X

Gigantul chinez ZTE ajuta Venezuela sa implementeze noul card inteligent de identitate

Noul smart-card ID se numeste “carnet de la patria” sau “fatherland card”. Baza de date stochează informații precum zilele de naștere, informații despre familie, ocuparea forței de muncă și venituri, proprietatea deținută, istoricul medical, beneficiile primite de la stat, prezența pe social media, apartenența la un partid politic și dacă o persoană a votat.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cum contribuie ZTE la crearea unui sistem de control social după modelul Chinei în Venezuela

Gigantul de telecomunicații chinez ZTE ajută Venezuela să construiască un sistem care să monitorizeze comportamentul cetățenilor printr-un nou card de identitate. “Cardul de patrie”, folosit deja de guvern pentru a urmări votarea, îi îngrijorează pe mulți din Venezuela și din afara ei.

În aprilie 2008, fostul președinte al Venezuelei, Hugo Chávez, a trimis oficialii Ministerului Justiției să viziteze omologii din centrul tehnologic chinez Shenzhen. Misiunea lor, potrivit unui membru al delegației Venezuelei, a fost să învețe mecanismul programului national de identitate al Chinei.

Chávez, la un deceniu de la revoluția sa socialistă, a vrut să ajute la acordarea actelor de identitate pentru milioane de venezueleni care încă nu aveau documentația de bază necesară pentru sarcini precum votarea sau deschiderea unui cont bancar. Odată ajunsi în Shenzhen, Venezuelenii au descoperit că un card ar putea face mult mai mult decât să identifice destinatarul.

Acolo, la sediul gigantului de telecomunicații chinez ZTE Corp, au învățat cum China, folosind carduri inteligente, a dezvoltat un sistem care să-i ajute pe cei de la Beijing să urmărească comportamentul social, politic și economic. Folosind baze de date uriașe pentru a stoca informațiile culese cu ajutorul cardului, un guvern ar putea monitoriza totul, de la finanțele personale ale unui cetățean până la istoricul medical și activitatea de vot.

“Ceea ce am văzut în China a schimbat totul”, a spus membrul delegației venezuelene, consultantul tehnic Anthony Daquin. Uimirea sa inițială, a spus el, s-a transformat treptat în teama că un astfel de sistem ar putea duce la abuzuri de intimitate din partea guvernului Venezuelei. “Ei căutau să dobândească controlul cetățenilor”.

În anul următor, când a ridicat problema cu oficialii venezueleni, Daquin a declarat pentru Reuters că a fost reținut, bătut și șantajat de agenții de informații. I-au scos mai mulți dinți cu un pistol și l-au acuzat de comportament trădător, a spus Daquin, determinându-l să fugă din țară. Purtătorul de cuvânt al guvernului nu a avut niciun comentariu în privința lui Daquin.

Proiectul a sistat. Dar, la 10 ani după călătoria de la Shenzhen, Venezuela lansează un nou card inteligent de identitate cunoscut sub numele de “carnet de la patria” sau “cardul de patrie”. Actul de identitate transmite date despre deținătorii de carduri la serverele de date. Cardul este conectat din ce în ce mai mult de guvern la subvenționarea alimentelor, a sănătății și a altor programe sociale față de care majoritatea venezuelenilor se bazează pentru a supraviețui.

Iar ZTE, al cărui rol în proiectul de patrie este detaliat aici pentru prima dată, se află în centrul programului.

Ca parte a finanțării guvernului de 70 de milioane de dolari pentru a susține “securitatea națională”, Venezuela a angajat anul trecut ZTE pentru a construi o bază de date pentru patrie și pentru a crea un sistem de plăți mobile pentru utilizare cu cardul, potrivit contractelor revizuite de Reuters. O echipă de angajați ZTE este acum încorporată într-o unitate specială din cadrul Cantv, compania de telecomunicații de stat din Venezuela care administrează baza de date, potrivit cu patru actuali și foști angajați ai Cantv.

Cardul de patrie îngrijorează câțiva cetățeni și grupuri pentru drepturile omului care cred că este un instrument pentru succesorul lui Chávez, președintele Nicolás Maduro, de a monitoriza populația și de a aloca resurse limitate oponenților săi.

“Este șantaj”, a declarat Héctor Navarro, unul dintre fondatorii partidului socialist aflat la guvernare și un fost ministru din timpul lui Chávez, despre programul patriei. “Venezuelenii cu carduri au acum mai multe drepturi decât cei fără.”

Într-un interviu telefonic, Su Qingfeng, șeful unității ZTE din Venezuela, a confirmat că ZTE a vândut servere Caracas pentru baza de date și că dezvoltă aplicația de plată mobilă. Compania, a spus el, nu a încălcat nici o lege chineză sau locală și nu are niciun rol în modul în care Venezuela colectează sau utilizează datele deținătorului cardului.

“Nu susținem guvernul”, a spus el. “Doar ne dezvoltăm oferta noastră”.

O criză economică din Venezuela provoacă hiperinflația, lipsa largă de produse alimentare și medicamente și exodul în creștere al cetățenilor disperați. Maduro a fost sancționat de Statele Unite și este criticat de guvernele din Franța si Canada ca fiind din ce în ce mai autocratic.

În acest sens, spun criticii, Maduro are un aliat. Cardul de patrie, susțin ei, ilustrează modul în care China, prin intermediul companiilor legate de stat, cum ar fi ZTE, exportă cunoștințele tehnologice care pot ajuta guvernele similare să urmărească, recompenseze și pedepsească cetățenii.

“CONTROLUL CETĂȚENILOR”: Anthony Daquin, odată primul consilier al Ministerului Justiției, a declarat că agenții de informații l-au bătut și l-au șantajat după ce și-a exprimat îngrijorarea privitoare la intimitate. REUTERS / Yuri Gripas

Baza de date, conform angajaților sistemului de carduri și capturile de ecran ale datelor de utilizator revizuite de Reuters, stochează informații precum zilele de naștere, informații despre familie, ocuparea forței de muncă și venituri, proprietatea deținută, istoricul medical, beneficiile primite de la stat, prezența pe social media, apartenența la un partid politic și dacă o persoană a votat.

Până în prezent, comunicarea de către guvern a implicării ZTE în proiectul de patrie s-a limitat la o referință trecătoare într-un comunicat de presă din februarie 2017 care a acordat companiei sarcina de “fortificare” a bazei de date care stă la baza acestuia.

Guvernul Venezuelei nu a răspuns cererilor de comentarii pentru acest articol. Nadia Pérez, purtătoarea de cuvânt a firmei de telecomunicații Cantv, a refuzat să comenteze, iar președintele companiei Manuel Fernández nu a răspuns la e-mailuri sau mesaje text de la Reuters. Ministerul Justiției al Chinei și ambasada acesteia din Caracas nu au răspuns cererilor de comentarii. Deși ZTE este tranzacționată public, o companie chineză de stat este cel mai mare acționar și guvernul este un client-cheie.

ZTE a avut conflicte cu Washington pentru legăturile cu guvernele autoritare. Compania a plătit în acest an un miliard de dolari pentru a se soluționa cu Departamentul de Comerț al SUA, una din multele sancțiuni după ce ZTE a trimis echipamente de telecomunicații către Iran și Coreea de Nord, încălcând sancțiunile SUA și legile privind exporturile. Acțiunea Comerțului a fost declanșată de un raport Reuters din 2012 potrivit căruia ZTE a vândut Iranului un sistem de supraveghere, care a includea componente ale SUA, pentru a spiona telecomunicațiile cetățenilor săi.

Experții juridici din Statele Unite au declarat că nu este clar dacă ZTE și alte companii care furnizează sistemul patriei încălcă sancțiunile SUA asupra liderilor venezueleni, oferind instrumente pe care criticii le consideră că întăresc legătura guvernului de putere. Fernández, președintele Cantv, este unul dintre obiectivele acestor sancțiuni din cauza cenzurii societății de telecomunicații a internetului din Venezuela, potrivit unei declarații a Departamentului Trezoreriei SUA. Dar interdicțiile până acum sunt menite, în primul rând, să contracareze afacerile cu Maduro și cu alți înalți oficiali, nu comerțul obișnuit din Venezuela.

Totuși, parlamentarii americani și alți critici ai guvernării lui Maduro sunt preocupați de rolul ZTE în Venezuela. “China se află în afacerea de a-și exporta autoritarismul”, a declarat senatorul american Marco Rubio într-un e-mail. “Dependența crescanda a regimului Maduro de  ZTE din Venezuela este doar ultimul exemplu al amenintarii pe care firmele chineze de stat le ridică pentru interesele nationale de securitate ale SUA”.

AJUTORUL HIGH-TECH: Cantv, compania de telecomunicații de stat din Venezuela, se folosește de ZTE pentru proiecte precum baza de date a patriei. REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Pentru a înțelege modul în care funcționează cardul de patrie și cum a apărut, Reuters a revizuit contracte confidențiale și documente guvernamentale interne legate de dezvoltarea sa. Reporterii au intervievat, de asemenea, zeci de actuali și foști angajați ai ZTE, guvernul Venezuelei și Cantv sau Compañía Anónima Nacional Teléfonos de Venezuela, precum compania este cunoscută în mod oficial. Ei au confirmat detaliile proiectului și descrierea lui Daquin despre originea sa.

“O ÎNCERCARE DE A MĂ CONTROLA”

Anul trecut Maduro a îndemnat cetățenii să se înscrie pentru noul card, numindu-l esențial pentru “a construi noua Venezuelă”. Potrivit cifrelor guvernamentale, au deja 18 milioane de oameni, peste jumătate din populație.

“Cu acest card, vom face totul de acum înainte”, a declarat Maduro la televiziunea de stat în decembrie anul trecut.

Pentru a încuraja adoptarea, guvernul a acordat titularilor de carduri premii în numerar pentru îndeplinirea îndatoririlor civice, cum ar fi strângerea alegătorilor la urne. De asemenea, a acordat și plăți unice, cum ar fi acordarea către mamele înscrise pentru card a unui bonus de Ziua Mamei de aproximativ 2 USD. Plata, din luna mai, era aproape un salariu minim lunar – suficient pentru a cumpăra o cutie de ouă, având în vedere rata actuală a inflației.

Maduro ia, de asemenea, măsuri pentru a forța adoptarea cardului. Guvernul afirmă acum că venezuelenii au nevoie de aceasta pentru a primi beneficii publice precum medicamente, pensii, ajutoare de produse alimentare și combustibil subvenționat. În luna august, pensionarii au protestat în afara birourilor de securitate socială și s-au plâns că legea patriei limitează accesul la pensiile greu câștigate.

Benito Urrea, un diabetic de 76 de ani, a declarat pentru Reuters că un medic de stat i-a refuzat recent o prescripție de insulină și l-a numit “aripa dreaptă” pentru că nu s-a înscris. Ca și alți cetățeni venezueleni, în special cei care se opun administrației Maduro, Urrea privește cu îndoială cardul. “A fost o încercare de a mă controla prin nevoile mele”, a spus el în apartamentul său din Caracas.

Reuters nu a putut contacta medicul.

NU CU PROGRAMUL: Benito Urrea, în vârstă de 76 de ani, a spus că un medic de stat i-a refuzat insulina pentru că nu s-a înscris pentru cardul de patrie. REUTERS/Marco Bello

Folosind serverele achiziționate de la ZTE, guvernul creează o bază de date de care unii cetățeni se tem că identifică venezuelenii care susțin guvernul și cei care nu. Unele informații, cum ar fi date despre sănătate, sunt adunate cu utilizarea cardului. Unele sunt obținute atunci când cetățenii se înscriu. Deținătorii de carduri și grupurile locale pentru drepturile omului au declarat pentru Reuters că administratorii pun întrebări cu privire la venituri, activități politice și profiluri media sociale înainte de a emite cardul.

Funcționarii publici se confruntă cu o presiune deosebită pentru a se înscrie, conform mai multor lucrători de stat.

După ce Chávez a devenit președinte în 1999, el a căutat să împuternicească venezuelenii invizibili care nu puteau avea acces la serviciile de bază. În anii următori, mai mulți cetățeni au primit documentație, dar cardurile erau fragile și ușor de falsificat, potrivit unui raport al Ministerului Justiției din 2007.

Raportul, analizat de Reuters, a recomandat un nou card cu microcip, care ar fi mai greu de contrafăcut. Nu s-au efectuat astfel de eforturi.

În decembrie din acel an, după aproape un deceniu de popularitate crescândă, Chávez a suferit prima înfrângere electorală, pierzând un referendum pentru a elimina limitele termenului de guvernare. Prețurile petrolului s-au prăbușit la scurt timp după aceea, lovind economia.

CARDUL INTELIGENT: Reuters a petrecut luni în investigarea dezvoltării sistemului de patrie al Venezuelei. Președintele Nicolás Maduro, care îndeamnă adesea cetățenii să se înscrie pentru card, a mulțumit public Chinei pentru ajutorul său și a spus că actul de identitate va fi necesar pentru “tot.”

Chávez a lucrat pentru a-și mulțumi clasa de bază muncitoare, inclusiv mulțimi care încă nu aveau acte de identitate. El l-a trimis pe Daquin, consilierul de securitate de la Ministerul Justiției, în China.

Tehnologia despre care Daquin și colegii săi au învațat în Shenzhen stătea la baza a ceea ce va deveni “sistemul de credit social” al Chinei. Sistemul în continuă evoluție, din care o parte utilizează “carduri inteligente de cetățeni” dezvoltate de ZTE, califică cetățenii bazându-se pe comportamente, inclusiv solvabilitatea financiară și activitatea politică. Un comportament bun poate aduce cetățenilor reduceri la utilități sau împrumuturi. Calificativele greșite pot să le interzică de la transportul public sau copiii lor să fie blocați de la școlile de vârf.

Directorii executivi ai ZTE au arătat că, cardurile inteligente din Venezuela încorporate cu identificarea prin radiofrecvență sau RFID, o tehnologie care permite monitorizarea prin unde radio pentru a urmări locația și alte date. Alte carduri utilizau așa-numitul Quick Response (răspuns rapid), sau coduri QR, codurile de bare matriciale utilizate în mod curent pentru stocarea și procesarea informațiilor.

După această călătorie, Venezuela a apelat la Cuba, cel mai apropiat aliat al acesteia, și a cerut ajutor pentru crearea unei versiuni proprii a cardurilor RFID. “Noul scop era Big Data”, a spus Daquin.

În iunie 2008, Venezuela a fost de acord să plătească unei companii cubaneze de stat 172 milioane de dolari pentru a dezvolta șase milioane de carduri, potrivit unei copii a contractului. Oficialii guvernului cubanez nu au răspuns la întrebările legate de acord.

Prin 2009, Daquin a devenit îngrijorat de potențialul de abuz în ceea ce privește confidențialitatea cetățenilor.

El și-a exprimat îngrijorarea la oficialități, inclusiv catre Vladimir Padrino, un general la acea vreme și acum ministru al apărării din Venezuela. Ministerul Apărării nu a răspuns la apelurile telefonice, e-mailuri sau la o scrisoare prezentată de Reuters pentru comentarii.

În dimineața zilei de 12 noiembrie, la brutăria sa din Caracas, șase oficiali înarmați în uniforme ale agenției naționale de informații din Venezuela îl așteptau pe Daquin, a declarat el pentru Reuters.

18 milioane

Peste jumătate din cei aproximativ 31 de milioane de cetățeni ai Venezuelei dețin deja cartea de patrie, spune guvernul

I-au arătat fotografii fiicei sale și l-au forțat să meargă spre est spre orașul Guatire. Pe un drum lăturalnic, Daquin a spus că, l-au bătut cu pistoale, i-au forțat un pistol în gură și i-au scos mai mulți dinți, care încă lipsesc.

– De ce trădezi revoluția? Întrebă unul.

Au cerut 100.000 de dolari pentru eliberarea sa, a spus Daquin.

Daquin, care spune că a economisit ani de zile ca să cumpere proprietăți, s-a dus acasă, a scos bani de la un seif și i-a livrat bărbaților. În acea seară, a rezervat un zbor pentru el însuși, soția și cei trei copii ai săi în Statele Unite, unde a trăit de atunci, fiind consultant în domeniul securității informațiilor.

Fratele său, Guy, care locuiește de asemenea în Statele Unite, a confirmat mărturia lui Daquin. Documentația revizuită de Reuters confirmă rolul său în minister, iar oamenii familiarizați cu activitatea lui Daquin au confirmat implicarea sa în proiectul de carduri.

După ce Daquin a fugit, contractul cubanez a înghețat, potrivit unui alt consilier.

În martie 2013, Chávez a murit. Maduro, moștenitorul său în calitate de candidat al Partidului Socialist, a fost ales președinte în luna următoare. Crash-ul persistent de petrol care a tras Venezuela în recesiune.

“VOM DESCOPERI”

Odată cu creșterea foametei, guvernul a lansat, în 2016, un program de distribuire a pachetelor de alimente subvenționate. Acesta a angajat Soltein SA de CV, o companie cu sediul în Mexic, să creeze o platformă online pentru a le urmări, potrivit documentelor revizuite de Reuters. Platforma a fost începutul bazei de date acum folosită pentru sistemul de patrie.

Directorii lui Soltein, conform profilurilor LinkedIn, sunt în mare parte foști angajați ai statului cubanez. O persoană care a răspuns unui telefon listat pentru Soltein a negat faptul că firma a lucrat la sistemul de patrie. O femeie aflată la adresa companiei în orașul Cancun, a declarat pentru Reuters că nu a auzit niciodată de Soltein.

Sistemul a funcționat. Aproape 90% din rezidenții țării primesc acum pachetele de alimente, potrivit unui studiu publicat în februarie de Universitatea Catolică Andres Bello și alte două universități.

Acum, mult mai mulțumit de capacitatea sa de a urmări pachetele, guvernul a căutat să afle mai multe despre beneficiari, în funcție de persoanele implicate în proiect. Așa că s-a întors la ZTE.

PIAȚA DE DESCHIDERE: Pe lângă cartea de patrie, ZTE ajută Venezuela cu supraveghererea video și alte proiecte. REUTERS/Marco Bello

Compania chineză, acum în Venezuela, de aproximativ un deceniu, are peste 100 de angajați care lucrează în două etaje ale unui zgârie-nori din Caracas. A lucrat mai întâi cu Cantv, compania de telecomunicații, pentru a permite difuzarea televiziunii online.

La fel ca multe întreprinderi de stat din Venezuela, Cantv a devenit înfometată pentru investiții. ZTE a devenit un partener cheie, preluând numeroase proiecte care i-ar fi atribuite odinioară lui Cantv însăși, au spus oameni familiarizați cu ambele companii. ZTE ajută guvernul să construiască șase centre de intervenție în caz de urgență care monitorizează orașele mari din Venezuela, potrivit unui comunicat de presă din 2015. În 2016, ZTE a început să centralizeze supravegherea video din toată țara pentru guvern, în conformitate cu actuali și foști angajați.

În ultimul impuls pentru cardurile de patrie, guvernul nu a mai considerat tehnologia RFID, potrivit oamenilor familiarizați cu sistemul. Tehnologia locației-urmărire era prea costisitoare. În schimb, le-a cerut lui ZTE ajutor cu codurile QR, acele pătrate alb-negru pe care utilizatorii de smartphone-uri le pot scana pentru a fi direcționați către site-uri Web. ZTE a elaborat codurile, la un cost mai mic de 3 dolari pe cont, iar guvernul a tipărit cardurile, legăndu-le de baza de date Soltein, au spus acești oameni.

Într-o convorbire telefonică cu Reuters din luna septembrie, Su, șeful diviziei ZTE din Venezuela, a confirmat acordul companiei cu Cantv despre carduri. El a refuzat să răspundă la întrebările ulterioare.

Maduro a prezentat cardurile în decembrie 2016. Într-o chemare televizată, a ridicat unul, a mulțumit Chinei pentru acordarea de ajutor nespecificat și a spus că “toată lumea trebuie să primească unul”.

Sistemul de identificare, care încă funcționează  pe platforma Soltein, nu migrase încă pe serverele ZTE. Dezastrul a lovit curând. În mai 2017, hackerii au intrat în baza de date a patriei.

Hack-ul a fost efectuat de către anonimi activiști anti-Maduro cunoscuți sub numele de TeamHDP. Liderul grupului, cu denumirea Twitter, @YoSoyJustincito, a declarat că hack-ul a fost “extrem de simplu” și motivat de misiunea TeamHDP de a expune secretele lui Maduro.

Hackerul, care a vorbit cu Reuters prin mesaje text, a refuzat să fie identificat și a spus că nu mai este în Venezuela. Un manager Cantv care a ajutat ulterior la migrarea bazei de date la serverele ZTE a confirmat detaliile spargerii.

În timpul hack-ului, TeamHDP a făcut capturi de date de utilizator și a șters conturile oficialilor guvernamentali, inclusiv al lui Maduro. Președintele a apărut ulterior la televizor scanându-și cardul și primind un mesaj de eroare: “Această persoană nu există.”

Capturile de informații din cadrul a diferite conturi de card, distribuite de TeamHDP cu Reuters, includea numerele de telefon, e-mailurile, adresele de acasă, participarea la evenimentele Partidului Socialist și chiar dacă o persoană deține un animal de companie. Oamenii familiarizați cu baza de date au spus că capturile de date par autentice.

La scurt timp după hack, Maduro a semnat un contract de 70 milioane de dolari cu Cantv și o bancă de stat pentru proiecte de “securitate națională”. Acestea includ dezvoltarea unei “baze de date centralizate a patriei” și a unei aplicații mobile pentru procesarea plăților, cum ar fi costul redus al unei cutii de alimente subvenționate, asociată cu cardul.

“E șantaj. Venezuelenii cu carduri au acum mai multe drepturi decât cei fără.”

Héctor Navarro, fondator al unui partid socialist și fost ministru al guvernului

“Fracțiunile imperialiste și nepatriotice au încercat să dăuneze securității națiunii”, se arată în contract. Se spune că o porțiune nedeclarată a finanțării ar proveni din Fondul comun al Venezuelei și Chinei, un program de finanțare bilateral. Un contract similar, revizuit de asemenea de Reuters, atribuie proiectele bazei de date și de plăți către ZTE. Documentul nu dezvăluie cât de mult din cele 70 de milioane de dolari ar merge la compania chineză.

ZTE a refuzat să comenteze detaliile financiare ale activității sale în Venezuela. Nici guvernul venezuelian, nici guvernul chinez nu au răspuns la întrebările Reuters privind contractele.

În iulie 2017, Soltein a transferat dreptul de proprietate asupra datelor patriei către Cantv, arată documentele de proiect. O echipă de câțiva dezvoltatori ZTE a început să mărească capacitatea și securitatea bazei de date, au spus actuali și foști angajați ai Cantv.

Printre alte măsuri, ZTE a instalat unități de stocare a datelor construite de compania americană Dell Technologies Inc., în conformitate cu un document ZTE. Purtătoarea de cuvânt a Dell, Lauren Lee, a declarat că ZTE este un client în China, dar Dell nu vinde echipament pentru ZTE în Venezuela. Ea a spus că Dell și-a revizuit tranzacțiile și Venezuela și nu a știut despre nici o vânzare la Cantv.

“Dell se angajează să respecte toate legile aplicabile din locul unde facem afaceri”, a spus Lee într-un e-mail. “Ne așteptăm ca clienții, partenerii și furnizorii să urmeze aceleași legi.”

În mai, Venezuela a organizat alegeri care au fost discreditate de guvernele străine, după ce Maduro a interzis mai multe partide de opoziție. Înaintea votului, oficialii partidului de guvernământ au cerut alegătorilor să fie “recunoscători” pentru generozitatea guvernului arătată prin cardurile de patrie. Au înființat chioșcuri “de culoare roșie” în apropierea cabinelor de vot, unde alegătorii își puteau scana cardurile și să se înregistreze, Maduro a promis el însuși, pentru un “premiu de patrie”.

AJUTOR CU SUPRAVEGHERE: Guvernul a aranjat chioșcuri lângă urne în timpul alegerilor din luna mai, a scanat cardurile de patrie și le-a spus alegătorilor să se înregistreze pentru un “premiu de patrie”, care nu a fost niciodată livrat. REUTERS/Marco Bello

Cei care și-au scanat cardurile au primit mai târziu un mesaj text mulțumindu-le pentru sprijinul lui Maduro, potrivit mai multor posesori de carduri și a unui mesaj scris revizuit de Reuters. Premiile pentru vot nu au fost niciodată emise, au spus deținătorii de carduri și oamenii familiarizați cu sistemul.

Angajații actuali și anteriori Cantv spun că baza de date înregistrează dacă, dar nu cum, o persoană a votat. Totuși, unii alegători au fost determinați să creadă că guvernul ar ști. Credința aceasta are un efect înfiorător.

Unul dintre organizatorii unui comitet de ajutoare alimentare din orașul Barinas din vestul central al țării a declarat că administratorii guvernamentali i-au cerut ei și colegilor săi să spună destinatarilor că voturile lor ar putea fi urmărite. “Vom afla dacă ați votat pentru sau împotrivă”, a spus ea că le-a spus.

Lucrătorii de stat spun că sunt acum o țintă. O prezentare internă a Cantv din anul trecut a spus că sistemul poate alimenta informații din baza de date către ministere pentru a “genera statistici și a lua decizii”. După vot, birourile guvernamentale, inclusiv banca de stat Banco Bicentenario del Pueblo, a trimis către Cantv liste cu numele angajaților pentru a determina dacă au votat, potrivit managerului care a ajutat la setarea serverelor.

Banco Bicentenario nu a răspuns la o cerere de comentarii. Oficialii de la Ministerul Economiei, la care raportează banca, nu au răspuns nici ei la solicitări.

Având în vedere datele personale disponibile acum, unii cetățeni se tem că pot pierde mai mult decât doar locurile de muncă, a declarat Mariela Magallanes, parlamentar de opoziție care a condus o comisie care, anul trecut, a investigat modul în care cardul de patrie era legat de programul alimentar subvenționat. Guvernul, comisia a afirmat într-un raport, le refuză unor cetățeni dreptul la cutiile de hrană pentru că nu posedă cardul.

“Guvernul știe exact cine este cel mai vulnerabil la presiune”, a spus ea.

Rapoarte suplimentare de la Adam Jourdan din Shanghai, Ben Blanchard de la Beijing, Eric Auchard din Londra, Sarah Marsh din Havana, Ivan Alonso din Cancun, Christine Murray din Mexico City, Francisco Aguilar din Barinas și Andreina Aponte din Caracas

Carduri inteligente pentru cei fără acte

PRELUAREA PUTERII PRIN ACTELE DE IDENTITATE: Fostul președinte Hugo Chávez, care a decedat în 2013, a căutat să revizuiască sistemul de carduri de identitate din Venezuela pentru a ajuta cetățenii “invizibili” să aibă acces la serviciile de bază. REUTERS / Kimberly White

Februarie 1999 Hugo Chávez a fost inaugurat în funcția de președinte al Venezuelei, în curând începe efortul de a documenta venezuelenii fără documente de identitate.

Decembrie 2007 Chávez suferă prima înfrângere la alegeri, pierzând un referendum pentru a-și lărgi puterile.

Aprilie 2008 Chávez trimite delegația în China pentru a afla despre folosirea de către țara respectivă a cardurilor naționale de identitate.

Iulie 2008 Preturile globale ale petrolului se prăbușesc după ce au urcat constant timp de un deceniu.

Noiembrie 2009 Anthony Daquin, consilier al Ministerului Justiției, declară că agențiile de informații guvernamentale l-au răpit, l-au bătut și l-au șantajat după ce și-a exprimat îngrijorarea privitoare la programul de carduri de identitate.

Martie 2013 Chávez moare de cancer. Nicolás Maduro este ales președinte în luna următoare.

Iunie 2014 Prețurile petrolului se prăbușesc din nou, slăbind sursa principală de venit a Venezuelei. Guvernul începe să caute modalități de urmărire a cheltuielilor sociale.

Decembrie 2016 Maduro lansează cardul de patrie, mulțumind Chinei pentru ajutorul său.

Mai 2017 Guvernul angajează ZTE să mărească baza de date a patriei. Compania chineză începe să revizuiască sistemul la firma de stat de telecomunicații Cantv.

Mai 2018 Maduro este reales. Guvernul său folosește cardurile de patrie pentru a înregistra cine a votat.

Septembrie 2018 Guvernul spune că vor fi necesare cardurile de patrie pentru a primi pensii și a cumpăra combustibil subvenționat.

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

 1. Biserica episcopală din Statele Unite a hotărât să elimine termenii “soț” și “soție” din liturghia ei maritală în ultima sa mișcare de a găsi favoare comunității LGBT. Expresiile legate de “procreare” vor fi, de asemenea, șterse, deoarece acestea pot ofensa pe cei care nu se identifică drept heterosexuali.
  https://www1.cbn.com/cbnnews/2018/may/irrevocably-redefining-marriage-episcopal-church-deletes-the-words-husband-and-wife-from-marriage-liturgy
  Ce preocupari au unii…
  Este Dumnezeu de sex masculin sau gen-neutru?
  Biserica episcopală începe dezbaterea despre cartea de rugăciune obișnuită
  https://www1.cbn.com/cbnnews/us/2018/july/is-god-male-or-gender-neutral-episcopal-church-begins-debate-on-book-of-common-prayer
  Justin Welby, arhiepiscopul Canterbury și șeful Bisericii Anglicane, a declarat că Dumnezeu nu este de fapt Tatăl și nu ar trebui văzut ca o figură masculină.
  https://www.news18.com/news/buzz/god-is-neither-man-nor-woman-but-is-gender-neutral-says-archbishop-of-canterbury-1946579.html

 2. “În anul următor, când a ridicat problema cu oficialii venezueleni, Daquin a declarat pentru Reuters că a fost reținut, bătut și șantajat de agenții de informații. I-au scos mai mulți dinți cu un pistol și l-au acuzat de comportament trădător, a spus Daquin, determinându-l să fugă din țară. Purtătorul de cuvânt al guvernului nu a avut niciun comentariu în privința lui Daquin.”

  Este absolut clar ca Daquin nu a provocat agentii de informatii. Agentii astia, sunt de fapt un fel de SRI-isti sau DIICOT-isti ai Venezuelei. Un comportament abuziv cu care Romania este foarte familiarizata de pe vremea Securitatii.
  Sunt doar 3 randuri despre suferinta lui Daquin, dar tocmai despre ele vreau sa vorbim.

  De ce un crestin nu poate lupta impotriva unor astfel de abuzuri?
  Brutele care l-au schingiuit sunt satanisti fara niciun dubiu. La fel cum erau si turcii care incercau sa faca pasalac din noi. Turcii au fost trecuti prin sabie.
  Atunci de ce nu poti lupta cu aceste brute? Si brutele mor.

 3. Dezastru .daca au inceput din china cu cardurile cu cip si au ajuns in venezuela ne termina pe toti .cine nu e cu cip si card e exclus din viata sociala.aleluia .o sa ne omoare pe toti controlat.dezastru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Avem nevoie de sprijinul vostru! Nu reușim să acoperim cheltuielile necesare pentru luna martie. Doar 0,1% din cititorii noștri ne sprijină și cu greu menținem portalul online. DONAȚII