UDMR cere adoptarea proiectului în regim de urgență astfel încât minoritățile naționale să beneficieze de reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european și reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale.

Totodată, proiectul dă posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.

La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, ar urma să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

Este stipulată și adoptarea Legii privind statutul minorităților naționale care să reglementeze modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice.

”UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, susține UDMR.

UDMR a mai susținut în acest an un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, proiect care a picat la vot.