X

PREOCUPĂRI RABINICE. Rusia: Un prieten al Israelului sau Inamicul Profetic din Nord?

Vilna Gaon. Foto: https://jewishnews.com.ua/community/ne-tolko-po-lyubvi-znamenityie-neevrei-kotoryie-proshli-giyur

Rusia: Un prieten al Israelului sau Inamicul Profetic din Nord?

În urma atacurilor aeriene israeliene vizând obiective militare iraniene din Siria, Rusia a lansat declarații contradictorii; care denuntă „bombardamentele israeliene arbitrare”, pe de o parte, afirmând, în același timp, că sunt profund preocupate de „asigurarea unei securități foarte puternice a Statului Israel”. Cu o prezență militară majoră în Siria, este esențial să înțelegem intențiile Rusiei pentru regiune.

Rolul Rusiei are implicații apocaliptice atunci când se analizează versetele care identifică războiul Gog și Magog, care, conform profetului Ezechiel, va fi un război împotriva Israelului, dus de o coaliție multi-națională condusă de o națiune din nord.

De aceea, profețește, omule, și spune-i lui Gog : „Așa a zis Hashem :” În ziua aceea, când poporul Meu Israel va trăi în siguranță, veți observa și veți veni din casa cea mai îndepărtată, voi și multe popoare cu voi – toți au fost așezați pe cai, o hoardă vastă, o armată puternică. Ezechiel 38: 14-15

Acest lucru a fost subliniat într-o învățătură din secolul al XVIII-lea, înțelepciune rabinică cunoscută sub numele de Vilna Gaon, care a subliniat agresiunea Rusiei ca precursor al lui Mesia.

„Când auzi că rușii au capturat orașul Crimeei, ar trebui să știți că vremurile lui Mesia au început, că pașii lui au fost auziți”, a spus Vilna Gaon adepților săi chiar înainte de moartea sa în 1797. „Și când veți auzi că rușii au ajuns în orașul Constantinopol (Istanbulul de astăzi), ar trebui să vă puneți hainele Shabbat și să nu le scoateți, pentru că înseamnă că Mesia va veni imediat.

Trebuie remarcat faptul că în 2014, Rusia a anexat teritoriul ucrainean al Crimeei.

Rusia a fost menționată și ea că joacă un rol major în evenimentele care au condus până la Mesia de către rabinul Haim Shvili, un mistic evreu născut la începutul anilor 1900. El a făcut unele predicții despre epoca mesianică înregistrată în cartea sa, Heshbonot Hageula (Recunoașterile de răscumpărare), pe care le-a scris în 1935. Deși obscure și în mare parte necunoscute, predicțiile din text au fost șocant de precise, menționând date și nume specifice pe care le-a descris ultima viziune terifiantă a lui Gog și Magog ca război purtat împotriva Israelului de o coaliție condusă de ruși. El a fondat acest lucru pe un verset din Ezechiel.

O, mort, întoarce-ți fața spre Gog din țara lui Magog, domnitorul lui Meshech și Tubal. Profeți împotriva lui. Ezechiel 38: 2

În acest verset, cuvântul ebraic pentru „șef” este רֹאשׁ (Rosh), despre care rabinul Shvili susține ca sunt indicii la „Rusia”.

Ca un specialist în istorie, rabinul Ken Spiro, istoric și lector și cercetător pentru Aish HaTorah Yeshiva, consideră intențiile Rusiei ca fiind mai pragmatice decât mesianice. Rabbi Spiro și-a început declarația cu un citat din partea lui Winston Churchill.

„Nu pot anticipa acțiunile Rusiei . Este o enigmă, învelită într-un mister „, spunea Churchill.

Rabbi Spiro a menționat că există motive întemeiate să-l vadă pe președintele rus Vladimir Putin ca având intenții bune atunci când a vorbit despre relațiile cu Israelul.

„Putin are relații personale foarte bune cu evreii din copilărie”, a menționat Rabbi Spiro. „În plus, Netanyahu a lucrat foarte mult pentru a cultiva o relație pozitivă cu Putin. Până de curând, ministrul israelian al apărării era Avigdor Liberman, fost ex-patriot rus”.

Dar rabinul Spiro a adăugat disclaimerul conținut în a doua jumătate a declarației lui Churchill.

– Poate că există o cheie, spuse Churchill. „Cheia este interesul național rusesc”.

Rabbi Spiro a citat o regulă în politică atribuită mai multor figuri politice în istorie.

„Nu există prieteni permanenți și nici dușmani permanenți”, a citat el. „Doar interese permanente.”

„În timpul războiului rece, Rusia a intrat într-un declin și el [Putin] dorește să-și reafirme țara ca pe un jucător important în lume. A spus Rabbi Spiro. „Rusia a dorit întotdeauna o prezență în regiune. A fost nevoie de decenii în timpul Războiului Rece pentru ca SUA să obțină controlul asupra Orientului Mijlociu. Opt ani de administrare a lui Obama i-au permis lui Putin să reafirme Rusia în Orientul Mijlociu „.

Spiro a aplicat această regulă a practicticii rusești în alianța sa cu Siria și Iranul.

„Alianța cu Iranul și Siria nu este ideologică”, a spus Rabbi Spiro. „Este una practică.”

Rabinul a subliniat că este foarte probabil ca Rusia să fie sinceră atunci când susține interesele de securitate ale Israelului.

„Nu cred că Putin vede vreun motiv pentru a-și antagoniza Israelul”, a spus el. „O confruntare directă cu Israelul ar face ca misiunea lui Putin de a reafirma Rusia în regiune mult mai complicată. Rusia respectă interesele noastre de securitate, dar numai în măsura în care le servește interesele”.

Deși Spiro a afirmat că interesele Rusiei sunt clare, situația complicată a frontierei de nord a Israelului face dificilă realizarea acestor interese.

„Întregul lucru este suprarealist”, a susținut Rabbi Spiro. „Rusia și-a pus armata în Siria, acoperind forțele lui Assad, în acelasi timp permitand Israelului să vină și să bombardeze. Este un echilibru foarte delicat. Putin face un dans cu toata lumea din regiune: Siria, Turcia, Iran, si da, chiar Israel.”

Spiro a recunoscut aspectul profetic al evenimentelor de pe granița de nord a Israelului, dar o înțelege moderat.

„Nordul este un termen generic pentru orice țară care vine din afara regiunii”, a susținut el, „deși este interesant de observat că Moscova este la nord de Ierusalim. Dar, în același timp, Rusia nu este nemesisul lui Israel. În timpul războiului rece, Rusia a sprijinit țările arabe doar pentru că Israelul era reprezentantul Americii.”

În plus, Spiro a exprimat o înțelegere mai generală a modului în care pot juca Gog și Magog.

„Războiul lui Gog și Magog nu trebuie neapărat să fie o confruntare militară”, a explicat el. „Înțeleg că imaginile ar implica un război fizic, dar ar putea fi și un război de ideologii. În acest caz, războiul multinațional al lui Gog și Magog ar putea fi dus în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la fel ca ceea ce vedem acum „.

Pe câmpul de luptă ideologic, Spiro vede conflictele biblice exprimate în termeni moderni.

„Este remarcabil faptul că puterile lui Esav (Esau, adică Vestul și Europa) au lăsat la o parte diferențele cu Ismael (adică națiunile arabe) să se unească împotriva Israelului”, a spus Rabbi Spiro. „Pe de o parte, sursele evreiești descriu un scenariu pre-messiah al lui Gog și Magog ca alianță mondială împotriva Israelului, așa cum o vedem în ONU”.

„Pe de altă parte, avem descrieri ale lui Esav și ale lui Ismael luptându-se reciproc”, a spus Rabbi Spiro. „De fapt, aceste două scenarii nu sunt neapărat contradictorii. Realitatea este că ambele se întâmplă în prezent simultan. Islamul radical se îndreaptă spre o Europă slabă, Esav post-creștină. Nu le place unul pe altul, dar își pun diferențele pentru a ne ataca. Ei se simt mai amenințați de noi. ”

„De aceea vedem aceste alianțe ciudate ale unui activist homosexual euro de stânga, care merge mână în mână în campus cu un musulman radical”, a remarcat Rabbi Spiro.

Rabbi Pinchas Winston, un autor prolific și expert al Sfarsitului Vremurilor, a subliniat că pretențiile Rusiei de a se ocupa de securitatea Israelului trebuie tratate cu prudență.

„Rusia are propriile sale interese”, a declarat el pentru Breaking Israel News, fiind de acord cu rabinul Spiro. Dar el a notat o referință biblică ca ghid:

„În Midrash, Esav este comparat cu un animal care are unul dintre semnele de a fi cosher, dar nu și de celălalt; cum ar fi copitele ciupercilor, dar nu și celălalt, cum ar fi mestecatul,” a spus Winston. „S-ar putea spune că este mai bine decât un animal care nu este cușer, poate că este jumătate de kosher. Dar Midrash spune că este și mai rău. Animalul poate să fie înșelător, să-l țină pe copite și să încerce să-l convingă pe evreu că este kosher. ”

Rabbi Winston a aplicat această analogie Rusiei.

„Rusia încearcă să creeze aparența exterioară că sunt prietenii noștri, că ne apără spatele și că ii pasă de securitatea noastră”, a afirmat el. „Cea mai gravă tactică a lui Esav este atunci când se comportă ca prietenul nostru. Când Esav a vrut să-l însoțească pe Israel, el doar aștepta până când Iacov si-a coborât garda, ca să-l înjunghie în spate.

„Dar Esav îl ispitește pe Israel, încercând să ne facă să păcătuim cu capcane negative ale tehnologiei care conduc la comportamente necorespunzătoare sau să îi considerăm aliații noștri, ca să ne putem reduce paza noastră în Golan. La sfârșitul zilelor, Hashem este mai supărat pe Esav decât Ismael. Ismael vine direct la noi cu violență. Esav, pe de altă parte, este înșelător și ne atrage, fie pentru a păcătui, fie pentru a ne face să ne reducem apărarea. Acesta este exact ceea ce face Rusia.”

„În momentul în care cineva folosește această tactică Esav, cum ar fi ceea ce face Rusia aici, când îți spun ei că te apără, atunci trebuie să te întorci și să te aperi”, a concluzionat Rabbi Winston.

NOTĂ OrtodoxINFO

In februarie Netanyahu va merge la Moscova. Oficial, ni se spune ca pentru discuţii care se vor concentra asupra prezenţei Iranului în Siria. Ei stiu insa ce vor mai discuta.

Vom mai reveni asupra temei Rusia in Orientul Mijlociu, ocazie cu care vom reaminti si ce spun profetiile Sfintilor Parinti despre Rusia, Al Treilea Razboi Mondial si antihrist (mesia asteptat de rabini).

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Profeții
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.