Documentul este pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, și propune ca orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova să fie luată numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Referitor la derapajele statului de drept, Parlamentul European se declară profund îngrijorat de practicile judiciare selective ale sistemului judiciar din Republica Moldova și subliniază că, potrivit ultimelor rapoarte ale Transparency International, justiția din RM suferă de o independență limitată față de puterea politică și este folosită ca instrument împotriva adversarilor politici și în scopuri de afaceri. Forul legislativ european mai cere RM să ia act de importanța stabilirii unei evidențe solide a anchetelor în cazurile de corupție.

Mai mult, Parlamentul European cere publicarea rapoartelor Kroll în totalitate și constată cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”. Forul european mai atenționează că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.

Iar în acest context, Parlamentul European recomandă Consiliul Europei să ia în considerare sancțiunile personale, iar statelor membre relevante ale UE – să ofere sprijin pentru anchetă.

Totodată, forul legislativ european își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea riscului de spălare a banilor ca urmare a adoptării rapide amnistiei fiscale și solicită modificarea pachetului de legi.

Ședința Parlamentului European poate fi urmărită în direct accesând ACEST LINK.