X

Șapte călugări părăsesc Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos după vizita delegației schismatice ucrainene

shutterstock.com
shutterstock. com

Câțiva călugări au decis să părăsească Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos după ce delegația schismatică ucraineană care a vizitat Muntele Sfânt a fost primită aici, relatează Interfax.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit unor surse ale Patriarhiei Moscovei, șapte călugări ruși, ucrainieni și moldoveni au decis să plece la Mănăstirea Sfântul Pantelimon, de tradiție rusească, unde delegației schismatice i-a fost refuzată vizita.

Romfea relatează că respectivii călugări nu erau membrii ai frăției dar că stăteau ca oaspeți pentru o perioadă.

Înainte de a fi alungată de la Sf. Pantelimon, delegația – condusă de „episcopul” Paul de Odessa și Bălți – a slujit vecernia la Mănăstirea Pantocrator și a fost primită la Mănăstirea Esfigmenu cel Nou. Dimpotrivă, alte mănăstiri, precum Filoteu și Caracalu, au spus că își vor închide porțile schismaticilor.

Există, de asemenea, informații că mulți dintre călugării greci de la Vatopedu sunt foarte nemulțumiți de poziția adoptată de conducerea mănăstirii și îi consideră pe reprezentanții noii structuri ucrainiene ca fiind schismatici.

Starețul Efraim de la Vatopedu trebuia să asiste la întronizarea „mitropolitului” Epifanie Dumenko în data de 3 februarie 2019 dar, suferind un atac de cord la sosirea în capitala Ucrainei, l-a trimis pe Ieromonahul Maximos de la Vatopedu pentru a participa la ceremonia de întronizare, împreună cu Starețul Alexios de la Mănăstirea Xenofont și cu Ieromonahul Hrisostomos de la Schitul Sf. Pantelimon al Mănăstirii Cutlumus.

Comunitatea Sfântă de pe Muntele Athos a votat oficial împotriva trimiterii unei delegații la Epifanie Dumenko, cu 13 mănăstiri votând împotrivă și 5 în favoarea trimiterii de delegați: Iviru, Stavronichita, Xenofont, Cutlumus și Pantocrator. Athoniții care au participat la ceremonie au făcut parte, de asemenea, din delegația Patriarhiei Constantinopolului.

Astfel, șapte mănăstiri athonite au arătat sprijinul pentru schismaticii ucrainieni, fie prin votul în favoarea asistării la înscăunarea capului schismaticilor, fie prin participarea efectivă la ceremonie, fie prin primirea delegației ucrainene: Iviru, Stavronichita, Xenofont, Cutlumus, Pantocrator, Vatopedu și Esfigmenu cel Nou.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

    1. Am auzit că Starețul ar fi fost Arestat .Nu voi uita niciodată imaginea de pe poteca dinspre Hilandar când am văzut steagul negru și crucea de pe turla Bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button