X

În data de 15 decembrie 2018 a avut loc crearea “Bisericii ortodoxe ucrainene”, ruptă de Patriarhia Moscovei. Comunicatul patriarhiei ecumenice

Noua "biserică" este considerată de mai multe patriarhii canonice ca fiind schismatică.

spzh.news

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După două runde de vot, “consiliul de unificare” a ales un conducător pentru noua biserică naționalistă ucraineană, din rândurile ierarhilor schismatici ai “Patriarhiei Kievului” (KP). 

Alegerea “Mitropolitului” Epifaniei Dumenko ca nou primat a fost anunțată de președintele ucrainean Petro Poroșenko în piața din fața Bisericii Sf. Sophia unde s-a organizat “consiliul”. Nou-alesul a fost introdus ca “Mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine”, informează Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși .

Potrivit BBC Ucraina, Mitr. Simeon de Vinnița, care a intrat de ieri în schismă prin participarea sa la Consiliu, după cum a declarat Arhiepiscopul Clement de Nizhny Novgorod și Prilutsk, șeful Departamentului de Informații al Bisericii ucrainene, a pierdut primatul cu 20 de voturi.

Epifanie a fost “patriarh adjunct” al “Patriarhiei Kievului” și este un protector apropiat al lui Filaret Denisenko, principalul arhitect al mișcării naționalist-schismatice din Ucraina, fiind considerat de Mitr. Epifanie, tatăl spiritual onorific pentru viața noii biserici, raportează Interfax-Religion .

În anunțul său, Poroșenko consideră crearea noii biserici mai degrabă ca un eveniment politic decât spiritual: “Această zi va coborî în istorie ca ziua creării unei biserici ortodoxe autocefale în Ucraina … Aceasta este ziua creării bisericii ca structură independentă … Ce este această biserică? Este o biserică fără Putin. Este o biserică fără Kirill, fără rugăciune pentru autoritățile ruse și armata rusă “.

Poroșenko a repetat de câteva ori minciuna că biserica ucraineană canonică se roagă pentru guvernul și armata rusă. Înaltul Mitropolit Jonathan (Yeletskikh) de Tulchyn și Bratslav s-a oferit să trimită lui Poroșenko o carte de slujbă a preotului pentru ca el să găsească astfel de rugăciuni, dar președintele a răspuns doar prin dublarea minciunii.

Potrivit unei declarații anterioare a purtătorului de cuvânt al “Patriarhiei Kievului”, Evstraty Zorya, Mitr. Epifanie se va deplasa la Istanbul pentru a primi din mâna Patriarhului Bartolomeu tomosul autocefaliei în luna ianuarie a anul 2019.

Comunicatul Patriarhiei Ecumenice în urma Consiliului de la Kiev

„Patriarhia Ecumenică, slăvind pe Dumnezeu, anunță cu mare bucurie și satisfacție încheierea cu succes a activității consiliului uniunii, întâlnit la Kiev astăzi 15 decembrie 2018, construind temelia pentru noua Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, a cărui Primat ales este Mitropolitul lui Pereyaslav și Belaya Tserkov, Epifanie. Preafericitul Părinte Întâistătător nou ales a vorbit prin telefon cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic, a prezentat aspectele sale și a cerut jurămintele și binecuvântarea bisericii mamă pentru începerea muncii sale cu succes. În acest context, se precizează că Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a invitat pe Preafericitul Părinte Epifanie să sărbătorească la Fanar, în marea sărbătoare a Epifaniei și pentru a îi înmâna Tomosul-fondator al noii Biserici Autocefale surori. Întocmit la Patriarhat, în 15 decembrie 2018 “.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Profetiile Sf Lavrentie de Cernigov marturisesc faptul ca aceasta structura eclesiala nu este de la Dumnezeu, ci este o lucrare antihristica ce se va nimici.
    Pe de alta parte, un ierarh a avertizat ca Mitropolia rusofona din Basarabia ( IPS Vladimir ) reprezinta Armata a 15 a din republica Moldova ! Cu clerici romani slujitori !
    Deja in unbele zone din Basarabia bulgarii si alti alogeni le reproseaza romanilor ca nu sunt pe pamanturile lor, ca sunt veniti din alte parti si nu pot revendica drepturi !
    S-a ajuns ca bulgarii sa ne considere alogeni pe pamantuile lui Stefan cel Mare !

  2. Am aflat cu adanca ingrijorare si mahnire stirea ca fulgerul,conform careia „Sinodul Unificării”,considerat pe buna dreptate o adunare ne-canonica, a ales pe dl.Epifanie , rector si profesor al Academiei Teologice din Kiev,drept „mitropolit al Kievului a intregii Ucraine”.

    Nu putem striga cu bucurie”Axios”,si ne intrebam daca ingerinta Presedintelui Poroshenko(o decizie politica totalmente din partea unei persoane atee),nu va fi un exemplu daunator pentru celelalte Patriarhii Ortodoxe care vor recunoaste si vor pomeni pe viitor pe primatul ucrainian.

    Este posibil ca in Noua Ordine Mondiala de sorginte masonico-sionista,Presedintii statelor majoritar ortodoxe(fie ei evrei atei,sau apartinand altor denominatiuni crestine) ,vor sta la masa cu Întaistatatorii Bisericilor Ortodoxe,luand decizii in cadrul unor “sinoade”locale?
    Multe si neoneste jocuri de culise,si muuuuulti bani aruncati pe masa intereselor politice ale Ucrainei ,aflata in permanent razboi cu Moscava.
    Data de 6 ianuarie 2019(aleasa nu intamplator),când va fi acordat solemn tomosul de autocefalie,va ramane data inceperii scindarii ortodoxiei din intreaga lume.
    Sceptrul Patriarhului Bartolomeu a lovit ca un buzdugan,maretele porti ale Kremlinului.
    Convocarea unui sinod panortodox de catre Patriarhia Moscovei,se pare ca va ramane deocamdata un frumos vis de iarna.
    Spunea cu intelepciune profetica ,Fericitul Cuvios si Martir Daniil,(Sandu Tudor)adormit intru marturisire, cu moarte muceniceasca, in temnita Aiudului, la 17 nov. 1962, cel care considera drept leac al durerii pentru vremurile de acum,ca “singura condiție de a reveni la Hristos este eroismul strabun al supremei renuntari” :

    “*Nemulțumirea diavolească, nemulțumirea metafizică a celui ce veșnic se svârcolește în gol e trăsătura de temelie a vremurilor noastre de acum. Oricare din noi simte un rău, o neliniște sub apăsarea unui bolovan de zădărnicie.

    “Credinţa noastră e să înfăptuim “Ţara slobodă şi duhovniceasc㔓. Credinţa aceasta, a noastră, e chezăşia viitorului, în ciuda politicianismului care ne sfâşie. Slujirea patriei cere răbdare, jertfă şi îndrăzneală spirituală.
    Spunem tare că numai învăţând şi râvnind “”zelul apostolilor, jertfa mucenicilor şi simplitatea călugărilor”“, vom birui.

    Poate să zică cineva nu?”.

    Slava lui Dumnezeu,pentru toate!

    *sursa: – Rugul Aprins de la Mânăstirea Antim la Aiud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button