X

Provocări iredentiste: Ungaria jignește grav România în Anul Centenarului

Related image

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul de Externe de la București a reacționat dur față de declarațiile unor politicieni maghiari, denunțând politica de la Budapesta care pare să pună la îndoială tratatele care au încheiat primul război mondial.

Într-un răspuns  MAE salută declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, după ce mai mulţi politicieni maghiari au spus că afirmaţiile lui demonstrează că este nepotrivit pentru funcţia pe care o deţine.

„Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmațiile înaltului oficial european care subliniază importanța respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanție a stabilității și securității în plan regional și ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace și înțelegere între popoarele Europei de astăzi.

Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acțiunile legitime și curajoase ale reprezentanților națiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de președintele Woodrow Willson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, din 8 ianuarie 1918”, se mai arată în răspunsul MAE.

Reacția MAE vizează afirmații făcute de purtătorului de cuvânt al Guvernului Orbán, Zoltán Kovács, și preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh.

Politicienii maghiari, citaţi de cotidianul de limbă maghiară din Transilvania “Krónika”, au susținut că afirmaţiile lui Jean-Claude Juncker referitoare la ziua de 1 Decembrie demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

În discursul său ţinut marţi, in Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, şeful Comisiei Europene a declarat că ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci a întregii Europe.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button