Dacă ne luăm după cifrele oficiale, rezultă că firmele străine câștigă mai puțini bani decât cele românești.
Iată ce ne spun datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), prezentate în ZF.ro.
În 2014, companiile cu capital privat românesc au avut un rezultat net de 14 miliarde de lei și o marjă de profitabilitate de 2,75%, în timp ce firmele străine au înregistrat o pierdere de 2 miliarde de lei și desigur, o marjă negativă. Anul următor, 2015, a adus firmelor românești un profit de 27 miliarde de lei (marjă 4,9%), iar celor străine un profit de 9 miliarde de lei (marjă 1,6%). În 2016 companiile autohtone au înregistrat un profit de 33 miliarde de lei (5,8% marjă de profitabilitate), iar cele străine — numai 19 miliarde de lei (marjă 3,1%).
Așa să fie oare? Acestea sunt cifrele oficiale, reprezentând profiturile impozitate de stat. O analiză efectuată de analistul economic Ilie Șerbănescu (pentru 2017, dar „ecuația” nu diferă) demonstrează că practic e imposibil ca datele de la ONRC să corespundă cu realitatea, și că mai degrabă mare parte din profituri sunt „ascunse”, pentru a scăpa de taxare.
„Estimata încasare de 14,1 miliarde lei din 2017 înseamnă, la 16% cotă procentuală de impunere, că au fost fiscalizate profituri de circa 88 miliarde lei, în scădere de la 94 miliarde lei în 2016. Problema este că, la nivelul PIB-urilor din anii respectivi, profiturile realizate în România au fost de 470-480 miliarde lei. Deci o rată de doar o cincime profituri raportate (și deci fiscalizate) din totalul profiturilor realizate! Restul de 80% — evaziune!”, scrie Șerbănescu în Cotidianul.ro.
El spune apoi exact ceea ce ar bănui orice român lipsit de naivitate care și-ar arunca ochii pe tabelul cu date ONRC.
„Cine sunt evazioniștii? Păi, să constatăm că firmele cu capital străin, care dețin cel puțin jumătate din cifra de afaceri din economia din România, raportează profituri de câteva ori mai mici decât firmele cu capital românesc, dându-se deci nu doar mai puțin rentabile decât cele din urmă, dar chiar nemaiînțelegându-se de ce își pierd timpul pe aici, fără profituri și unele cu pierderi peste pierderi! Concluzia — evident pentru cei fără rucsăcel în spate și smartphone în mână — este clară: capitalul românesc, slab înzestrat tehnologic și subfinanțat, mai plătește câte ceva din ceea ce ar avea de plătit, dar capitalul străin, în frunte cu multinaționalele, nu plătește aproape deloc impozit pe profit, externalizând câștigurile înainte de și deci fără fiscalizare! Impozitarea profitului în România a devenit o mascaradă” — conchide analistul economic.
Dar hai să ne gândim că Ilie Șerbănescu bate câmpii, deși are o experiență în presa economică de vreo 40 de ani. Și să presupunem că într-adevăr firmele străine fac profituri minuscule, mai mici decât cele românești. Ba în unii ani chiar ies în pierdere. Ce concluzie tragem? Că au manageri foarte slabi, mult mai slabi decât cei din companiile românești. Și atunci e de mirare că actionarii firmelor străine nu se înfurie pe acești manageri slabi. Păi ar trebui să-i dea afară și să îi angajeze în locul lor pe cei capabili, care generează profituri mari companiilor autohtone.
Teodorovici: Domnul presedinte vad ca se erijeaza intr-un avocat al bogatilor
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis se erijeaza intr-un avocat al bogatilor, el rapunzand astfel criticilor presedintelui fata de masurile fiscale anuntate de Guvern.
De asemenea, ministrul a precizat ca actul normativ pe acesta tema va avea o forma finala dupa discutiile de joi, din cadrul Consiliului Economic si Social.
„Domnul presedinte vad ca se erijeaza intr-un avocat al bogatilor, pentru ca sustine ca marile companii din Romania sa fie oarecum protejate. Totusi, in Romania de ani de zile este un comportament incorect fata de cetatenii acestei tari, ca vorbim de banci, energie, telecomunicatii.
Noi vrem sa protejam romanii”, a declarat Teodorovici la Romania TV, ulterior el adaugand ca „sunt presiuni foarte, foarte, foarte mari ca aceste lucruri sa nu se intample, toti se coalizeaza, bogatii il au pe presedintele Romaniei in fruntea lor sa-i protejeze pe ei, ale lor profituri”.
El a negat posibilitatea cresterii tarifelor la gaze naturale la consumatorul final.
„Noi, din contra, am spus ca limitam pentru 3 ani de zile costul pe care trebuie sa-l plateasca un consumator, fie el casnic sau industrial, la 68 de lei MWh”, a explicat ministrul.
Masurile vizand bancile au fost justificate prin faptul ca bancile din Romania au cel mai ridicat nivel a, profitului din Europa.
„In zona de sistem bancar, bancile in Romania au cel mai ridicat nivel de profit din Europa. Randamentul este in Europa de 7%, iar in Romania este de 21%. Diferenta intre ceeea ce ofera bancile la depozitele populatiei este dobanda la o medie de 2%, iar ceea ce cer bancile atunci cand imprumuta diferenta e foarte mare”, a argumentat Orlando Teodorovici, sustinand ca „s-au folosit tot felul de cai pentru a transfera in afara tarii profitul din sistemul bancar” si ca „masura ajuta si chiar reduce ratele romanilor la banci”.
Intrebat daca poate garanta ca nu le vor creste romanilor tarifele la telefonie, ministrul Finantelor a raspuns: „Asta nu o poate garanta nimeni, dar urmarim modul in care se misca aceste companii si daca iau masuri ca sa ascunda aceste costuri sau eventuale costuri”.
„Dialogul cu partenerii sociali se poarta si se va purta. Nu sunt masuri noi, toate au fost in programul de guvernare. Una e noua – taxa pe lacomie”, a spus ministrul Finantelor, precizand ca joi este programat Consiliul Economic si Social, iar actul referitor la masurile fiscale va avea o forma finala.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ordonanta de urgenta pe Codul fiscal anuntata de ministrul Finantelor nu are analiza de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, arunca economia in haos si a facut apel la Guvern sa se razgandeasca, sa puna in dezbatere, sa faca o analiza si sa vina cu masuri sustenabile.
„Cu totii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, ca Guvernul pregateste OUG pentru a introduce noi taxe si impozite. Acest lucru ma duce cu gandul la o afirmatie pe care a facut-o dna prim-ministru in discursul inaugural din Parlament. Spunea: Tineti minte, nu vom introduce noi impozite si taxe. A trecut nici un an si introduce noi impozite si taxe”, a afirmat Klaus Iohannis.
Presedintele a precizat ca „aceasta ordonanta nu a fost discutata cu partenerii din mediul economic si nici institutional, nu are o analiza la fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, arunca in haos economia”.
„Ne asteptam ca totul sa se scumpeasca – asta e rezultatul acestei OUG”, a mai spus seful statului, aratand ca este vorba de o „taxa din lacomia pesedistilor de a lua bani mai multi pe care ii vor gestiona cum considera dumnealor, vor da peste cap toata economia si bugetele tuturor romanilor”.
Presedintele Iohannis a spus ca face apel la Guvern sa se razgandeasca, sa puna in dezbatere, sa faca o analiza si sa vina cu masuri sustenabile.
Guvernul a anuntat, marti, ca va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o „taxa pe lacomie” pe activele bancilor, acestea urmand sa fie taxate diferentiat, in functie de nivelul Robor la 3 si la 6 luni si spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.
Participantii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen pe baza de cerere, incepand de anul viitor, dupa minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere inainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a mai anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, incepand de la 1 ianuarie 2019, o plafonare pretului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o masura necesara pentru ca, spune el, producatorii vand gazele naturale extrase la un pret de trei ori mai mare decat pretul de productie. Masura se va aplica pana in 28 februarie 2022, potrivit ministrului.
Ca urmare a acestor anunturi, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis miercuri ziua de tranzactionare cu una dintre cele mai mari scaderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, si OMV Petrom, -12,97%, s-au numarat printre marii pierzatori ai zilei.
din cate se pare avem parte iar de o tradare nationala si nu e numai chestiunea banilor in calcul – e o sclavie economica nu doar cu efecte asupra economiei ci chiar cu obiective declarate sa ne cotropeasca sufletul. a mai spus cate unul ca economic vor inrobi popoarele si daca vor vrea sa aibe bani vor trebui sa li se inchine lor deci nu e nimic nou la capitolul asta… e doar planul pus in aplicare.
Nu pot decat sa felicit curajul celor de la guvernare de a se apleca putin si asupra jafului la care estge supusa Romania de catre capitalul strain. Adevarul este ca au luat masuri destul de bune in ceea ce priveste cresterea salariilor din sanatate si invatamant. La administratie le-au crescut prea mult, parerea mea – s-a ajuns ca functionarii statului sa castige dublu fata de cei care fac acelasi lucru in privat iar asta nu este corect. Pensiile au crescut cu un procent decent, cel putin de doua ori mai mare decat inflatia.
Toate acestea reprezinta un efort urias din partea statului iar banii trebuie luati de undeva. Pana acum o parte au fost imprumutati ceea ce a crescut datoria tarii dar solutia pe termen lung este sa fie luati din economie. Sigur ca sursa nu poate fi decat de acolo de unde nu se iau taxe in prezent: multinationalele. Ne-am saturat de jaful la care suntem supusi. Borza, deputat independent, cel care a decapusat Hidroelectrica, spune ca anual Romania este jefuita de cca 80 miliarde de euro. Mie mi se pare o suma halucinanta dar o fi stiind el ce zice.
Sigur ca unele masuri ale guvernului sunt de condamnat (ex. semnarea Pactului pt Migratie este ultima nefacuta) dar in incercarea de taxarea a multinationaleleor trebuie sustinuti de romani.
Mai adăugați la acte împotriva poporului român și introducerea ideologiei de gen în educație, legea antisemitismului, viitoare lege a vaccinării… deh, conducere de stânga
Adevarat ce spui insa la noi si in toata lumea stanga se prezinta sub masca a diverse orientari de pe tot spectrul politic. Ea este reprezentata de globalisti care vor sa instaureze adevaratul comunism. Culmea, la noi toate partidele se inscriu acolo si tot, culmea, opozitia este mai de stanga decat principalul partid de la putere social-democrat.