X

Reacția dură a lui Putin după recunoaşterea autocefaliei bisericii “ortodoxe” din Ucraina

Vladimir Putin, patriarhul Kiril şi alti ierarhi ortodocsi

Liderul de la Kremlin a reacţionat după recunoaşterea autocefaliei bisericii ortodoxe ucrainene, care a provocat o schismă între Moscova şi Constantinopol. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra ‘consecinţelor grave’ ale sciziunii între Bisericile Ortodoxe, după decizia Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă Independentă în Ucraina, şi a declarat că Rusia va apăra cu fermitate drepturile şi interesele conaţionalilor din afara ţării în condiţiile tensiunii tot mai mari pe plan internaţional, relatează AFP şi TASS.

‘Aş dori să subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atât de sensibil sfârşeşte întotdeauna cu cele mai grave consecinţe, în primul rând pentru cei care fac asta’, a declarat Putin în cadrul unui forum ce a reunit reprezentanţi ai diasporei ruse la Moscova.

Este prima oară când şeful statului rus se pronunţă în cazul acestei crize religioase apărute după ce Patriarhia Ecumenică şi-a anunţat decizia de a autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei, iar Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică în urma acestei decizii.

Preşedintele Putin a denunţat ‘încercările de a rupe legăturile dintre Biserica Rusă şi credincioşii săi din străinătate’.

‘Datoria noastră comună – mai presus de toate în faţa oamenilor – este de a păstra unitatea spirituală şi istorică a ortodocşilor’, a subliniat preşedintele rus.

Patriarhia Constantinopolului a decis la jumătatea lunii octombrie să recunoască o Biserică Ortodoxă Independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, decizie care pune problema viitorului milioanelor de credincioşi din această ţară, unde Biserica Rusă se bucură încă de o influenţă considerabilă.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a refuzat să recunoască această decizie, catalogând Patriarhia Constantinopolului drept ‘schismatică’.

Indignată, Biserica Rusă, care revendică numărul cel mai mare de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Biserica subordonată Patriarhiei Moscovei dispune în Ucraina de numărul cel mai mare de parohii (peste 12.000), dar Patriarhia Kievului are totuşi cel mai mare număr de credincioşi, potrivit sondajelor, citat de AFP.

‘Vom apăra cu fermitate drepturile şi interesele dumneavoastră, vom folosi toate mecanismele bilaterale şi internaţionale existente pentru aceasta, vom continua să ajutăm Fondul de sprijin şi de apărare a drepturile conaţionalilor care trăiesc în străinătate’, a declarat Vladimir Putin, adresându-se participanţilor la cel de-al VI-lea Congres al diasporei ruse, care şi-a deschis lucrările miercuri la Moscova, potrivit TASS.

Referitor la încălcarea drepturilor populaţiei rusofone, Putin a declarat că în ‘Ucraina se întâmpla aceasta (…); se întâmplă şi în ţările baltice şi într-o serie de alte state unde se rescrie istoria, se duce o luptă cu monumentele şi cu limba rusă’, denunţând manifestările de rusofobie şi alte forme de extremism agresiv.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Dupa ultimul sondaj in care Moldova romaneasca doreste in proportie de 64% iesirea din UE mai benefic i-ar fi unirea cu Moldova de dincolo de Prut, iar spalatii pe creier din Ardeal si Tara Romaneasca sa ramana lingai la fundul Europei. In conditiile prezente eu sunt pentru reintregirea Moldovei, nu a Romaniei Mari !

    1. Chiar și pe aici ai aterizat, postacule antiroman și dezbinător? Mai bine într-o Românie mare și necăjită decât într-o Romanie impartita, bucatita. Tocmai de aceea și vestul și estul se dau de ceasul morții sa adâncească discrepanțele dintre provinciile românești și ura dintre români.

    2. Domnu’ Vasile,
      Aceasta varianta – Moldova mare, adica u stat compus din Basarabia si Moldova din Rumania este mentionata dinainte de al doilea razboi mondial…
      Nu este viabila si am sa va spun de ce .
      Mai intai, despre Ardeal – daca l-ar lua maghiarii (ca nu sint de fapt nici unguri, nici maghiari ci romani batuti in cap de papistasi si ispititi de a face bani…) s-ar confrunta cu situatia ca romanii si sarbii si slovacii si… tiganii (cam 10% acum!!!) ar fi majoritari in parlamentl “lor”.
      Daca s-ar intampla asta ar urma…. unirea cu Romania si atunci ar fi o Romanie si mai mare decat Romania Mare!
      Apoi, sint atat de multi moldoveni in Ardeal – si presupusi ardeleni incat putem spune ca forta Ardealului se bazeaza de fapt pe moldoveni!
      Cum sa se bucure romanii ardeleni de despartirea de Tara, si implicit de unirea celor doua Moldove???
      Eu sint moldovean, “facut” in Vrancea si afirm cu mana pe suflet: nu meritam sa traim daca admitem ca Tara poate fi transata, oricare ar fi argumentele… niciodata decupata economic, adica jidaneste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button