Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Filmuleţul intitulat „Mirifica Românie în alb şi negru“ postat pe Youtube are o durată de 10 minute şi 8 secunde, reuşind să impresioneze mai mult decât o face filmul oficial al Guvernului pentru Centenar.

Fotografiile derulate aparţin artistului german Kurt Hielscher (1881-1948), născut în Polonia, care a străbătut ţara noastră la invitaţia Regelui Carol al II-lea, la începutul anilor ’30. Pozele realizate în tehnica sepia sunt prezentate pe fundalul muzicii lui Gheorghe Zamfir.

În periplul său din anii ‘30, Kurt Hielscher a surprins locuri, oameni şi îndeletniciri ale românilor neaoşi şi ale naţiilor care şi-au găsit aici casa. Unul dintre locurile preferate ale fotografului a fost Dobrogea, căreia i-a dedicat 30 pagini dintre cele 300 pagini cu fotografii.

Albumul „România” a apărut în anul 1933, la Editura F.A. Brockhaus din Leipzig, Germania, ce a fost fondată de un renumit publicist de enciclopedii, Friedrich Arnold Brockhaus (1772-1823). Cu o prefaţă de Octavian Goga, albumul are în total 330 pagini.

Pe lângă Dobrogea, colecţia cuprinde imagini din Muntenia, Transilvania, Moldova, Basarabia, cu români, ţigani, turci, saşi, secui, şvabi, aromâni, macedoneni, unguri etc.

„Peisaje, arhitectură, viaţă populară“ este subintitulat albumul care se mai găseşte de vânzare pentru colecţionari la preţul de pornire de 400 lei, ajungând până la 250 euro pentru exemplare în stare excepţională. Albumul lui Kurt Hielscher îi este dedicat „cu cea mai mare onoare“ Regelui Carol al II-lea al României.