogarea proprietatii private.
Dar cum? Nu se va mai lua cu baioneta ca pe vremea bolsevicilor; acum baioneta se numeste intrument financiar: impozitul.
Vor creste impozitele treptat treptat, astfel ca la un moment dat omul va renunta de buna voie la proprietatile lui, pentru ca nu va mai putea de atata osteneala si plata a impozitelor.
Am auzit pe o gramada spunand: „la ce sa mai tin pamantul ala, sau casa aia, sau apartamentul ala, sau masina aia, caci numai impozite am de platit dupa ele?”